Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Ανοιχτή Πρωτοβουλία κατοίκων Βύρωνα: Λόφος Κοπανά δημόσιος, δασικός, ελεύθερος, κοινωνικός!


Εμείς, οι κάτοικοι του Βύρωνα και της ευρύτερης περιοχής, θεωρούσαμε επί δεκαετίες, ότι ο ΛΟΦΟΣ ΚΟΠΑΝΑ, δηλαδή η περιοχή όπου βρίσκονται τα θέατρα Βράχων, τα γήπεδα, οι χώροι περιπάτου, κλπ, αποτελεί δημόσια, δασική έκταση.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Εφετείου (4891/2020) (κοινοποιημένη στις δημοτικές αρχές από τον Νοέμβρη του 2020) που αναγνωρίζει ως επίσημους ιδιοκτήτες τους ιδιώτες διεκδικητές του λόφου. Συνεπώς, αυτός ο πολύτιμος για τους κατοίκους, ελεύθερος χώρος ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ενώ παράλληλα ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ο ΔΑΣΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ του. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση και την οικοδόμηση του Λόφου Κοπανά. Συνδέεται με γενικότερους στόχους των κυβερνώντων που επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, τη συρρίκνωση των δημόσιων χώρων και την επιβολή ελέγχου και επιτήρησης, εν ονόματι της δήθεν «ανάπτυξης» και «αξιοποίησης».

Ο Λόφος Κοπανά δεν είναι μόνο τα θέατρα και τα γήπεδα, αλλά ολόκληρη η δασική περιοχή που τα εμπεριέχει. Οι δημοτικές αρχές περιορίζονται στη διεκδίκηση των θεάτρων και των αθλητικών εγκαταστάσεων ενώ είναι φανερό ότι μέσω του αποχαρακτηρισμού και της άρσης της προστασίας της δασικής έκτασης, το σύνολο του λόφου που αποτελεί συνέχεια του Υμηττού, απειλείται και κινδυνεύει. Μόνο εμείς οι κάτοικοι με τη μαζική ανεξάρτητη δράση μας μπορούμε να σώσουμε τους ελεύθερους χώρους, τις κοινωνικές υποδομές, τα δάση και το φυσικό περιβάλλον. Να αγωνιστούμε για τον κοινωνικό έλεγχο των δημόσιων χώρων ώστε να παραμείνουν πνεύμονες ελευθερίας και πολιτισμού και να μην γίνουν οι γειτονιές μας τσιμεντένιες φυλακές. Διεκδικούμε:

• Να μην ιδιωτικοποιηθεί κανένα τμήμα του λόφου Κοπανά, θέατρα, γήπεδα, χώροι περιπάτου και δασική έκταση

• Να κατοχυρωθεί ολόκληρος ο λόφος Κοπανά οριστικά και αμετάκλητα στο δημόσιο με νομοθετική παρέμβαση

• Να διασφαλιστεί ο Δασικός, Δημόσιος, Κοινωνικός χαρακτήρας της περιοχής και η ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτήν

• Να προστατευτούν οι δημόσιοι χώροι από την εκμετάλλευση ιδιωτών, δήμων, στρατού και εκκλησίας

• Να προστατευτεί ο Υμηττός από τη δόμηση και την αλλαγή χρήσης

Καλούμε όλους όσους αντιλαμβάνονται την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Λόφου Κοπανά να στηρίξουν την προσπάθειά μας και να συμμετέχουν στην Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια