Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Για την οικονομική διάλυση της Περιφέρειας Αττικής ντρέπεται η ντροπή;


Μπερδεύει τα οικονομικά μεγέθη ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα ακόμη ατυχές «success story», χωρίς, όμως, να απαντά επί της ουσίας στο πως διαχειρίστηκε από το 2019 έως σήμερα το αποθεματικό των 303 εκατ. ευρώ και πλέον έχει συρρικνωθεί στα 133 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα ετήσια τρέχοντα έσοδα που έχει η Περιφέρεια Αττικής από την τακτική επιχορήγηση, τα τακτικά έσοδα και οι ταμειακές μεταβιβάσεις από τα κοινοτικά προγράμματα και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εγκαλούν τον Γ. Πατούλη για αδιαφανή διαχείριση!

Παρ’ όλα αυτά, ο Γιώργος Πατούλης επιλέγει συστηματικά να επιτίθεται στους προκατόχους του, την Ρένα Δούρου και τον Γιάννη Σγουρό, χωρίς να δίνει απαντήσεις σε βαθμό που και η ντροπή … ντρέπεται για τα ελλειμματικά οικονομικά αποτελέσματα της πρώτης Περιφέρειας της χώρας, από τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης!

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η ορθολογική διαχείριση των δημόσιων πόρων δεν είναι το φόρτε του Γ. Πατούλη, καθώς περιλαμβάνει πολλά «ανοίγματα», όπως στον Δήμο Αμαρουσίου και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Το ίδιο, φαίνεται, να συνεχίζει να κάνει ο Γ. Πατούλης και στην Περιφέρεια Αττικής!

Ενώ, λοιπόν, η αντιπολίτευση στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής τον εγκαλεί για «αδιαφανή» διαχείριση, πλήθος απευθείας αναθέσεων και φωτογραφικών διαγωνισμών και κατασπατάληση των δημοσίων πόρων, ο Γ. Πατούλης επιμένει αντί απαντήσεων, να εκτοξεύει ύβρεις με εμπαθέστατους χαρακτηρισμούς προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το τελευταίο επεισόδιο…

Τελευταίο επεισόδιο ήταν όταν ο Γ. Πατούλης έσπευσε να πανηγυρίσει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος επέστρεψε στα ταμεία της Περιφέρειας το ποσό των 104.365.469,57 ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, για την υλοποίηση της Α’ Φάσης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Βέβαια, ο ίδιος δεν έχει απαντήσει ακόμη γιατί παρά τις δεσμεύσεις του η Α Φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και μεταθέτει διαρκώς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από έτος σε έτος και πλέον συμπεριλαμβάνεται στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, που εφ’ όσον εκλεγεί θα ξεκινήσει την 1/1/2024! Σημειωτέον ότι ο ίδιος δεν είναι έκθετος μόνον στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, αλλά και στους πολίτες των Δήμων της Καλλιθέας και του Μοσχάτου – Ταύρου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των ομογάλακτών του μεταξύ αυτών του και γαλάζιου δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου!

Βέρτιγκο Πατούλη από την ήττα!

Πάντως, μετά το βέρτιγκο που του προκάλεσε ο κόλαφος της ήττας του στην τελευταία ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής με αντικείμενο του οικονομικού απολογισμού της Περιφέρειας Αττικής για το 2022, την οποία και έχασε από την αντιπολίτευση με σκληρές καταγγελίες για κακοδιαχείριση, ο Γ. Πατούλης θέλησε να πάρει την επικοινωνιακή ρεβάνς. Αφού, λοιπόν, ενημέρωσε ότι «έχει πιστωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής (μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής) το ποσό των 104.365.469,57 €, τα οποία είχαν δοθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, για την υλοποίηση της Α’ Φάσης του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου», ο Γ. Πατούλης έσπευσε να αξιώσει προσωπικά από τους προκατόχους τους,  την Ρένα Δούρου και τον Γιάννη Σγουρό να του ζητήσουν «συγγνώμη», με τον ισχυρισμό ότι δήθεν τον συκοφάντησαν για την κακοδιαχείριση, που επέδειξε στα οικονομικά της Περιφέρειας Αττικής. Ο Γ. Πατούλης ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «η επιστροφή των χρημάτων αποτελεί ηχηρό χαστούκι- απάντηση στα ψέματα και τις συκοφαντίες των κ.κ. Δούρου και Σγουρού».

Προεκλογικά τρικ Μητσοτάκη υπέρ Πατούλη

Ηχηρή είναι η απάντηση της Ρένας Δούρου υπογραμμίζοντας: «Προκαλεί ο παραπαίων κ. Πατούλης, πανηγυρίζοντας για την προεκλογική σανίδα σωτηρίας, που του προσέφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το βαλτωμένο έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου». «Όσα προεκλογικά τρυκ κι αν μετέλθει ο κ. Πατούλης, δεν μπορεί να διασωθεί. Ούτε και να κρύψει την πραγματικότητα. Το έργο του στην Περιφέρεια είναι πλέον συνώνυμο της χρεοκοπίας, της διάλυσης των έργων και των απ’ ευθείας αναθέσεων», τονίζει η Ρ. Δούρου στην ανακοίνωσή της.

Ήττα Πατούλη!

Η Ρ. Δούρου υπενθυμίζει, μάλιστα, στον Γ. Πατούλη ότι με βάση τον οικονομικό απολογισμό του 2022 της Περιφέρειας Αττικής – η οποία καταψηφίστηκε με την συσπείρωση της αντιπολίτευσης πλην Ελληνικής Αυγής και Τζήμερου, που συνταυτίστηκαν με τον Γ. Πατούλη – παρουσιάζεται το πρωτοφανές ταμειακό έλλειμμα των 162 εκατ. ευρώ,. που αφορά την διοίκηση του «γαλάζιου» περιφερειάρχη. Η ίδια του υπενθυμίζει ότι του παρέδωσε αποθεματικό 303 εκατ. ευρώ! Του καταλογίζει, μάλιστα, ότι «δεν μπορεί να κουκουλώσει τον ορυμαγδό των απευθείας αναθέσεων και των φωτογραφικών διαγωνισμών ύψους 500 εκατ. ευρώ που στιγματίζουν τη Διοίκησή του».

Ειδικά για την Α Φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, η Ρ. Δούρου υπενθυμίζει στον Γ. Πατούλη ότι «ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί μετά από οκτώ (8) καταχρηστικές παρατάσεις που έχει δώσει η Διοίκησή του, τα μπάζα σχηματίζουν βουνό στην παραλία με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησής του, η δε Β΄ Φάση δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί». Του υπενθυμίζει, επίσης, ότι είναι υπόλογος για τις 18 διαλύσεις των έργων που έχουν γίνει επί θητείας του!

Εκτεταμένο διαχειριστικό έλεγχο ζητά ο Γ. Σγουρός

Από την πλευρά του ο Γιάννης  Σγουρός απαντά στα δήθεν επιτεύγματα του Γ. Πατούλη υπογραμμίζοντας: «Επιβεβαιώνονται στο ακέραιο όλα όσα λέγαμε για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών». Ο Γ. Σγουρός επαναλαμβάνει, μάλιστα, ότι «επιβάλλεται άμεσος και έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Αττικής και στα εποπτευόμενα από αυτήν ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ!».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Σγουρός τονίζει ότι: «Η ανακοίνωση (ανακούφιση) της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής με την οποία γνωστοποίησε ότι λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, πιστώθηκαν στο λογαριασμό της από την κυβέρνηση 100 εκατ. ευρώ για το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου – προκειμένου να αποφύγει τη βέβαιη στάση πληρωμών – προκαλούν την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Επιβεβαιώνεται το οικονομικό έλλειμμα στα 170 εκατ. ευρώ!

Ο Γ. Σγουρός υπογραμμίζει ότι η διθυραμβική ανακοίνωση του Γ. Πατούλη για επιστροφή των 104 εκατ. ευρώ «επιβεβαιώνουν στο ακέραιο όλα όσα έχουμε αναδείξει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες για το πρωτογενές έλλειμμα που η διοίκηση Πατούλη δημιούργησε μέσα στην 4ετία 2019-2022 ύψους 170 εκατ. ευρώ (όπως άλλωστε προκύπτει από τα στοιχεία που η ίδια δημοσιοποιεί) και το άνοιγμα που προκάλεσε με τις αλόγιστες σπατάλες και υπερδεσμεύσεις  πόρων που ουδέποτε διαψεύστηκαν και από κανέναν».

Ο Γ. Σγουρός ζητά εξηγήσεις από τον Γ. Πατούλη για το πώς «δημιουργήθηκαν τα πρωτογενή ελλείμματα την 4ετία 2019-2022», για το πως και με ποιες βεβαιώσεις υπογράφονται συμβάσεις και αναλαμβάνονται οικονομικές υποχρεώσεις για το μέλλον χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι. «Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη διενέργειας άμεσου και έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στην Περιφέρεια Αττικής και στα εποπτευόμενα από αυτήν ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ», υπογραμμίζει ο Γ. Σγουρός.

Τρομακτική αύξηση των απευθείας αναθέσεων

Επισημαίνοντας την «τρομακτική αύξηση των απευθείας αναθέσεων και την κατά παρέκκλιση των νομίμων διαδικασιών σύναψη δημοσίων συμβάσεων από την Περιφέρεια Αττικής», ο Γ. Σγουρός  καταγγέλλει την διοίκηση Πατούλη ότι «το 2021 στην Περιφέρεια Αττικής έγιναν 230 απευθείας αναθέσεις και 150 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης. Το 2022 έγιναν 510 απευθείας αναθέσεις και 255 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης. Είχαμε δηλαδή αύξηση των απευθείας αναθέσεων κατά 110% και των κατά παρέκκλιση των δημοσίων συμβάσεων κανόνων κατά 70%», τονίζει ο Γ. Σγουρός.

Με χαριστικές ρυθμίσεις η πορεία Πατούλη στην Αυτοδιοίκηση

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γ. Σγουρός τονίζει: «Ο κ. Πατούλης μπορεί να είναι συνηθισμένος σε φιλικές ρυθμίσεις, όπως όταν ήταν δήμαρχος στον Δήμο Αμαρουσίου όταν και πάλι η τότε κυβέρνηση ρύθμισε τα χρέη του Δήμου σε 166 χρόνια, όμως αυτός δεν είναι τρόπος να ασκείται οικονομική πολιτική. Και βεβαίως τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις οι πολίτες δεν βλέπουν από την εφορία ούτε … στον ύπνο τους».

«Η διοίκηση Πατούλη πνέει τα λοίσθιά της. Οικονομικά και κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά, επιχειρησιακά και πολιτικά βρίσκεται σε τέλμα», τονίζει ο Γ. Σγουρός και καλεί τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται «να δώσουν ένα ηχηρό όσο και σκληρό μήνυμα ότι τέτοιο ήθος και ύφος διοίκησης δεν έχουν θέση στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας».

Αντί απαντήσεων … ύβρεις!

Αντί ο Γ. Πατούλης να απαντήσει στις σοβαρές καταγγελίες από τους προκατόχους του, την Ρ. Δούρου και τον Γ. Σγουρό, επέλεξε να κάνει ένα φθηνό επικοινωνιακό – προεκλογικό τρικ. «Ντρέπεται και η ντροπή για τον ηθικό και πολιτικό κατήφορο του «αταίριαστου» δίδυμου Δούρου – Σγουρού», είπε ο Γ. Πατούλης χαρακτηρίζοντας τους προκατόχους του ως «ανίκανους» και «αποτυχημένους». Ενέπλεξε τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και κρατικούς πόρους αλλά δεν απάντησε για το πώς με αποθεματικό 304 εκατ. ευρώ, βρέθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια Αττικής με έλλειμμα 170 εκατ. ευρώ! Οπότε τίθεται το ερώτημα: «Ντρέπεται η ντροπή για την οικονομική διάλυση της Περιφέρειας Αττικής;».

Πηγή: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια