Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Δελτίο Τύπου συνάντησης του ΚΕΠ Υγείας Δάφνης – Υμηττού την 29.06.2020
Συνάντηση εργασίας στον Δήμο Δάφνης -Υμηττού,  ένας από τους τέσσερις Δήμους πιλότους,  για τη  Δικτύωση των ΚΕΠ Υγείας εντός του Δήμου
Γ. Πατούλης «Η Πρόληψη της Δημόσιας  Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής, με τα ΚΕΠ Υγείας να είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τον αγώνα αυτό».
Στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Παλαιού Δημαρχείου Υμηττού στις 29-6-20 ημέρα Δευτέρα ,πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας  προκειμένου να παρουσιαστεί στα υπηρεσιακά και στα  πολιτικά  στελέχη του Δήμου η λειτουργία του τοπικού  ΚΕΠ Υγείας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος  ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας,  των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι  Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης και υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.
Σκοποί  της συνάντησης εργασίας ήταν η σωστή πληροφόρηση πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών για την αναβαθμισμένη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας  και τις δυνατότητες τους ως προς τον προσυμπτωματικο έλεγχο της υγείας των εγγεγραμμένων πολιτών  και η διασύνδεση των ΚΕΠ Υγείας με τις υπόλοιπες  υπηρεσίες του Δήμου.
Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού, με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, έχει δηλώσει «πως με αρωγό τα τέσσερα ΚΕΠ Υγείας σε Δήμους πιλότους, οι οποίοι επελέγησαν με αξιοκρατικά κριτήρια, επιχειρούμε να  τεκμηριώσουμε το όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου στη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με διεθνή πρωτόκολλα, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις».
 Τη συνάντηση εργασίας άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού κ. Αναστάσιος Αθ. Μπινίσκος , ο οποίος  καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και  δήλωσε:  «Η υλοποίηση αυτής της συνάντησης, αποτελεί για εμάς, τον Δήμο Δάφνης- Υμηττού, τιμητική διάκριση των προσπαθειών που αναπτύξαμε μέσω της δομής του ΕΔΔΥΠΠΥ πολλά χρόνια πριν. Επιλεχθήκαμε με αξιοκρατικά κριτήρια, όπως και τα άλλα τρία ΚΕΠ  Υγείας, Δήμος Αγίας Βαρβάρας ,Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης σε Δήμους πιλότους στο λεκανοπέδιο Αττικής, επιχειρώντας να τεκμηριώσουμε το όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου στη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και νυν Περιφερειάρχη Αττικής κ.Γεώργιο Πατούλη και την ομάδα του για την σπουδαία προσφορά έργου που έχουν παράξει χρόνια τώρα μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ, για την προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της πρόληψης. Το ΚΕΠ Υγείας θα αποτελέσει για τον Δήμο μας τον κεντρικό θεσμό συντονισμού σε όλα τα θέματα που αφορούν την Προληπτική Ιατρική και την Προαγωγή της Υγείας. Η ίδρυση μιας τέτοιας δομής αποτελεί μονόδρομο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέλει και πρέπει να λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, στηρίζοντας με ουσιαστικό τρόπο τους δημότες της».
Ακολούθησε χαιρετισμός από την Πολιτική Εκπρόσωπο – Υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας   κ. Σκιαδοπούλου Γρ. Γεωργία η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε :«Για τον Δήμο Δάφνης –Υμηττού και επί θητείας του καταξιωμένου Δημάρχου και νυν Γενικού Γραμματέα του  Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκη και του σημερινού Δημάρχου μας κ. Αναστάσιου Αθ. Μπινίσκου αλλά και της υποφαινόμενης, η κοινωνική αλληλεγγύη και η προαγωγή της υγείας αποτελούσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προαναφερθέντες για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου, να αναλάβω και να συνεχίσω σε αυτή την τόσο ευαίσθητη θέση, καθώς το Δημοτικό Κέντρο Πρόληψης Υγείας «ΚΕΠ Υγείας» ήταν ένα από τα οράματα μου, όταν το 2014,  πρωτοεκλέχθηκα Δημοτική Σύμβουλος. Στο σημείο αυτό νιώθω επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το ταξίδι της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο από το 2014 την κ. Μαρία Ανδριώτου, Διευθύντρια της Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου και την κ. Έλενα Γαβριήλ,  Νοσηλέυτρια των Δημοτικών  Ιατρείων του Δήμου. Η νέα αυτή δημοτική δομή εστιάζει στην προληπτική ιατρική και με κεντρικό μήνυμα «Η Πρόληψη Σώζει»,  σας καλώ εσάς τα υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του Δήμου μας  να ενημερωθείτε και από την θέση που ο καθένας από εσάς έχετε στην υπηρεσία σας ή στο Δημοτικό Συμβούλιο,  να το επικοινωνήσετε στους συνανθρώπους μας».
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση  του προγράμματος πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής από τον συντονιστή του προγράμματος Υγιών Πόλεων στη Περιφέρεια Αττικής κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλο.
Αμέσως μετά έγινε παρουσίαση  του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υαπό τη Γενική Διευθύντρια του Δικτύου κα Μαρία Αϊδίνη.
Ακολούθησε ομιλία  για τη διασύνδεση των υπηρεσιών του Δήμου,  της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΔΥΠΠΥ για την υλοποίηση του έργου από τη συντονίστρια του προγράμματος « Υγιείς Πόλεις»  στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  του Π.Ο.Υ κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου.
Καταληκτικά παρουσιάστηκε ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας και  το λογισμικό  από την  Υπεύθυνη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας την κα Μαριάνθη Χαντζηκωνσταντίνου, όπου τα στελέχη του Δήμου είχαν την δυνατότητα να εγγραφούν στο λογισμικό και να έχουν άμεση εικόνα της λειτουργίας του.
Η συνάντηση εργασίας  έκλεισε με συζήτηση και  ερωτήσεις, που συντόνισε η Διευθύντρια  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Έλενα Ψιλού.
Τη  συνάντηση εργασίας στήριξαν  με την παρουσία τους, πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου καθώς και ορισμένοι εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης.
Οι συνδημότες μαs μπορούν να εγγραφούν στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από την πλατφόρμα στο site www.kepygeias.org ή να επισκεφτούν το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Δάφνης – Υμηττού,   που λειτουργεί επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 5 και Αβέρωφ (συστεγαζόμενο στα Δημοτικά Ιατρεία-Κοινωνικό Φαρμακείο ,πλησίον τράπεζας Εurobank  και πλησίον Κοινωνικού Παντοπωλείου )για να ενημερώνονται για τα οφέλη της δομής.
Υπεύθυνη πληροφόρησης κ. Έλενα Γαβριήλ  τηλ: 210-9769598

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια