Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αθήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι πρέπει να αναφερθούν ορισμένα από τα χρονίζοντα και πάντα επίκαιρα προβλήματα στην περιοχή μας που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή είναι ένας χώρος 965 στρεμμάτων στα όρια των δήμων Αθήνας , Ζωγράφου και Παπάγου - Χολαργού. Είναι δηλαδή ο ορισμός του Αστικού πράσινου αφού βρίσκεται ανάμεσα στις λεωφόρους Κατεχάκη και Μεσογείων.

Έχουν ήδη περάσει 47 χρόνια από την στιγμή που με τον νόμο  732 / 1977 παραχωρήθηκαν στους δήμους τα 965 στέμματα με σκοπό την δημιουργία χώρου πρασίνου (άλσους).

Στη συνέχεια με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας του 1985 και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο του 2014 τεκμηριώνεται η πρόθεση αλλά και η υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργήσει το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 το πάρκο είναι θεσμοθετημένο και υπαρκτό σαν νομική οντότητα.

Η πραγματικότητα όμως μέχρι και σήμερα είναι διαφορετική. Ο πυρήνας του μητροπολιτικού πάρκου έχει μεταβληθεί σε απέραντο παράνομο πάρκινγκ μεγάλων οχημάτων. Καταστροφικά αποτελέσματα έχουν επίσης επιφέρει οι περιφράξεις, ο κατακερματισμός, τα αναψυκτήρια και η διαμπερής κυκλοφορία οχημάτων. Εξοργιστική είναι επίσης η ύπαρξη μη συμβατών χρήσεων όπως ολυμπιακά ακίνητα, ποδοσφαιρική ομοσπονδία, γενική γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας και άλλα άσχετα.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή για πάνω από τριάντα χρόνια αγωνίζεται για την δημιουργία πραγματικού πάρκου στο Γουδή με υψηλό πράσινο   χωρίς εμπορευματικές χρήσεις, για την άμεση απομάκρυνση όλων των κτισμάτων και των ασύμβατων χρήσεων.

Στην παραπάνω κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία των τριών δημάρχων Αθηναίων Χάρη Δούκα, Ζωγράφου Τίνας Καφατσάκη και Παπάγου Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλου για την ίδρυση φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή. Είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων, έχει τεράστια σημασία και υπερτοπικό χαρακτήρα, είναι απάντηση στην ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών και της Αττικής γενικότερα.

Είναι απαραίτητες οι γρήγορες αποφάσεις και κινήσεις από εδώ και πέρα ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα το πάρκο να μην υπάρχει μόνο στην νομική πραγματικότητα αλλά στην ζωή των κατοίκων.

Οι δήμαρχοι αποφάσισαν σωστά, η επιτροπή κατοίκων αγωνιά και περιμένει τις επόμενες κινήσεις.

Θέατρα Βράχων

Οι αγώνες των κατοίκων, του λαού και της νεολαίας, των δημοτικών αρχών, με επικεφαλής τους δημάρχους Βύρωνα Δ.Νικολαΐδη και Υμηττού Α. Λεντάκη της δεκαετίας του '80 μετέτρεψαν τα πρώην λατομεία της Εργάνης σε χώρο πολιτισμού και αθλητισμού για την περιοχή.

Καθοριστική ήταν η συμβολή της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη για την εγκατάσταση του Θεάτρου, που φέρει το όνομά της.

Μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων με την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου το καλοκαίρι του '23, ο χώρος κατοχυρώθηκε στους ιδιώτες διεκδικητές του.

Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την τακτοποίηση νομική και οικονομική του θέματος, δεν υπάρχει καμμία εξέλιξη, καμμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που επίσημα το ανέλαβε, αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τον Δημόσιο χαρακτήρα αυτής της έκτασης, την ανάγκη για χρηματοδότηση των έργων Πολιτισμού και Αθλητισμού στο χώρο, την βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών, την ανάπτυξη του πράσινου.

Τα εμβληματικά Θέατρα Βράχων, τα γήπεδα, ο ελεύθερος χώρος εξαιρετικά πολύτιμος, αποτελούν για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής το σημαντικότερο κέντρο αναψυχής δεκαετίες τώρα.

Πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Έχει ανακοινωθεί η δημιουργία Κυβερνητικού «Πάρκου» στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ που είναι 155 στρέμματα όπου τα κτίρια που θα αναγερθούν θα είναι 28 μέτρα ύψος. 15.000 εργαζόμενοι στα υπουργεία και χιλιάδες άλλοι εξυπηρετούμενοι δημιουργούν ένα εφιαλτικό παρόν και μέλλον τόσο στον Υμηττό και την Δάφνη όσο και στους όμορους Δήμους.

Από το 1996 με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλεπόταν η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών χρήσεων, χρήσεων πρασίνου, δημοτικής αγοράς και κέντρου υγείας. Αυτό το ΓΠΣ καταργήθηκε για να δημιουργηθεί το κυβερνητικό «πάρκο». Κτίρια 28 μέτρων ύψους ανάμεσα σε σπίτια 13 μέτρων!

Οι δυνάμεις μας αυτοδιοικητικοί και πολίτες από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν διοργανώνοντας δράσεις και νομικές ενέργειες.

Παράλληλα πολλοί επιστημονικοί φορείς έχουν απορρίψει την επιλογή αυτής της Κυβέρνησης της Ν.Δ.

Πρόσφατα η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. παρουσίασε την Αξιολογική Έκθεση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση και η οποία Έκθεση αμφισβητεί στοιχεία της μελέτης και το προωθούμενο έργο.

Στα παραπάνω να προστεθεί ότι έχουμε τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν τον Υμηττό και το Δάσος του καθώς και το Ρέμα της Πικροδάφνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως  το κατ’ εξοχήν  και ιστορικά «Πράσινο» κόμμα προτείνει:

Επιτάχυνση της κλιματικής ουδετερότητας στο πλαίσιο του Συμφώνου των Παρισίων και των 17 στόχων βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με μείωση κατά 65%των αέριων ρύπων μέχρι το 2030 και κλιματική ουδετερότητα το 2035.

Αύξηση δημοσίων επενδύσεων  σε ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων και βιώσιμες μεταφορές.

Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Ενεργειακή μετάβαση με Δικαιοσύνη για όλους.

Δημόσιο έλεγχο της ενέργειας και του Νερού.

Επανασχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με στήριξη του αγροτικού κόσμου, εξασφαλίζοντας διατροφική επάρκεια στη χώρα.

Αντίθετα: Η κυβέρνηση ΝΔ, με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, εδώ και πέντε χρόνια, ξεπερνώντας ακόμα και τον εαυτό της, προώθησε  πολιτικές ενάντια στο Περιβάλλον, με την χωρίς σχεδιασμό βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του Νερού, αλλά και μια σειρά  αντι περιβαλλοντικούς νόμους.

Τέλος,

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα, με δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξή της, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και η Κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει τις όποιες πιθανές ευθύνες, σε ατομικό επίπεδο, αντί ενός σύγχρονου συστήματος Πολιτικής Προστασίας, στηριγμένου σε επιστημονικά δεδομένα της εποχής μας, ικανού να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές.

Η Ν.Ε. Ανατολικής Αθήνας και οι Βουλευτές μας στηρίζουμε τις δράσεις των αυτοδιοικητικών, των φορέων και των πολιτών στη κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι δέσμευσή μας να είμαστε παρόντες σε όλες τις διεκδικήσεις που αφορούν το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας, για το καλό των συμπολιτών μας αλλά και για μια συνολικά πιο πράσινη και ανθρώπινη κοινωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια