Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Δάφνης-Υμηττού για το έτος 2023

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δάφνης-Υμηττού για το έτος 2023

Κάθε χρόνο η Δημοτική Αρχή με επικεφαλή τον δήμαρχο Κό Μπινίσκο προσπαθώντας να εξωραΐσει την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης επικαλείται τα δήθεν μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη. Περηφανεύεται για την άντληση μεγάλων χρηματικών ποσών για έργα στον Δήμο, όπως τα 33 εκ ευρώ για το σύνολο των έργων και 9.616 000 για το 2023. Βέβαια να του θυμίσουμε πως η απορρόφηση των χρημάτων για τα έργα τα προηγούμενα χρόνια (2016-2021) κυμαίνονταν από 2% έως 18%. Στον απολογισμό του 3ου τριμήνου του 2022 από τα 5.276.000 € απορροφήθηκαν μόλις 710.000€ (13.5%). Γιατί άραγε η φετινή χρονιά να αποτελέσει εξαίρεση; Άλλωστε είναι γνωστό πώς χρόνια τώρα έργα επαναλαμβάνονται μόνο στο πρόγραμμα-χαρτιά χωρίς να υλοποιούνται.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν αμφισβητούμε ότι γίνονται ορισμένα έργα. Αμφισβητούμε τη στρατηγική της δημοτικής αρχής στα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις που βάζει η Δημοτική Αρχή στα έργα. Οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις της Δημοτικής Αρχής δεν αφορούν τα έργα, υποδομές που είναι αναγκαίες για τους εργαζομένους και τη νεολαία της πόλης. Ούτε κινούνται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων των γειτονιών του Δήμου.

Οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι κομμένες και ραμμένες στην εξασφάλιση των κερδών επιχειρηματικών ομίλων ( όπως πχ «πράσινες-ενεργειακές» επιχειρήσεις), κατασκευαστών, διαφόρων εργολάβων. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές για το πακτωλό χρημάτων που δόθηκε για τους 100 τόνους σε κολονάκια που σε αυτά προστίθενται και άλλα. Είναι ενδεικτικό πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα τα 6,1εκ € από τα 9,6εκ€ είναι για αναπλάσεις.

Από το τεχνικό πρόγραμμα προκύπτει πως υλοποιείτε σταθερά η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για τις υποδομές εκείνες που θα συμβάλλουν προχωρήσει ανεμπόδιστα το σχέδιο της «υπουργούπολης» της κυβέρνησης. Από τα 33 εκ τα 5.2 εκ αφορούν «την αστική ανάπλαση και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της ΠΥΡΚΑΛ». Υποδομές βέβαια που οι εργαζόμενοι χρυσοπληρώνουν μέσω των τελών και φόρων.

Για τέτοιου είδους έργα και “λεφτά υπάρχουν” και ξεπερνιέται η γραφειοκρατία. Για άλλα έργα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολλών ούτε κονδύλια βρίσκονται, ούτε το τέρας της γραφειοκρατίας ξεπερνιέται.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα σημεία του Τεχνικού Προγράμματος

Τα προβλήματα στα σχολεία του Δήμου. Από 35 σχολεία στον Δήμο τα 26 έχουν κτιστεί πριν το 1985. Οι παρεμβάσεις που κάνετε είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων. Για συντήρηση και επισκευή σχολείων η συνολική δαπάνη είναι 700.000 + 1.120.000 ευρώ στα χαρτιά. Από αυτά μόλις οι μόλις 50.000 προβλέπεται να απορροφηθούν το 2023. Ενώ τα 386.000 € είναι από έργο του 2020 για τα σχολεία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Και ενώ τα κτήρια είναι γερασμένα που είναι τα κονδύλια για την αντισεισμική θωράκιση, ελέγχους; Αρκεί ο έλεγχός από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών; Να θυμίσουμε πως λόγω φόρτου εργασίας εργαζομένων και έλλειψη προσωπικού στο τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών μεγάλο μέρος εργασιών έχει παραχωρηθεί σε εργολάβο;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση σας αναφέρουμε συνεχώς την πληθώρα προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία. Σας το λένε οι σύλλογοι και οι Ενώσεις Γονέων του Δήμου ακόμα και με την παρουσία-διαμαρτυρία στα Δημοτικά Συμβούλια ( όπως πχ το νηπιαγωγείο της Προύσσης ). Σας τονίζουμε πως κάποια από αυτά μπορεί να δημιουργήσουν και κινδύνους για την ασφάλεια σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Και όμως τα περισσότερες παρατηρήσεις τις αγνοείται.

Περηφανεύεται η Δημοτική αρχή πως κάλυψε όλες τις αιτήσεις εγγραφής σε βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς. Όμως ταυτόχρονα προτρέπεται τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά για ύπνο γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες και κρεβάτια να τα κοιμίσουν. Στα τμήματα συνυπάρχουν σε κάθε αίθουσα πάνω από 25 παιδιά με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, ιδιαίτερα τώρα σε εποχές πανδημιών.

Η διαπιστωμένη έλλειψη νηπιαγωγείων συνεχίζεται, η κατεδάφιση στο αγορασμένο οικόπεδο του Δήμου, στο 1ο Δημοτικό ακόμα να γίνει, ενώ η μελέτη για την ανέγερση του νηπιαγωγείου περιμένει με 1€ για το 2023. Η κατασκευή – λειτουργία όταν αποφασίσει η κυβέρνηση θα την κάνει με ΣΔΙΤ ( Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα).

Που είναι τα κονδύλια για κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών παιδικών χαρών ( πέραν του ενός) που θα λύσουν εν μέρει αυτά τα προβλήματα;

Για τις παιδικές χαρές το κονδύλι είναι μόλις 70.000 ευρώ. Το έργο της επισκευής έχει ανατεθεί σε εργολάβο λόγω του ανεπαρκούς προσωπικού με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχει καν αναφορά. Για τις αποχετεύσεις υπάρχει κονδύλι μόλις 70.000 ευρώ ( που είναι και αναταποδοτικά). Όταν όμως θα πλημμυρίζουν οι δρόμοι δεν θα φταίει η Δημοτική Αρχή αλλά θα λέτε ως συνήθως πως φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα…

Που είναι οι προβλέψεις και οι μελέτες για τους ελεύθερους χώρους, που ψάχνει ο κόσμος για να ξεσκάσει… Η πλατεία στο Ο.Τ.154 έργο του 2022 επαναλαμβάνεται και στον προϋπολογισμό του 2023 με ΜΟΝΟ 1€, (δηλαδή ούτε φέτος θα υλοποιηθεί).

Τα κονδύλια για μελέτες για πράσινο εμφανίζονται από χρόνο σε χρόνο χωρίς να υλοποιούνται ενώ γνωρίζουμε πως μόνο τα τελευταία δύο χρόνια από τον χιονιά έχουν πέσει πάνω από 400 δέντρα χωρίς να αντικατασταθούν

Και ενώ είναι εμφανές πως το Τεχνικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων είναι επίσης εμφανές ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργολάβων, επιχειρηματιών, κατασκευαστών. Είναι πολιτική επιλογή -όλων των τελευταίων κυβερνήσεων με τη στήριξη των δημοτικών αρχών- η απαξίωση των Υπηρεσιών των Δήμων και η παραχώρηση σε εργολάβους ( πράσινο, συντήρηση, τεχνική υπηρεσία ) που θα κάνουν την δουλεία μόνο με κριτήριο το μέγιστο κέρδος. Όσο όμως και να προσπαθεί η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να μας πείσει ότι οι διάφοροι εργολάβοι είναι η πιο “οικονομική λύση” για το Δήμο, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η αγορά μηχανημάτων. Επαναλαμβάνουμε ότι οι εργολαβίες είναι όχημα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, την ώρα που η Δημοτική Αρχή αρνείται να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις…

Είναι προφανές, ότι με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια