Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Η «ακτινογραφία» της εγκληματικότητας με θύματα ανηλίκους – Κορίτσια 9 έως 14 ετών τα περισσότερα θύματα στον δήμο Δάφνης–Υμηττού - Οι δήμοι με τα περισσότερα περιστατικά

 


Αποκαλυπτικά για τις διαστάσεις της εγκληματικότητας που σχετίζεται με την παραβίαση της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων είναι τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε, μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Τόνιας Αντωνίου και Χαράς Κεφαλίδου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώνει ότι κατά τα έτη 2021 και 2022 (έως 28/10/2022), από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκαν 81 και 88 δικογραφίες (για αδικήματα ιδίως κατά της γενετήσιας ελευθερίας εις βάρος ανηλίκων), αντίστοιχα, κατόπιν απευθείας καταγγελιών-αναφορών στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της εν λόγω Υπηρεσίας. Έχουν διερευνηθεί συνολικά 171 και 169 υποθέσεις, αντίστοιχα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται, πέραν των ανωτέρω, και υποθέσεις-δικογραφίες που διαβιβάστηκαν σε αυτήν από τις κατά τόπον αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

«Κυρίως αγόρια τα ανήλικα θύματα»
Την ίδια ώρα, στοιχεία για τις υποθέσεις γενικότερα με θύματα ανήλικους, τις οποίες χειρίστηκαν τα Τμήματα Ασφάλειας στους δήμους του Νότιου Τομέα της Αθήνας, δείχνουν ότι τα ανήλικα θύματα είναι κυρίως αγόρια, πολλά εκ των οποίων μόλις 9 έως 15 ετών.

Τα στοιχεία είχαν αιτηθεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου και Χαρά Κεφαλίδου, οι οποίες, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητούσαν να ενημερωθεί η Βουλή πόσες από τις υποθέσεις κακοποιήσεων παιδιών, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του πρώτου 8μηνου του 2022 και του 2021, αφορούν παιδιά που διαβιούν τους δήμους της Β3′ Εκλογικής Περιφέρειας Νότιου Τομέα Αθηνών, δηλαδή τους δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνος, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.

Η ερώτηση είχε κατατεθεί μετά την αποκάλυψη της σοκαριστικής ιστορίας της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία έπεσε θύμα κυκλώματος που την κακοποίησε και την εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά κατ’ επανάληψη.

«Στον Βύρωνα έχουν καταγραφεί οι περισσότερες υποθέσεις»
Με βάση τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν σε απάντηση αυτής της ερώτησης, στη Βουλή, στη συντριπτική πλειονότητα οι υποθέσεις που έχουν καταγραφεί από τα Τμήματα Ασφάλειας στις συγκεκριμένες περιοχές αφορούν ληστείες και τα θύματα που καταγράφονται είναι κυρίως ημεδαποί, οι οποίοι προφανώς είναι και οι περισσότεροι -είτε οι ίδιοι είτε οι οικογένειές τους- που καταφεύγουν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν τις εις βάρος τους επιθέσεις. Οι περισσότερες υποθέσεις, με θύματα ανήλικους, στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, έχουν καταγραφεί στον Βύρωνα και ακολουθούν ο Άγιος Δημήτριος και η Νέα Σμύρνη.

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή:

Τo 8μηνο του 2021

 • Από το Τμήμα Ασφάλειας στον Δήμο Αγίου Δημητρίου έχουν καταγραφεί 6 υποθέσεις με θύματα 8 ανήλικους, ημεδαπούς και αγόρια στη συντριπτική τους πλειονότητα. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις ήταν ληστείες με θύματα ανηλίκους και μία υπόθεση αφορούσε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Δύο υποθέσεις είχαν θύματα ανηλίκους μέχρι 14 ετών.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας του Δήμου Αλίμου έχουν καταγραφεί 4 απόπειρες ληστείας με θύματα 4 ανηλίκους, όλοι αγόρια ημεδαποί, που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 έτη.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας του Βύρωνα έχουν καταγραφεί 10 υποθέσεις με θύματα 12 ανηλίκους, ημεδαπούς, κορίτσια στη συντριπτική τους πλειονότητα. Τα περισσότερα θύματα ήταν ανήλικοι από 15 έως 18 ετών. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές αφορούσαν σε απλή σωματική βλάβη, έχει καταγραφεί μία υπόθεση αρπαγής και δύο υποθέσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας με θύματα 3 ανήλικα κορίτσια.
 • Από το Τμήμα Ασφαλείας στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού έχουν καταγραφεί 4 υποθέσεις με θύματα 7 ανηλίκους. Τα θύματα ήταν όλα ημεδαποί, κορίτσια στην πλειονότητα. Τα ανήλικα θύματα ήταν ηλικίας 9 έως 14 ετών. Οι υποθέσεις με θύματα ανήλικους αφορούσαν απλή σωματική βλάβη, ληστεία, ενώ καταγράφηκε και μια υπόθεση με εξαρτησιογόνες ουσίες.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης καταγράφηκαν 6 υποθέσεις με θύματα 9 ανηλίκους, όλοι τους ημεδαποί. Τα θύματα στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν αγόρια. Οι υποθέσεις με θύματα ανηλίκους αφορούσαν σε απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση, ληστεία.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας στον Δήμο Καισαριανής έχουν καταγραφεί 3 υποθέσεις με θύματα 4 ανηλίκους, όλοι τους ημεδαποί, κορίτσια κυρίως. Οι υποθέσεις αφορούσαν απειλή, ενώ έχει καταγραφεί και μια υπόθεση ληστείας.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας στον Δήμο Καλλιθέας έχουν καταγραφεί 6 υποθέσεις με θύματα 7 ανηλίκους, όλοι τους ημεδαποί, τα περισσότερα αγόρια. Τα περισσότερα θύματα ήταν από 9 έως 14 ετών. Οι υποθέσεις με θύματα ανηλίκους αφορούσαν σε έκθεση ανηλίκου, απλή σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου καταγράφηκαν 3 υποθέσεις με θύματα 3 ανήλικους, οι περισσότεροι αλλοδαποί και αγόρια. Οι υποθέσεις με θύματα ανήλικους αφορούσαν σε αρπαγή και ληστεία.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας στον Δήμο Νέας Σμύρνης καταγράφηκαν 11 υποθέσεις με θύματα 17 ανήλικους. Στη συντριπτική πλειονότητα τα θύματα που δηλώνονται είναι ημεδαποί, αγόρια. Οι υποθέσεις με θύματα ανήλικους αφορούσαν σε έκθεση, απλή σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, αρπαγή, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, ληστείες.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου καταγράφηκαν 5 υποθέσεις με θύματα 5 ανήλικους, όλοι ημεδαποί, κυρίως αγόρια. Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά 9 έως 14 ετών. Οι υποθέσεις αφορούσαν σε σωματική βλάβη από αμέλεια και απόπειρα ληστείας.

Το 8μηνο του 2022

 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Αγίου Δημητρίου καταγράφηκαν 13 υποθέσεις με θύματα 15 ανήλικους, στη συντριπτική πλειονότητα τα θύματα που καταγράφηκαν ήταν ημεδαποί και αγόρια. Τα περισσότερα θύματα ήταν από 9 έως 14 ετών. Οι υποθέσεις αφορούσαν σε έκθεση, απλή σωματική βλάβη, απρόκλητη σωματική βλάβη, αρπαγή, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση, απόπειρα ληστείας.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλίμου καταγράφηκαν 14 υποθέσεις με θύματα 17 ανήλικους, όλοι τους ημεδαποί, στη συντριπτική πλειονότητα αγόρια. Τα περισσότερα θύματα ήταν από 15 έως 18 ετών. Οι υποθέσεις αφορούσαν απλή σωματική βλάβη, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, υφαιρέσεις, ληστείες.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Βύρωνα καταγράφηκαν 14 υποθέσεις με θύματα 25 ανήλικους. Στη συντριπτική πλειονότητα τα θύματα που έχουν καταγραφεί είναι ημεδαποί, αγόρια και ήταν ηλικίας 15 έως 18 ετών. Οι υποθέσεις αφορούσαν έκθεση, απλή σωματική βλάβη, κλοπές, ληστείες.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Γλυφάδας καταγράφηκαν 5 υποθέσεις με θύματα 6 ανήλικους. Τα θύματα που έχουν καταγραφεί είναι όλοι τους ημεδαποί, αγόρια στη συντριπτική πλειονότητα, από 9 έως 14 ετών. Οι υποθέσεις που έχουν καταγραφεί αφορούσαν σε ληστείες.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Δάφνης-Υμηττού καταγράφηκαν 3 υποθέσεις με θύματα 13 ανήλικους, αγόρια στη συντριπτική πλειονότητα και κυρίως ηλικίας 15 έως 18 ετών.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Ελληνικού-Αργυρούπολης καταγράφηκε μία υπόθεση με θύμα ένα ανήλικο κορίτσι ηλικίας κάτω των 14 ετών, για υπόθεση απλής σωματικής βλάβης.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Ηλιούπολης καταγράφηκαν 7 υποθέσεις με θύματα 17 ανήλικους. Τα θύματα που έχουν καταγραφεί ήταν στη συντριπτική πλειονότητα ημεδαποί και αγόρια. Τα μισά σχεδόν θύματα ήταν ηλικίας 9 έως 14 ετών. Οι υποθέσεις με θύματα ανήλικους αφορούσαν σε απλή σωματική βλάβη, αρπαγή, απειλή, εξύβριση, κλοπές, ληστείες.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Καισαριανής καταγράφηκαν 7 υποθέσεις με θύματα 12 ανήλικους. Τα θύματα που καταγράφηκαν ήταν όλοι τους ημεδαποί και αγόρια. Στη συντριπτική πλειονότητα, τα θύματα ήταν 9 έως 14 ετών. Οι υποθέσεις αφορούσαν σε απλή σωματική βλάβη, απόπειρα κλοπής, ληστεία.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Καλλιθέας καταγράφηκαν 2 υποθέσεις με θύματα δύο ανήλικους. Και τα δύο θύματα ήταν αγόρια, ο ένας ημεδαπός και ο άλλος αλλοδαπός, ηλικίας 9 έως 14 ετών. Η μια υπόθεση αφορούσε απλή σωματική βλάβη και άλλη ληστεία.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Μοσχάτου-Ταύρου καταγράφηκαν 13 υποθέσεις με θύματα 18 ανήλικους. Τα θύματα που καταγράφηκαν είναι στη συντριπτική πλειονότητα ημεδαποί και αγόρια. Σχεδόν τα μισά θύματα ήταν μέχρι 8 ετών. Οι υποθέσεις με θύματα ανήλικους αφορούσαν σε έκθεση, απλή σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, αρπαγή ανηλίκων, απόπειρα αρπαγής ανηλίκων, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, κλοπές, ληστείες.
 • Από το Τμήμα Ασφάλειας Νέας Σμύρνης καταγράφηκαν 8 υποθέσεις με θύματα 11 ανήλικους. Τα θύματα που έχουν καταγραφεί είναι συντριπτική πλειονότητα ημεδαποί και αγόρια. Τα περισσότερα θύματα ήταν 15 έως 18 ετών.

Για τα περιστατικά «θυματοποίησης» ανηλίκων που έλαβαν χώρα στις περιοχές, για τις οποίες είχαν ζητήσει στοιχεία οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην έγγραφη απάντησή του, διευκρινίζει ότι δεν καταγράφηκαν σχετικά περιστατικά για το μεν 8μηνο του έτους 2021 στις περιοχές εδαφικής αρμοδιότητας των Τμημάτων Ασφαλείας (Τ.Α.) Γλυφάδας, Ζωγράφου και Ηλιούπολης, για το δε 8μηνο του έτους 2022 στις περιοχές εδαφικής αρμοδιότητας των Τ.Α. Ζωγράφου και Παλαιού Φαλήρου. Επιπλέον, σημειώνεται ότι στις προαναφερόμενες περιοχές, τα κατά τόπον αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα (Α.Τ.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αθηνών, Πειραιώς και Νοτιοανατολικής Αττικής έχουν επιληφθεί προανακριτικά, κατά το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου των ετών 2021 και 2022, σε 39 και 107 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας (όπου ασκήθηκε βία σε ανήλικα), αντίστοιχα, με συνολικά 55 και 127 ανήλικα θύματα, ομοίως αντίστοιχα.

Πηγή: iefimerida.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια