Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Σπύρος Δερβενιώτης: Ένα Κυβερνητικό Death Star στην ΠΥΡΚΑΛ



 Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΜεΡΑ25 γράφει στο NEWS 24/7 για την ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ, την "απόδοση χώρου πρασίνου στους πολίτες" και το "κυβερνητικό πάρκο" που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση

Ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα που έμαθε η εξουσία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν "ποτέ μην έχεις μια εστία επανάστασης στο κέντρο της πόλης". Το Πολυτεχνείο, με την εγγύτητά του στο φυτώριο ιδεών και ζυμώσεων που είναι τα Εξάρχεια, και την εύκολη προσβασιμότητά του, δεν έπρεπε να ξανασυμβεί.

Αυτός ήταν ο λόγος που το Πολυτεχνείο σκορπίστηκε στου πέντε ανέμους: στην Πειραιώς, στου Ζωγράφου, τεμαχισμένο, απόμακρο.

Mπορούμε να εικάσουμε με μια σχετική βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους του Πρωθυπουργικού Οράματος για την "Ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ" που εξαγγέλθηκε προχθές μετά βαϊων, κλάδων, και προπαγανδιστικών βίντεο.

Mε χρυσό περιτύλιγμα την "απόδοση χώρου πρασίνου στους πολίτες", το κυβερνητικό πλάνο έχει στη σκοτεινή καρδιά του τη δημιουργία ενός "κυβερνητικού πάρκου", ένα "Band des Bundes του φτωχού", με τη μετεγκατάσταση στους εγκαταλελειμμένους χώρους της ΠΥΡΚΑΛ εννέα Υπουργείων, και της Πρωθυπουργικής Έδρας.

Γραβατωμένοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν στο σχετικό βίντεο την επικοινωνιακή μάντρα του "πνεύμονα πρασίνου", της "εξοικονόμησης χρημάτων" και της "δημιουργίας θέσεων εργασίας", ενώ τονίζεται ότι η τοποθεσία είναι "μόλις τρία χιλιόμετρα απ’ την Πλατεία Συντάγματος" και άρα αρκετά κεντρικό ως πρόσβαση για τους πολίτες.

Θα χρειαζόταν ένα βίντεο ακριβώς μισής διάρκειας για να αποδομήσει όσα επιχειρήματα επιστρατεύονται για τη δημιουργία του Ιουράσειου Κυβερνητικού Πάρκου.

Αρχίζοντας ανάποδα από την "εξοικονόμηση χρημάτων" από νοίκια που θα γλιτώσει το κράτος μετακομίζοντας στα "υπερσύγχρονα "πράσινα" κτίρια, το αφήγημα σκοντάφτει πάνω στην κακοτράχαλη πραγματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ: οι σχετικές συμφωνίες "sale and lease back” που έγιναν επι Σαμαρά (και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αναίρεσε) για τα κτίρια όπου στεγάζονται αρκετά από τα Υπουργεία, εξασφαλίζουν ότι η εταιρεία leasing θα αποζημιώνεται από το κράτος βρέξει-χιονίσει για ένα διάστημα 20 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια της εντός πέντε ετών μετεγκατάστασης, το κράτος θα διπλοπληρώνει το κόστος στέγασης των Υπουργείων από το 2026 μέχρι το 2033!.

Ποιο είναι τότε το όφελος, ποια η "οικονομία κλίμακας" της μετεγκατάστασης; Με δεδομένο ότι μιλάμε για μια περιοχή στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, η φράση "τρία χιλιόμετρα απ’ το Σύνταγμα" θυμίζει το αφήγημα των καναλιών "επεισόδια 450 χιλιόμετρα απ την πλατεία Εξαρχείων". Αν υπολογίσουμε ότι τα προς μετακόμιση Υπουργεία είναι εσχάτως όλο και συχνότερα πόλοι συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας εξ αιτίας των ασκούμενων πολιτικών τους, εύκολα γυρνάμε στο "χωνεμένο μάθημα" που αναφέραμε στην αρχή, και ξαφνικά φαίνεται πιο ορθολογικό να πληρώνεις κάτι παραπάνω για να έχεις ένα δρακόντεια φυλασσόμενο κυβερνητικό Death Star σε απόσταση ασφαλείας από το κέντρο της Αθήνας και κυρίως το Σύνταγμα με τις Αγανακτισμένες μνήμες και δυναμικές του.

Το τυράκι της "απόδοσης χώρου πράσινου στους πολίτες" καλύτερα να μην το σχολιάσουμε-είναι ο τρόπος με τον οποίο αλώθηκε το "Κτήμα Θων" από το Μπάμπη Βωβό, με τις μακέτες να υπόσχονται το Hyde Park και τη σκανδαλώδη πραγματικότητα να παραδίδει ένα μοναχικό παρτέρι ναυαγισμένο σε μια πλακόστρωτη θάλασσα . Ακόμα κι αν τα εννέα υπουργεία κατασκευαστούν αποκλειστικά από κληματαριές, δυσκολευόμαστε να φανταστούμε ένα σενάριο όπου ανέμελοι πολίτες θα επιλέγουν για βόλτα το πιο δρακόντεια φυλασσόμενο μέρος της Αθήνας, όταν η Ελληνική Αστυνομία προσφέρεται να τους σπάει απρόκλητα χέρια και παϊδια στις δικές τους γειτονιές χωρίς να επιβαρύνονται με περιττά έξοδα μεταφοράς.

Πηγή: news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια