Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Δάφνη-Υμηττός: αντιφατικές αποφάσεις για δημόσια και ιδιωτική δόμηση


Ο Δήμος Δάφνης Υμηττού προστίθεται στο κύμα των Δήμων, που βάζουν φραγμό στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και στις οικοδομικές άδειες με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα ύψη και τα μπόνους δόμησης των κτιρίων. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη δόμηση 110.000 τετραγωνικών μέτρων κτιρίων για τη στέγαση υπουργείων και άλλων χρήσεων στο κυβερνητικό πάρκο «Πυρκάλ».

Του Αργύρη Δεμερτζή - ecopress.gr

Το  Δημοτικό Συμβούλιο Δάφνης – Υμηττού, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 αποφάσισε ομόφωνα την μη εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων του Ν.4067/2012 στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές στην κοινότητα Υμηττού.

Η απόφαση αυτή προστίθεται στο κύμα των Δήμων που ανεβάζουν ψηλά στην ατζέντα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου η ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας και η κατάργηση των κινήτρων δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), με μοντέλο δικαστικών προσφυγών και μέτρα αναστολής οικοδομικών εργασιών

Αντικρουόμενες αποφάσεις και διοικητικές αδυναμίες 

Ωστόσο ο Δήμος Δάφνης Υμηττού αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση, ως προς την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στα θέματα της δημόσια και ιδιωτικής δόμησης στην περιοχή του, δίνοντας την εικόνα αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων, η οποία συμπληρώνεται από διοικητικές αδυναμίες λειτουργίας Υπηρεσίας Δόμησης, εις βάρος κάθε είδους οικοδομικής δραστηριότητας και της εξυπηρέτησης πολιτών και επενδυτών. 

Συγκεκριμένα ακριβώς πριν ένα χρόνο τον Ιούλιο 2022, ο Δήμος Δάφνης Υμηττού βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής για το γεγονός ότι βγήκε σιωπηρά, σε σύντομη διαβούλευση ενός μήνα από το υπουργείο Οικονομικών, η περιβαλλοντική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στο Υμηττό.  Ακολούθησε ανεξήγητη αποσιώπηση του γεγονότος από τη δημοτική αρχή του Δήμου Δάφνης Υμηττού, καθώς όπως κατηγορήθηκε δεν ενημέρωσε τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όσο και τους πολίτες για τη σημαντική αυτή συμμετοχική διαδικασία, για την πόλη, ολόκληρη την Αττική αλλά και το ίδιο το έργο. Δείτε εδώ στο ecopress

Παραβιάζονται πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί κανόνες

Σημειώνεται ότι την με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Υμηττού,  η οποία είναι κατά κύριο λόγο περιοχή κατοικίας με χαμηλά κτίρια, ως επί το πλείστον με πρασιές, προβλέπεται  για την έκταση της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, ότι τίθεται υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης. Δημιουργείται κατά 50% πολεοδομικό κέντρο, στο οποίο θα ανακατασκευαστούν υπάρχοντα και θα ανεγερθούν νέα κτίρια για τη στέγαση εννέα υπουργείων και πλήθος φορέων. Παράλληλα στο υπόλοιπο 50% της έκτασης  θα γίνει πάρκο ελεύθερων χώρων και πρασίνου, στο οποίο θα υπάρχουν υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια ( καταλαμβάνουν περίπου 110.000 τ.μ., τα διατηρούμενα είναι 25 και κατεδαφίζονται τα 66) και νέες υποδομές και εκμεταλλεύσεις. Σημειώνεται ότι οι ενεργές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες μαζί με το σχετικό εξοπλισμό της αμυντικής βιομηχανίας από τον Υμηττό θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

Πολεοδόμοι και επιστημονικές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αναδείξει δέκα σημεία, σύμφωνα με τα οποία το νέο κυβερνητικό πάρκο στην έκταση της Πυρκάλ προωθείται χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την Αττική, ενώ παραβιάζονται πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί κανόνες, απειλείται βίαιη εκκένωση και αλλαγή χρήσεων στο κέντρο της Αθήνας και μεγάλη επιβάρυνση στο Δήμο Δάφνης Υμηττού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ευάλωτο σε προσφυγές στο ΣτΕ και δικαστικές εμπλοκές. Δείτε εδώ στο ecopress

Στους Δήμους χωρίς ΥΔΟΜ 

Στο μεταξύ ο Δήμος Δάφνης Υμηττού είναι μεταξύ των Δήμων της χώρας, που δεν έχει φροντίσει να εφαρμόσει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, για τη λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) αυτοτελώς ως δική του υπηρεσία ούτε μέσω προγραμματικής σύμβασης για διοικητική υποστήριξη από τον Δήμο Αθήνας. Το αποτέλεσμα είναι στα όρια της περιοχής Δήμου Δάφνης εδώ και πολλούς μήνες αλλά και άγνωστο για πόσο διάστημα ακόμη έχει «παγώσει» κάθε οικοδομική δραστηριότητα για νέα και υφιστάμενα κτίρια.

Το θέμα έχει απασχολήσει φορείς των μηχανικών και της κτηματαγοράς, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες παρέμβαση του ΤΕΕ και της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς τα αρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα  σε σχετική συζήτηση στη συνεδριάση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ από τον αντιπρόεδρο Νίκο Ανδρεδάκη, μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε ο Δήμος της Αθήνας , δεν εκδίδει πλέον  οικοδομικές άδειες για τους παρακάτω Δήμους: Καισαριανής, Βύρωνα και Δάφνης- Υμηττός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της μη λειτουργίας ΥΔΟΜ στους εν λόγω Δήμους (αλλά και σε πολλούς άλλους) με αποτέλεσμα η ΥΔΟΜ Αθηνών να αρνείται εδώ και μήνες να εκδώσει οικοδομικές αδειες αυτών των περιοχών, θέτοντας ως προϋπόθεση να την συνδράμουν σε προσωπικό».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η απόφαση για την μη εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων του Ν.4067/2012 στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές στην κοινότητα Υμηττού που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δάφνης – Υμηττού, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει ότι :

Α) Εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της Κοινότητας Υμηττού του Δήμου Δάφνης-Υμηττού να μην επιτρέπεται στις  νεοαναγειρόμενες οικοδομές η απόκλιση του ύψους και του συντελεστή δόμησης που ορίζονται με ειδικό διάταγμα σήμερα, ακόμη και σε εφαρμογή πολεοδομικών κινήτρων, όπως παρ.1 του άρθρου 10, της παρ.8 του άρθρου 15, της παρ.2α του άρθρου 19 και της παρ.1του άρθρου 25 του Ν.4067/2012 (ΦΕΚ79Α/2012).

Β) Ο Δήμος από τη δημοσίευση της παρούσης, θα προσβάλλει και θα αναστέλλει την εκτέλεση κάθε νέας οικοδομικής άδειας που θα εκδίδεται από την ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων με την χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για το ύψος των οικοδομών στην Κοινότητα Υμηττού, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Ως εκ τούτου, ζητάμε από την ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων να ενημερώνει τον Δήμο άμεσα για τις υπό έκδοση οικοδομικές άδειες που γίνεται χρήση των ανωτέρω ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Γ) Η παρούσα απόφαση συνοδευόμενη από έκθεση τεκμηρίωσης, θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Γραφείο Υπουργού και στην ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων.

Στην παραπάνω απόφαση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Θεοδωρόπουλος Δημήτριος, Λεμπέσης Κολοκυθάς Ελευθέριος και Τόλια Κηπουρού Ναυσικά, ψήφισαν λευκό.

Στην παρούσα απόφαση έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 67, παρ.10 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1β του άρθρου 177 του ν.4635/2019».

Δείτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού:


Πηγή: Αργύρη Δεμερτζή - ecopress.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια