Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δάφνης-Υμηττού για τη μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

"Μια ακόμα έκπληξη μας επιφύλασσε το Υπουργείο Παιδείας στα απόνερα της πανδημίας και ενώ το σύνολο της σχολικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από την προβληματική έως ανύπαρκτη τηλεκπαίδευση, την ψυχολογική πίεση του αποκλεισμού στα σπίτια και την απομάκρυνση από τις σχολικές αίθουσες. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αποφασίστηκε η μείωση των εισακτέων κατά 9.000 θέσεις στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ποσοστό 11,6% χαμηλότερο σε σχέση με το περσινό ακαδημαϊκό έτος.

Συγκεκριμένα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 οι θέσεις των εισακτέων ανέρχονται σε 68.394, όταν ο περσινός αντίστοιχος αριθμός ήταν 77.415, μειωμένος και πάλι κατά 555 θέσεις σε σχέση με το 2020. Κάθε χρόνο και χειρότερα! Στην πράξη μάλιστα, αυτό σημαίνει ότι μαζί με τους υποψήφιους οι οποίοι θα κοπούν λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ο αριθμός των 40.000 παιδιών που έμειναν πέρυσι εκτός ΑΕΙ, φέτος θα εκτοξευθεί. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 υποψήφιους δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στην επόμενη βαθμίδα.

Το Υπουργείο Παιδείας όμως, δεν αρκείται μόνο στη μείωση των θέσεων αλλά και σε μία ακόμη κίνηση που χτυπά «πίσω από την πλάτη» την ελληνική οικογένεια. Εφαρμόζει το κόψιμο των θέσεων κυρίως στα κεντρικά Πανεπιστήμια, που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, καθώς εκεί κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Με τα οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες να εκτοξεύονται, η μείωση των θέσεων εισακτέων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη σημαίνει στην πραγματικότητα αποκλεισμό από τη δυνατότητα σπουδών. Εφόσον σπουδές εκτός του τόπου κατοικίας αποτελούν πλέον, για τις περισσότερες οικογένειες, ένα άπιαστο όνειρο. Και φυσικά, οι πόρτες του κάθε είδους ιδιωτικού κολλεγίου ανοίγονται διάπλατες, την ίδια στιγμή που η αφαίμαξη στις ελληνικές οικογένειες συνεχίζεται μετά από τα ατελείωτα χρόνια φροντιστηρίων,  στην πληρωμή πλέον των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το Υπουργείο Παιδείας δυστυχώς αδιαφορεί για την ελληνική οικογένεια που βιώνει απανωτά χτυπήματα οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων και δείχνει πρωτοφανή αναλγησία και ασέβεια στους νέους, ενισχύοντας αυτές τις συνθήκες που τους αποκλείουν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε δύσκολες εποχές, όπως η σημερινή, η συμμετοχή στη γνώση είναι ζωτική και η εκπαίδευση είναι δικαίωμα που ανήκει σε όλους."

Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Δάφνης-Υμηττού

Η Πρόεδρος

 Χριστινάκη Όλγα


Η Γενική Γραμματέας

Δημητροπούλου Μαρία 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια