Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΠΥΡΚΑΛ: Ένα βήμα πιο κοντά η δημιουργία του ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ - Τι ορίζει τροπολογία - ανεβαίνει ο συντελεστής δόμησης σε 1,80, θα ανεγερθούν κτίρια ύψους 28 μέτρων

  


Την άμεση απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται το κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό, στο οποίο θα μεταφερθούν εννέα υπουργεία φέρνει πιο κοντά η τροπολογία, την οποία κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας, το 50% των εγκαταστάσεων θα διατεθεί για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων αστικού πρασίνου με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», ενώ στο υπόλοιπο τμήμα θα αναγερθούν τα κτίρια διοίκησης που θα φιλοξενήσουν τους μεταφερόμενους φορείς του δημόσιου τομέα.

Στο εν λόγω οικόπεδο θα εγκατασταθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών) καιθως επίσης και οι εξής φορείς: ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ) που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτοι στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά, στο Μαρούσι και το Χολαργό.

Συγκεκριμένα στο ακίνητο συνολικής έκτασης 154.797,34 τ.μ. θα επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες χρήσεων: πολεοδομικό κέντρο και ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο. Για την εξειδίκευση των χρήσεων και τον καθορισμό των όρων και περιορισμών δόμησης, καταρτίζεται και εγκρίνεται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά υπό ειδικούς όρους που καθορίζουν ότι από το σύνολο της έκτασης του ακινήτου, 50% διατίθεται για χρήση «Ελεύθεροι Χώροι - Αστικό Πράσινο» και 50% για χρήση πολεοδομικού κέντρου.

Στη ζώνη που θα αναπτυχθεί η χρήση πολεοδομικού κέντρου επιτρέπονται οι ακόλουθες ειδικές χρήσεις:

  • διοίκηση, κοινωνική πρόνοια, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, Κέντρα έρευνας, εστίαση, αναψυκτήρια, στάθμευση (κτίρια - γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, γωνιές ανακύκλωσης.
  • Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται 40%.
  • Ο μέσος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,80, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε 28 μέτρα.
Στη ζώνη του ακινήτου, όπου θα αναπτυχθεί η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι - Αστικό Πράσινο, επιτρέπεται η ειδική χρήση «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» για τα υφιστάμενα κτίρια που θα κριθούν διατηρητέα.

Με ανεξάρτητους εκτιμητές κατά παρέκκλιση αναγκαστικές απαλλοτριώσεις
Όπως επισημαίνεται στην τροπολογία, «η απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ καθίσταται άμεση». Δεδομένου ότι η δημιουργία χώρων διοίκησης και ελεύθερων χώρων - αστικού πρασίνου εξυπηρετεί σκοπό δημόσιας ωφέλειας, για την εκπλήρωση του οποίου επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας μάλιστα, για εκτίμηση της αξίας του απαλλοτριούμενου ακινήτου και των επικειμένων του και ανεξαρτήτως αν απαλλοτριωθείσα έκταση υπάγεται ή όχι στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις δυο ανεξάρτητων πιστοποιημένων εκτιμητών, εγγεγραμμένων στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ανατίθενται με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία και υποβάλλονται.

Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ των εκθέσεων των ανεξάρτητων εκτιμητών, για την εκτίμηση της αξίας του απαλλοτριούμενου ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη από το αρμόδιο δικαστήριο, ο μέσος όρος της αξίας που προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις.

Στοχος της ρύθμισης όπως επισημαίνεται - είναι η αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς «η παραμονή των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, συνολικής επιψάνειας 155.087 τ.μ. εντός του Δήμου Δάφνης - Υμηττού υποβαθμίζει το οικιστικό περιβάλλον, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων περιοχής».

Πηγή: Έθνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια