Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Δέκα «παγίδες» για κέντρο Αθήνας και νέο Κυβερνητικό πάρκο Υμηττού

 Δέκα σημεία, σύμφωνα με τα οποία το νέο κυβερνητικό πάρκο στην έκταση της Πυρκάλ προωθείται χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την Αττική, παραβιάζονται πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί κανόνες, απειλείται βίαιη εκκένωση και αλλαγή χρήσεων στο κέντρο της Αθήνας και μεγάλη επιβάρυνση στο Δήμο Δάφνης Υμηττού, ανάδειξαν οι πολεοδόμοι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ευάλωτο σε προσφυγές στο ΣτΕ και δικαστικές εμπλοκές.


Για τη «διπλή παρέμβαση», η οποία απειλεί να προκαλέσει «διπλή ζημιά» τόσο στο κέντρο της Αθήνας, που εκκενώνεται βίαια από κυβερνητικά κτίρια, όσο και στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή Δάφνης-Υμηττού, όπου σχεδιάζεται η μεταφορά εννέα υπουργείων, και πλήθος άλλων οργανισμών και εταιριών του δημοσίου,  σε κυβερνητικό πάρκο με την ονομασία “Ανδρέας Λεντάκης” χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες, μίλησαν σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου  εκπρόσωποι από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και  το Σύλλογο Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ).

Προβληματισμός για τη σύλληψη και το στόχο τους σχεδίου

Οι εκπρόσωποι των τριών πολεοδομικών και περιβαλλοντικών φορέων ξεκαθάρισαν ότι δεν τάσσονται υπέρ ούτε κατά της δημιουργίας νέου κυβερνητικού πάρκου στην έκταση της Πυρκαλ στον Υμηττό και τόνισαν ότι η παρέμβαση τους αφορά στην επισήμανση των επιπτώσεων και των προβλημάτων που δημιουργούνται από τον τρόπο που αυτό προωθείται.

Ειδικότερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν η Μάρω Ευαγγελίδου, Πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου / ΕΛΛΕΤ, Σοφία Αυγερινού – Κολώνια, Πρόεδρος ΣΕΠΟΧ, και Αιμιλία Αλεξανδροπούλου, Πρόεδρος ΣΕΜΠΧΠΑ επισήμαναν ότι η μεταφορά των εννέα Υπουργείων στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ είχε ανακοινωθεί την άνοιξη από το ΥΠΑΝ, το ΥΠΟΙΚ και τη Γραμματεία της Κυβέρνησης (με απουσία του ΥΠΕΝ στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου), γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό εάν το σχέδιο, η σύλληψη και ο στόχος του, εκκινεί και στηρίζεται αποκλειστικά σε οικονομοτεχνική βάση, χωρίς να λαμβάνει παράλληλα υπόψη τον υφιστάμενο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.


Μάρω Ευαγγελίδου: «Η παρέμβαση αυτή δεν είναι συμβατή με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, που εντοπίζει τη σημασία της πολυλειτουργικότητας του κέντρου, της σύνθεσης των διαφορετικών χρήσεων – μεταξύ των οποίων και η επιτελική διοίκηση. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αντίθεση με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης που εκπόνησε ο Δήμος Αθηναίων και περιλαμβάνει πρόγραμμα για την αντιστροφή της τάσης απομάκρυνσης της διοίκησης από το κέντρο. Η ασυμβατότητα αυτή έχει ως συνέπεια με οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ το σχέδιο αυτό πιθανότατα να μην πετύχει»

Σοφία Αυγερινού-Κολώνια: «Το σχέδιο μας προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και επιφυλάξεις, κυρίως για την επιλογή που θα υπηρετήσει και τις επιπτώσεις της. Το τοπίο της Αθήνας είναι πολυσύνθετο και ευαίσθητο από χωρική, κοινωνική και οικονομική άποψη, ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και οι πιέσεις του τουριστικού διαμερισμού τύπου Airbnb. Η μονοειδίκευση του κέντρου στον τουρισμό θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Πρέπει να προηγηθεί συστηματική μελέτη και διαβούλευση με όρους διαφάνειας και συμμετοχής της κοινωνίας πριν από τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές».

Αιμιλία Αλεξανδροπούλου: «Δεν μπορεί να γίνονται επεμβάσεις μητροπολιτικής εμβέλειας χωρίς αντίστοιχη μελέτη και σχεδιασμό. Δεν είμαστε υπέρ η κατά της δημιουργίας του νέου κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό. Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι χρειάζεται σχεδιασμός. Και όπως έλεγε ο καθηγητής μας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ηλίας Μπεριάτος δεν υπάρχει καλός η κακός σχεδιασμός υπάρχουν έργα με ή χωρίς σχεδιασμό».


Οι δέκα «παγίδες»

Οι κυρίες Ευαγγελίδου, Αυγερινού-Κολώνια  και Αλεξανδροπούλου σημείωσαν ότι τροπολογία, με την οποία θεσμοθετείται πολεοδομικά η δυνατότητα υποδοχής του «Κυβερνητικού Πάρκου» στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τη νομιμότητα, επιστημονική δεοντολογία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και εν τέλει, τη δημοκρατικότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, για μια μείζονος σημασίας και μητροπολιτικού χαρακτήρα πολεοδομική παρέμβαση.  Και συνόψισαν σε δέκα σημεία τις επισημάνσεις τους για τα προβλήματα που συνοδεύουν το σχεδιασμό και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό ως εξής:

  1. Το πρόγραμμα έχει χαρακτήρα «διπλής παρέμβασης» στον μητροπολιτικό χώρο, καθώς επηρεάζει ταυτόχρονα τόσο το κέντρο της Αθήνας όπου χωροθετούνται σήμερα τα επιμέρους κτίρια Υπουργείων, από το οποίο θα απομακρυνθούν, όσο και την ευρύτερη περιοχή Δάφνης-Υμηττού στην οποία πρόκειται να μετεγκατασταθούν (περιοχή υποδοχής).
  2. Δεν είναι συμβατό με τον στρατηγικό σχεδιασμό για το Μητροπολιτικό Συγκρότημα βάσει του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας/Αττική (Ρ.Σ.Α./2014) όσον αφορά στα κρίσιμα θέματα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του μητροπολιτικού κέντρου και της χωροθέτησης της επιτελικής διοίκησης. Ακόμα σαφέστερη είναι η αντίθεσή του με το Σ.Ο.Α.Π./2015 (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για το Ιστορικό Κέντρο), του οποίου η «δράση 42» προβλέπει «Αντιστροφή της τάσης απομάκρυνσης επιτελικών δημόσιων φορέων από το κέντρο της Αθήνας».
  3. Ενώ έχει ανακοινωθεί η στόχευση της παρέμβασης για την περιοχή υποδοχής των χρήσεων, δεν έχει διατυπωθεί με επιστημονική σαφήνεια, παρά μόνο σε επίπεδο ιδεών, η πολεοδομική στόχευση για το αθηναϊκό κέντρο, το οποίο οδηγείται σε ουσιώδη μεταβολή της πολεοδομικής του ταυτότητας, η διαχείριση της οποίας φαίνεται να επαφίεται αποκλειστικά στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς.
  4. Σοβαρό θεσμικό κώλυμα αποτελεί επίσης η απουσία της επιβαλλόμενης από ευρωπαϊκή οδηγία (2001/42) Στρατηγικής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Ε.Π.Ε.), η οποία βασίζεται σε εξέταση εναλλακτικών σεναρίων, σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή προ της λήψης οριστικών αποφάσεων, καθώς και σε διαβούλευση με το κοινό και τους εμπλεκόμενους φορείς.
  5. Το πρόγραμμα έχει πρόδηλες συνέπειες για το ιστορικό κέντρο της πόλης ως προς τη μίξη των χρήσεων και λειτουργιών που αυτό φιλοξενεί, καθώς και των οικονομικών δραστηριοτήτων που συγκεντρώνει, χωρίς να διαφαίνονται επί του παρόντος τα επόμενα βήματα πολεοδομικού σχεδιασμού μιας ενδεχόμενης προοπτικής αναβάθμισης. Για να υπάρξει μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί παρά να βασιστεί στην οραματική προσέγγιση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης του 21ου αιώνα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ιστορικά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
  6. Απουσιάζει ωστόσο, ή δεν έχει δημοσιοποιηθεί επί του παρόντος, η στρατηγική προσέγγιση για το διπλό αυτό εγχείρημα, που λόγω του μεγέθους και των αναμενόμενων επιπτώσεων, απαιτεί σχεδιασμό και προγραμματισμό βάσει των διεθνών καλών πρακτικών, έτσι ώστε να αποτελέσει ευκαιρία για την ανταγωνιστικότητα της πόλης.
  7. Το πρόγραμμα εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την ύπαρξη επιστημονικής τεκμηρίωσης της στοχοθεσίας και μελετών προεκτίμησης επιπτώσεων σε χωροταξικό, πολεοδομικό, αναπτυξιακό / οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και εν τέλει στρατηγικό επίπεδο, τόσο για την περιοχή προέλευσης όσο και για την περιοχή υποδοχής.
  8. Καταστρατηγεί τις αρχές του πολεοδομικού – χωρικού σχεδιασμού, του οποίου βασικοί πυλώνες είναι η δημόσια διαβούλευση προ της λήψης των αποφάσεων και η τήρηση ιεραρχίας μεταξύ των επιπέδων σχεδιασμού. Δε διαφαίνεται να έχει προηγηθεί μια πολεοδομική αξιολόγηση της συμβατότητας και εφικτότητας των μέγιστων συντελεστών και χρήσεων που ρυθμίστηκαν μέσω της τροπολογίας για την περιοχή υποδοχής λόγω μεγέθους του εγχειρήματος.
  9. Προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής υποδοχής, που θα προέκυπτε μέσω της τήρησης των διαδικασιών εκπόνησης και έγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.), αφού προκαθορίζει το περιεχόμενο των κανονιστικών διατάξεων που κανονικά θα προέκυπταν από μια ολοκληρωμένη πολεοδομική μελέτη της ευρύτερης περιοχής επιρροής.
  10. Διαφαίνεται να υποστηρίζεται μεν από οικονομοτεχνική προσέγγιση (έχουν δημοσιοποιηθεί κάποιοι τελικοί υπολογισμοί), η οποία εκπονήθηκε όμως με δεδομένη την πολεοδομικής φύσεως επιλογή, χωρίς να προκύπτει από ευρύτερο τομεακό σχεδιασμό, συνολικής αντιμετώπισης, των -υπαρκτών- ζητημάτων στέγασης της επιτελικής δημόσιας διοίκησης.

Έμποροι και εργαζόμενοι

Στην διάρκεια της συνέντευξης έγιναν παρεμβάσεις, από πολεοδόμους και εκπροσώπους φορέων. Μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας τάχθηκε κατά του σχεδίου, λέγοντας ότι θα πληγεί η εμπορική ζωή στο κέντρο. Και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Πυρκάλ, ζήτησε η μετεγκατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας αντί του Λαυρίου να γίνει στην έκταση του στρατοπέδου ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου.

Πηγή: Αργύρης Δεμερτζής - ecopress.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια