Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΠΥΡΚΑΛ: Εργαζόμενοι ΠΥΡΚΑΛ σε Δήμαρχο και πολίτες του Δήμου Υμηττού -Δάφνης:Σας ζητούμε να υποστηρίξετε τις θέσεις μας που δεν στηρίζουν μόνο τους εργαζόμενους, την εταιρία και την άμυνα της χώρας, αλλά στηρίζουν και την τοπική κοινωνία που επάξια εκπροσωπείτε.

 

Ανοιχτή επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ στο Δήμαρχο και στους κατοίκους του Δήμου Δαφνης -Υμηττού 

Κύριε Δήμαρχε Δάφνης - Υμηττού,

Κυρίες και Κύριοι Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων,

 

Ενημερωθήκαμε ότι, στις 31 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήσατε Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.).

Με την παρούσα παρέμβασή μας ως εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ε.Α.Σ. Υμηττού επιθυμούμε να εμπλουτίσουμε το διάλογο που αναπτύξατε ως Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέτοντας και τις δικές μας θέσεις – απόψεις.

«Σαν κεραυνός εν αιθρία», οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο του εργοστασίου του Υμηττού, χωρίς να έχει υπάρξει κανένας διάλογος και καμία διαβούλευση μαζί μας εκ μέρους της Διοίκησης των Ε.Α.Σ.

Το κλείσιμο του εργοστασίου του Υμηττού αποφασίστηκε εν κρυπτώ, σφραγίζεται δε στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο με ανακοινώσεις εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Για εμάς τους εργαζόμενους, η εξαγγελία αυτή είναι η τελευταία πράξη του έργου που ξεκίνησε το 1990 ο πρόγονος του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκης ο οποίος στα πλαίσια μιας δήθεν εξυγίανσης πραγματοποίησε 1.000 και πλέον απολύσεις στην π. ΠΥΡΚΑΛ, όπως ονομαζόταν τότε η εταιρία.

 

Κύριε Δήμαρχε Δάφνης - Υμηττού,

Κυρίες και Κύριοι Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων,

 

Η εταιρία Μαλτσινιώτη, ΠΥΡ-ΚΑΛ στη συνέχεια και Ε.Α.Σ. σήμερα, είναι απόλυτα ταυτισμένη με την ιστορική εξέλιξη του Δήμου Υμηττού (και Δάφνης, σήμερα) από το 1874, οπότε και ιδρύθηκε.

Δεκάδες εργαζόμενοι υπήρξαν αλλά κάποιοι ακόμα είναι κάτοικοι, δημότες ή και τα δύο του Δήμου Υμηττού – Δάφνης, και ακόμα περισσότεροι κατοικούν στους όμορους Δήμους.

Η παρουσία των εργαζομένων του εργοστασίου του Υμηττού είχε μεγάλη συμβολή στην οικιστική, οικονομική και εμπορική ανάπτυξη του Δήμου, ενώ υπήρξαν κοινοί αγώνες όπως στη διάρκεια της ναζιστικής Γερμανικής κατοχής όταν εργαζόμενοι της τότε ΠΥΡ-ΚΑΛ με σαμποτάζ αντιστάθηκαν στους κατακτητές και κάτοικοι του Δήμου σας έδωσαν τους δικούς τους αγώνες με κορύφωση τη θυσία ΕΠΟΝΙΤΩΝ στο Κάστρο του Υμηττού.

Είναι κοινή η πορεία λοιπόν κατοίκων και εργαζομένων και σε καμιά περίπτωση το Συγκρότημα Εργοστασίων Υμηττού δεν αποτελεί «τείχος του Βερολίνου», όπως μετά λύπης μας ακούσαμε να λέγεται στο Δ.Σ στις 31-3-2021.

Αξίζει επίσης να σας ενημερώσουμε ότι εντός των εγκαταστάσεων του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού, υπάρχουν καταφύγια εκατοντάδων μέτρων τα οποία στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας, σε επικίνδυνες καταστάσεις και απειλές θα προσφέρουν την ασφάλεια όχι μόνο στους εργαζομένους αλλά και στους κατοίκους του Δήμου σας.

 

Κύριε Δήμαρχε Δάφνης - Υμηττού,

Κυρίες και Κύριοι Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων,

 

Στο Συγκρότημα Εργοστασίων Υμηττού παράγονται με αξιοπιστία και ασφάλεια τα μεταλλικά μέρη πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται και γομώνονται στο Λαύριο.

Η παραγωγή αυτή των πυρομαχικών όπως αντιλαμβάνεστε, συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας και ενισχύει την αποτρεπτική μας δυναμική έναντι απειλών από τη γείτονα χώρα, η οποία έχει εντείνει τις προκλήσεις και αξιώσεις της στην περιοχή, από τη Θράκη έως την Αν. Μεσόγειο.

Η σπουδαιότητα ύπαρξης αυτών των γραμμών παραγωγής, δεν αφορά μόνο εμάς ως εργαζόμενους σε συντεχνιακό επίπεδο, αφορά το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Το Συγκρότημα Εργοστασίων Υμηττού βρίσκεται σε έκταση 157 περίπου στρεμμάτων με πολλούς και μεγάλους χώρους πρασίνου και με μηδενική επιβάρυνση από ηχορύπανση, απόβλητα ή ρύπους στην ατμόσφαιρα, μετά από έργα που έγιναν τη δεκαετία του 1980, κυρίως.

Με τη πλήρη στήριξη των εκπροσώπων των εργαζομένων παραχωρήθηκαν στο Δήμο σας τμήμα του οικοπέδου για χρήση στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης στην οδό Γυμναστηρίου, καθώς και τμήμα στη συμβολή των οδών Ελευθερωτών και Ηλιουπόλεως για την ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου.

Επίσης είναι απόφαση του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος εδώ και δεκαετίες, ότι το Συγκρότημα Εργοστασίων Υμηττού όταν μετεγκατασταθεί, η μετεγκατάσταση αυτή αφενός πρέπει να αποτελεί μέρος ενός αναπτυξιακού σχεδίου της επιχείρησης και αφετέρου η έκταση να αποδοθεί αυτούσια στους κατοίκους της περιοχής ώστε να αναπτυχθούν δραστηριότητες που εκείνοι θα αποφασίσουν μέσω των εκπροσώπων τους.

Δυστυχώς σήμερα με την Κυβερνητική απόφαση δεν υλοποιείται καμία από τις δυο προϋποθέσεις που ως Συνδικαλιστικό Κίνημα έχουμε θέσει.

Δεν υπάρχει μετεγκατάσταση όλων των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών, αλλά μόνο κλείσιμο του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού.

Δεν υπάρχει σχεδιασμός υλοποίησης μετεγκατάστασης, δεν υπάρχει έναρξη εργασιών υποδοχής των προς μετεγκατάσταση γραμμών παραγωγής, δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Άρα, δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης των Ε.Α.Σ. παρά μόνο απαξίωση των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών με ότι αυτό συνεπάγεται στην εφοδιαστική αλυσίδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την εξαγγελία επίσης αυτή του κλεισίματος του Σ.Ε.Υ. δεν παραχωρείται ο χώρος στους κατοίκους του Δήμου σας και των όμορων περιοχών, αλλά ο χώρος θα αξιοποιηθεί με την ανέγερση εννέα (9) κτιρίων Υπουργείων και λοιπών Κυβερνητικών κτιρίων, με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιβάρυνση της περιοχής στους οδικούς της άξονες, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που σίγουρα δεν θα πάψουν να υπάρχουν γιατί ο Ελληνικός λαός δικαίως διεκδικεί και θα διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον που του αξίζει.

 

Κύριε Δήμαρχε Δάφνης - Υμηττού,

Κυρίες και Κύριοι Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων,

 

Καλέσαμε τη Διοίκηση των Ε.Α.Σ. καθώς και τον κ. Πρωθυπουργό να αναστείλουν την απόφασή τους αυτή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Διοίκησης, Κυβέρνησης, Σωματείου και Συμβουλίου Εργαζομένων, Δήμου Δάφνης – Υμηττού έτσι ώστε να υπάρξει μια πραγματική μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων που θα δίνουν προοπτική ανάπτυξης των πυρομαχικών και συνολικά της εταιρίας αλλά και για να αποδοθεί ο χώρος στη κοινωνία των πολιτών.

Σας ζητούμε να υποστηρίξετε τις θέσεις μας που δεν στηρίζουν μόνο τους εργαζόμενους, την εταιρία και την άμυνα της χώρας, αλλά στηρίζουν και την τοπική κοινωνία που επάξια εκπροσωπείτε.


Για το Δ.Σ.
του Σωματείου Εργαζομένων

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Δούκας


Ο Αν. Γραμματέας

Παναγιώτης Τσάκωνας


Για το Δ.Σ.

του Συμβουλίου Εργαζομένων


Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος

Βίκτωρ Γεράρδης


Ο Γραμματέας

Νικόλαος Βασιλείου


Ο Εκπρόσωπος των Εργαζομένων

στο Δ.Σ. των Ε.Α.Σ. ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)

Παναγιώτης ΔούκαςΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια