Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Συνέντευξη στο Web κανάλι OnCamera.gr του Γιώργου Δαουλάρη, υποψήφιου δημάρχου Δάφνης-Υμηττού με την παράταξη «Πόλη Φωτεινή»

 


Στα κοινά από το 2002. Βιάστηκα να πω ότι είστε συνάδερφος μου σκηνοθέτης, όμως, εσείς αγαπάτε τόσο τη Δάφνη και τον Υμηττό που θα είστε ξανά υποψήφιος στο δήμο σας ύστερα από μία αποχή.

Αρχικά, ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σήμερα. Ασχολούμαι με το χώρο της επικοινωνίας πάρα πολλά χρόνια και χαίρομαι να είμαι με ανθρώπους σαν κι εσάς, που αγαπούν την τοπική αυτοδιοίκηση και κάνουν εκπομπές γι’ αυτόν το χώρο. Όντως, είμαι υποψήφιος αρκετά χρόνια. Το 2019 με την προτροπή δημοτών και με κάποιους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους, θεώρησαν ότι θα άξιζε τον κόπο να κάνουμε μία υπερκομματική κίνηση και να προχωρήσουμε ξανά.

Είμαι ένας άνθρωπος μεγαλωμένος στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αφού από τα 19 μου υπήρξα συνοικιακός σύμβουλος. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με την πόλη που ζώ και εργάζομαι από μικρό παιδί. Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά δεν έπαψε ποτέ, καθώς ζω και εργάζομαι στην ίδια πόλη.

Τι προσδοκίες έχετε από την ενασχόληση σας με την αυτοδιοίκηση; Ποιο κενό θέλετε να καλύψετε;

Είναι ένας χώρος, ο οποίος δυστυχώς είναι και παραμελημένος και αποδυναμωμένος. Πρώτα από όλα είμαι πολίτης αυτής της πόλης και όπως όλοι θα ήθελα να είναι καλύτερη και για την οικογένειά μου και για τους δημότες μου.

Σε ένα δεύτερο στάδιο όμως, είμαι και ενεργός πολίτης και αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα μου, που θεωρεί ότι όλοι μας, έχουμε χρέος να ασχολούμαστε με την πολιτική.

Θα πρέπει ν ‘αλλάξει αυτή η νοοτροπία της δυσανασχέτησης, προς τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά και την πολιτική.

Η πολιτική είναι ο χώρος που αποφασίζει για τις ζωές μας. Να μην αφήσουμε το χώρο αυτόν στα χέρια συνταξιούχων και ανθρώπων που έχουν κλείσει τον κύκλο τους και απλά περνάνε την ώρα τους, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται εκτός εποχής. Το μέλλον ανήκει σε άτομα που έρχονται από τον δυναμικό χώρο της αγοράς, σε ανθρώπους της εποχής τους, νέους σε νοοτροπία και όχι απλά σε ηλικία.


Δίνονται κίνητρα στους νέους ανθρώπους;

Δε δίνονται καθόλου κίνητρα. Είναι το περιβάλλον τόσο τοξικό πολλές φορές και τόσο δυσκίνητο για έναν άνθρωπο που ζει στο επιχειρείν και σκέφτεται με άλλους όρους. Όταν έρχεται η ώρα να κάνεις τις ιδέες σου πράξη, τότε βλέπεις πως δεν υπάρχουν σοβαρές υποδομές.


Μπορεί να ζήσει κάποιος με το μισθό του δημάρχου;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας παραμελημένος χώρος. Ο υπουργός έχει ασυλία με μισθό κοντά στα 7.000-10.000 ευρώ και έχει δίπλα του συμβούλους, γραμματείς, προστασία. Ένας κάθε δήμαρχος, ανεξάρτητα αν μιλάμε για έναν δήμο σε μια απ’ τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ή αν μιλάμε για έναν δήμο με ελάχιστες υποχρεώσεις κάπου στην περιφέρεια, έχει εκ του νόμου δίπλα του 5 συμβούλους. Δεν υπάρχει κάποιος άλλη διάκριση αναγκών.

Εγώ σαν αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω κανέναν, ούτε καν χώρο. Ο δήμαρχος βεβαίως έχει τη δυνατότητα μου δώσει, αλλά φυσικά δεν νοιάζεται ή εσκεμμένα το αγνοείσαι . Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν αμείβονται. Οι μόνοι που πληρώνονται είναι οι δήμαρχοι. Απλά όταν τελειώσει η θητεία του δημάρχου, αυτός πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά του. Αν συμβεί οτιδήποτε όπως μία μήνυση κλπ., πρέπει να τα καλύψει από τα δικά του έξοδα. Οι υπουργοί έχουν ασυλία, ενώ οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουμε. Και καλώς δεν έχουμε, αλλά να μην έχει κανείς εκ των αιρετών.

Τι είναι αυτό που θέλετε ν ’αλλάξετε στη Δάφνη και στον Υμηττό; Ποιο είναι το όραμα σας;

Η Δάφνη και ο Υμηττός συνενώθηκαν το 2010. Η Δάφνη ήταν ένας δήμος που λειτουργούσε σαν εμπορικό κέντρο πριν έρθει το μετρό ενώ ο Υμηττός είναι μία γειτονιά με μόνιμους κατοίκους και χωρίς πολυκατοικίες. Όταν ενωθήκαμε το 2010, έπρεπε να αποκτήσουμε κοινή κουλτούρα πολύ γρήγορα. Αυτή τη στιγμή την έχουμε αποκτήσει και οι πολίτες το έχουν καταλάβει. Το όραμα είναι η πρόοδος. Ενώ έχουμε έναν δήμο δίπλα στο κέντρο της Αθήνας, αντί να προοδεύει παρουσιάζει μία παρακμή και είναι εμφανές αν έρχεστε από τον Βύρωνα, τον Άγιο Δημήτριο, τη Νέα Σμύρνη και την Ηλιούπολη.

Η παρακμή οφείλεται στη δημοτική αρχή;

Προφανώς αφού έχει λάβει πάρα πολλά χρήματα ο δήμος μας. Η πρώτη εικόνα είναι ένας ποδηλατοδρόμος, που ενώ έχει κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Έχουμε πάρα πολλούς κυβόλιθους στις διασταυρώσεις και κολωνάκια σ’ όλη την περιοχή γιατί προφανώς είναι ένα εύκολο και γρήγορο έργο. Η σημερινή διοίκηση είναι συνέχεια της προηγούμενης.

Προεκλογικά μας έλεγαν ότι του χρόνου θα ξεκινήσουν τα έργα για την κεντρική πλατεία της Δάφνης, όπου υπάρχει σκοτάδι, διάλυση και παρακμή. Αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας αυτή την κατάσταση πως μετά από 20 χρόνια και με τα χρήματα που έχουν πέσει σ’ αυτό το δήμο ότι κάτι δεν πάει καλά. Εμείς είχαμε και την τύχη και την ατυχία να έχουμε και το μετρό. Ένα μεγάλο έργο που όταν θα ερχόταν, κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα μας γέμιζε αυτοκίνητα και θα ταλαιπωρούσε την περιοχή. Πρώτος τερματικός σταθμός ήταν η Δάφνη και εκείνο το διάστημα που γίνονταν τα έργα, τα καταστήματα διατηρούσαν υψηλό ενοίκιο. Ήμουν μάντης κακών ειδήσεων, γιατί όπως είχα προβλέψει με την ολοκλήρωση των έργων, η αγορά της Δάφνης μαράζωσε.

 

Ο δήμος τι θα μπορούσε να κάνει εκεί;

Ο δήμος δεν έχει πολλά εργαλεία, δεν είναι κεντρική διοίκηση και μάλιστα για τόσο μεγάλες παρεμβάσεις είναι περιορισμένες οι δυνατότητες του. Πρέπει όμως να προβλέπει, γιατί αυτή τη στιγμή περιοριζόμαστε μόνο στη λύση καθημερινών ζητημάτων και στο να  "ρουσφετολογούμε"

Έπρεπε πολύ σύντομα να καλέσουμε ειδικούς για την κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής λόγω του μετρό Δάφνης, Νέου Κόσμου και Αγίου Ιωάννη που επηρεάζουν αρχικά το θέμα του πάρκινγκ και μας μετατρέπουν σε κόμβο. Έπρεπε να είχαμε προβλέψει ότι θα επηρεαζόταν η αγορά γιατί είχαν μάθει οι ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ενοίκιο για παλιά κτίρια, με αποτέλεσμα μόλις ξενοικιάζονταν αυτά να αφήνονται στην εγκατάλειψη. Τώρα υπάρχουν σπασμένα τζάμια βιτρινών που φέρνουν σε  κίνδυνο τους πολίτες και ενώ ο δήμος ενημερώνεται, δεν παρεμβαίνει άμεσα. ‘’Απέναντι από το γραφείο μου υπάρχουν ετοιμόρροπες πινακίδες σε ταράτσες, κι ενώ θα έπρεπε να απομακρυνθούν λόγω κατάργησης τους από το 2010, μένουν εκεί χωρίς συντήρηση. Έχω αναφέρει το θέμα στο δήμο πολλές φορές και η απάντηση είναι πως δε φέρει ευθύνη.  Αυτό δεν είναι απάντηση. Ότι θα συντονίσουμε τα υπηρεσίες, ώστε να μη συμβεί κάποιο ακόμα και θανατηφόρο ατύχημα αποτελεί απάντηση υπεύθυνου Δημάρχου.’’

Δηλαδή λέτε πως δεν υπάρχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον από πλευράς δημοτικής αρχής;

Υπάρχει ενδιαφέρον να μοιράσουμε τις θέσεις. Ενώ η εκλογή έγινε με απλή αναλογική ήρθε η Νέα Δημοκρατία και έδωσε το δικαίωμα στην παράταξη του δημάρχου να απορροφήσει όσες παρατάξεις μπορεί και έτσι όλοι έγιναν αντιδήμαρχοι. Και σε ΄μένα προσωπικά πρότειναν την αντιδημαρχεία, αλλά δεν κατανοώ πως γίνεται να ψηφίζεις αυτά που μέχρι χθες κατακρίνεις και μάλιστα δημόσια.

Φιλοδοξείτε ν ’αλλάξετε αυτή τη νοοτροπία;

Έχω δεχτεί προτάσεις για πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου ή να γίνω μέλος σε παλαιότερη κυβέρνηση. Είμαι της άποψης του αν το κάνω εγώ, σημαίνει ότι αύριο δε θα μπορώ να πείσω κανέναν ότι πρώτα κατεβαίνω γι’ αυτά που πρεσβεύω και όχι για μια καρέκλα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κέντρο της δημοκρατίας και καταλήγει να είναι μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με δεμένα χέρια μάλιστα.

Πώς κρίνετε το έργο του δημάρχου; Απέδωσε ή στάθηκε λιγότερος των απαιτήσεων;

Ο δήμαρχος είναι ένας νέος άνθρωπος χαμηλών τόνων. Δεν τον γνώριζε η πόλη μας γιατί είχε κατέβει σαν δημοτικός σύμβουλος του προηγούμενου δημάρχου και εκλέχτηκε τελευταίος στο ψηφοδέλτιο. Πολύ σύντομα άρχισε να φαίνεται πως είναι φοβικός και χωρίς δικές του προγραμματικές θέσεις. Προφανώς ακολουθεί ένα κλειστό κύκλωμα ανθρώπων που είναι από τον προηγούμενο δήμαρχο και τον καθοδηγούν. Χειρίζεται τα θέματα εν κρυπτώ όπως με την ΠΥΡΚΑΛ. Ένα σοβαρό θέμα για την πόλη και όχι μόνο τη Δάφνη και τον Υμηττό.

Στις 3 Απριλίου του 2020 ήρθε ο πρωθυπουργός για το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ. Να σημειωθεί ότι 2 μέρες πριν στο δημοτικό συμβούλιο, ρώτησα ευθέως τον δήμαρχο αν γνωρίζει κάτι σχετικό και ο ίδιος αρνήθηκε. Όταν ήρθε ο πρωθυπουργός, ο δήμαρχος βρισκόταν εκεί με δικούς τους συγκεριμένους συμβούλους και έπαιζε και σε σποτ παρουσίασης του πλάνου. Αυτό σημαίνει ότι γνώριζε μήνες πριν και το στήριξε φυσικά, χωρίς να ενημερώσει το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο.

Από το 2020 μέχρι σήμερα σε κάθε συμβούλιο ρωτάμε αν έχει υπάρξει κάτι νεότερο σχετικά με την ΠΥΡΚΑΛ και συνεχώς η απάντηση είναι αρνητική. Το καλοκαίρι, δημότες μας ανέφεραν πως τυχαία αντιλήφθηκαν ότι ανέβηκε στη διαύγεια η διαβούλευση για την Υπουργούπολη. Αυτό είναι εξωπραγματικό. Καμία ενημέρωση πουθενά.

Λένε πως η αντιπολίτευση δε θέλει το έργο. Η αντιπολίτευση και εγώ προσωπικά θέλω κάθε επένδυση που  στοχεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών και όχι στη διάλυση του.

Δε γίνεται να μας επιβάλλουν καθεστώς σιωπής και άγνοιας, ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο μεγάλη επένδυση. Επίσης, στην ΠΥΡΚΑΛ υπάρχει η μεγάλη αμυντική μας βιομηχανία και αυτή τη στιγμή απαξιώνεται από τις κυβερνήσεις της χώρας. Παλιότερα απασχολούσε 6.000 άτομα ενώ τώρα 250-300, στους οποίους έχουν δώσει καταληκτική ημερομηνία έως 31-12-22  έως ότου μετακινηθούν. Ακατόρθωτο.

 

Ποιο είναι το σύνθημα μας;

Πόλη Φωτεινή. Να φωτίσουμε τα θέματα, την πόλη μας, το δήμο μας. Να μπορεί να συμμετέχει ο καθένας. Χρειάζεται να ενημερώνουμε τους πολίτες, να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και μια δυνατότητα δυναμικού διαλόγου μεταξύ τους.

Αυτή τη στιγμή, άλλοι είναι σε απόγνωση που θα έρθει αυτό το έργο και άλλοι χαίρονται γιατί θα επωφεληθούν με την ενοικίαση διαμερισμάτων Airbnb κάτι που θα εκτοξεύσει κι άλλο τα ενοίκια. Η περιοχή άλλωστε είναι ήδη πυκνοκατοικημένη και θέλουμε εξήγηση σχετικά και μ ’αυτό. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό ατόμων. 15.000 εργαζόμενοι τουλάχιστον.

Το παράδοξο επίσης είναι, ότι όλο αυτό γίνεται με πρόγραμμα ΣΔΙΤ(ιδιωτικά κεφάλαια) και δεν έχουμε ακούσει ποτέ για ιδιωτικά κεφάλαια που να θέλουν να συντηρήσουν το δημόσιο. Οπότε εύλογα έχουμε ερωτήματα και προβληματισμούς για το πλάνο αυτό. Θέλουμε τη Δάφνη και τον Υμηττό να πρωταγωνιστήσουν ξανά δίνοντας έμφαση στον πολιτισμό, στην ΠΥΡΚΑΛ, στην ανάπτυξη της πανεπιστημιακή σχολής της περιοχής, τη Γυμναστική Ακαδημία. Μας λείπει το πράσινο, οι χώροι αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.

Το θέατρο Βράχων διεκδικείται από ιδιώτες και αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε μπροστά από μεγάλες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια σε όλους αυτούς τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο δικός μας δήμαρχος δεν έχει ούτε την ικανότητα, ούτε την εμπειρία να αρθρώσει λόγο ή να διεκδικήσει κάτι ουσιώδες για το μέλλον του δήμου και της ίδιας μας της ζωής. Ενδιαφέρεται μόνο για το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κιόλας από τον πιο αδύναμο υποψήφιο τον μετέτρεψε εν μια νυκτί, σε Δήμαρχο της περιοχής. Τέτοιοι υποψήφιοι είναι επικίνδυνοι όμως, καθώς έχουν πολλές εξαρτήσεις και αυτό ο κόσμος οφείλει να το κατανοήσει, κάθε που επαναλαμβάνει το σχεδόν ωχαδερφικό ‘’ όλοι ίδιοι είναι’’…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια