Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


«Βόμβες» για τα ΕΑΣ και τη διοίκηση τους! Η "αγάπη" στις μελέτες!

Η συνηθισμένη δικαιολογία που χρησιμοποιούν στο ΥΠΕΘΑ και στο ΓΕΕΘΑ για κάθε δημοσίευμα κριτικής είναι ότι «αυτά τα γράφουν οι ΣΥΡΙΖΑΙοι» ακολουθώντας την πάγια κυβερνητική τακτική που λέει «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας».

Διαβάζοντας την ηλεκτρονική εφημερίδα POILITICAL, μόνο για …συμπάθεια προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορείς να την υποπτευθείς. Αντιθέτως… Η φιλική κατά τ ΄  άλλα λοιπόν POLITICAL δημοσιεύει άρθρο- βόμβα για τη διοίκηση των ΕΑΣ αφήνοντας σαφή υποννοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα της. Γράφει και πολλά άλλα προκαλώντας το εύλογο ερώτημα: από το ΥΠΕΘΑ τι άλλο πρέπει να τους γράψουν για να απαντήσουν και να δώσουν εξηγήσεις για τα ΕΑΣ;

Το ρεπορτάζ από την POLITICAL:

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ),καθώς η διοίκηση αρνείται να δώσει καθαρές απαντήσεις στις σοβαρότατες καταγγελίες και στις συνεχείς ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις συμβάσεις που τρέχει η εταιρεία, αλλά και για το μπαράζ των απευθείας αναθέσεων για… μελέτες αγνώστου σκοπιμότητας και χρησιμότητας.

Απίστευτες καταγγελίες για κακοδιαχείριση έρχονται το τελευταίο διάστημα στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συμβάσεις και τις μελέτες που προωθούν τα ΕΑΣ χωρίς να… ιδρώνει το αυτί κανενός. Παρά τις σοβαρές καταγγελίες τις οποίες έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας βουλευτές της αντιπολίτευσης, επαρκείς απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ούτε από τη διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει διοριστεί ο επί σειρά ετών πολιτευτής της ΝΔ Νίκος Κωστόπουλος) ούτε βεβαίως από τα αρμόδια υπουργεία (Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας).

Για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, τα ΕΑΣ ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απασχολούν 2.000 άτομα και αποτελούνται από τον Αμυντικό Τομέα και τον Πολιτικό Τομέα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν τρεις θυγατρικές εταιρείες. Συνεπώς, ο «έλεγχός» τους και η λογοδοσία της διοίκησης είναι επιβεβλημένα, αφού μιλάμε για δημόσιο χρήμα.

Οι μεγάλες κατηγορίες τις οποίες έχει απευθύνει πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ με σχετικές ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τα ακόλουθα περιστατικά:

– Απόφαση ανάθεσης έργου καταστροφής 350.000 ναρκών έναντι 3,7 εκατ. ευρώ.

Η ανάδειξη και η έγκριση από τη διοίκηση των ΕΑΣ αναδόχου για την καταστροφή ναρκών είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Η αποστολή της σύμβασης αυτής στο ΕΣ δεν αναιρεί την απόφαση του ΔΣ για ανάθεση του έργου καταστροφής ναρκών στον εν λόγω ανάδοχο, έναντι ποσού 3,70 εκατ. ευρώ (9 ευρώ/νάρκη). Δεν απαντήθηκε, όμως, γιατί δεν αξιοποιήθηκε η προσφορά των περίπου 750.000 ευρώ (2 ευρώ/νάρκη).

– Απόφαση ανάθεσης απορρύπανσης οικοπέδου Ελευσίνας έναντι 18 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το κόστος απορρύπανσης του εργοστασίου Ελευσίνας ύψους 18 εκατ. ευρώ, δεν εξηγείται η τεράστια διαφορά που υπάρχει με την προσφορά μεγάλης εταιρείας του εξωτερικού, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε για αποκλίσεις πολλών εκατομμυρίων, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες από τα σωματεία των εργαζομένων των ΕΑΣ που διαμαρτύρονται εντόνως ότι ο κ. Κωστόπουλος έχει «παροπλίσει» τους νεοδημοκράτες ενώ συνεργάζεται αρμονικά… με στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η αγάπη στις μελέτες

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για μπαράζ απευθείας αναθέσεων για μελέτες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία απολύτως απάντηση και τεκμηρίωση από τον αρμόδιο CEO της εταιρείας Νίκο Κωστόπουλο. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «διεθνή διασυρμό της χώρας, πλήγμα στην εξωστρέφεια και τη φήμη της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας με υπέρογκα διαφυγόντα έσοδα, αλλά και απώλειες από τις εγγυήσεις και τις ρήτρες των συμβάσεων». Ποια είναι αυτά τα διαφυγόντα κέρδη και τι κόστος έχουν στα δημόσια ταμεία αυτές οι συμβάσεις και οι απευθείας αναθέσεις;

Εξίσου σημαντικές είναι οι κατηγορίες που αφορούν:

– Το πλήθος των απευθείας αναθέσεων και αδιαφανών ρυθμίσεων υπέρ εργολάβων, οι οποίες είναι όλες κάτω από 50.000 ευρώ.

Τη διαχείριση της εξαγγελθείσας μετεγκατάστασης των υπουργείων, η οποία οδηγεί σε fast track κλείσιμο του εργοστασίου του Υμηττού χωρίς καμία μέριμνα για το μέλλον του εργοστασίου και με μόνο σκοπό τη δημιουργία «πάρκου υπουργείων» μέσω ΣΔΙΤ, με συνέπεια η χώρα να απολέσει την ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών, σε περίοδο που πυκνώνουν οι απειλές κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και που η χώρα μας περιέρχεται σε οικονομική περιδίνηση.

– Το γεγονός ότι το 2021 τα ΕΑΣ διολίσθησαν σε κύκλο εργασιών μόλις 6 εκατ. ευρώ, με ετήσια πτώση πωλήσεων της τάξης του 63,5% και διετή πτώση πωλήσεων κατά 80%.

Απαντήσεις δεν υπάρχουν ούτε για την ακύρωση συγκεκριμένων συμβάσεων οι οποίες έτρεχαν. Συγκεκριμένα ακυρώνονται οι συμβάσεις:

(1) Αιγύπτου (φυσίγγια 105Χ609 mm),

(2) Τυνησίας (φυσίγγια 12,7mm) και

(3) Μπαγκλαντές (φυσίγγια 12,7mm), λόγω αδυναμίας υλοποίησής τους.

Οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», στο εσωτερικό των ΕΑΣ επικρατεί αναβρασμός, καθώς η διοίκηση του κ. Κωστόπουλου δεν φαίνεται να λογοδοτεί πουθενά,ενώ προκειμένου να «περάσουν» οι μελέτες και οι απευθείας αναθέσεις, η σύνταξη των εγγράφων δίδεται σε ιδιώτες νομικούς, παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία διαθέτει επαρκώς στελεχωμένο νομικό τμήμα. Το θέμα έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι κάνουν φύλλο και φτερό όλες τις συμβάσεις, όμως σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία δεν επιθυμούν ούτε να «καλύψουν», ούτε όμως και να δώσουν καθαρές απαντήσεις για τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης του Νίκου Κωστόπουλου.

Άπαντες φαίνεται να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τον διορισμένο διευθύνοντα σύμβουλο και «αιώνιο» πολιτευτή της ΝΔ.

Επειδή όμως μιλάμε για δημόσιο χρήμα και για ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, όπου όλα πρέπει να είναι διαφανή και καθαρά, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου οφείλουν να δώσουν κρυστάλλινες απαντήσεις για όλες τις καταγγελίες και να ελέγξουν βήμα προς βήμα τη νομιμότητα των λειτουργιών που γίνονται στο εσωτερικό των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Από το ρεπορτάζ της «Political» προκύπτει ότι σε πολιτικό επίπεδο η διοίκηση των ΕΑΣ για να «δικαιολογήσει» την τακτική τού «δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν», επικαλείται off the record κάλυψη από πολύ ψηλά, εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου.

Εμείς βεβαίως θα παρακολουθούμε δημοσιογραφικά το θέμα και θα περιμένουμε τις απαντήσεις που θα αναγκαστεί πλέον να δώσει ο πολιτευτής της ΝΔ Νίκος Κωστόπουλος, αφού έτσι κι αλλιώς τώρα το θέμα το γνωρίζει και το Μαξίμου λόγω δημοσιοποίησης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια