Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Γεφύρι της Αρτας στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Η – έστω μερική – μετακόμιση του Μαξίμου υπό κανονικές συνθήκες θα συνδυαζόταν με τη δημιουργία του λεγόμενου κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, σε μια έκταση 155 στρεμμάτων, στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού. Εκεί σχεδιάζεται να μετεγκατασταθούν, όταν ολοκληρωθεί το έργο, εννέα υπουργεία.

Οι εξαγγελίες είχαν γίνει ήδη από την άνοιξη του 2021 από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως η πρόοδος είναι αργή. Μόλις προσφάτως, τον Σεπτέμβριο του 2023, δόθηκε η πρώτη έγκριση του σχετικού Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα επόμενα στάδια εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν χρόνο και… τύχη, αφού πάντα υπάρχουν τα εμπόδια των ενστάσεων και των αντιδράσεων τοπικών φορέων και δημοτικών αρχών.


Επειτα από συντονισμένη συνεργασία της διοίκησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (διαδόχου σχήματος της ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο έχει την κυριότητα των εγκαταστάσεων) και του ΤΑΙΠΕΔ, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός, με αντικείμενο τη συντήρηση και αναμόρφωση των υποδομών της εταιρείας στον περιαστικό ιστό της Αττικής, ώστε να μεταφερθούν εκεί οι υπηρεσίες και τα γραφεία που βρίσκονται σήμερα στον Υμηττό. Εφόσον αυτός ο διαγωνισμός προκηρυχθεί και προχωρήσει κανονικά δίχως ενστάσεις, προσφυγές και άλλες χρονοτριβές, θα απομένει το κρίσιμο στάδιο για την υλοποίηση του έργου.

Αυτό είναι η προκήρυξη ενός δεύτερου διαγωνισμού, με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο οποίος θα έχει ως αντικείμενο τις εργασίες ανακατασκευής και αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων του Υμηττού, που προορίζονται για τη μεταφορά των εννέα υπουργείων. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού και των εξαγγελιών, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός επρόκειτο να προκηρυχθεί στις αρχές του 2022. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις (και τις ανησυχίες) ορισμένων από τους αρμοδίους, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε «γεφύρι της Αρτας» το κυβερνητικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο κατά τα λοιπά περιλαμβάνεται στις εμβληματικές αναπλάσεις, όπως το Ελληνικό, το Κτήμα Τατοΐου, η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, κ.ά.

Πηγή: To ΒΗΜΑ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια