Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΠΥΡΚΑΛ: Κείμενο-Παρέμβαση κατοίκων Δάφνης-Υμηττού προς Δημοτικό Συμβούλιο Δάφνης-Υμηττού



Προς τον Αξιότιμο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υμηττός 13.4.2021.

ΚΕΙΜΕΝΟ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤO ΣΧΕΔΙO ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΛ

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας, να στηρίξετε την  κυβέρνηση στα σχέδιά της ως προς την εκμετάλλευση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ  μετά την μεταφορά του εργοστασίου, με τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των δημοτών,  επικαλούμενος την προοπτική αναβάθμισης της περιοχής.

Παρότι η παρουσία της ΠΥΡΚΑΛ προσέδωσε στον Υμηττό συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για περισσότερο από εκατό χρόνια, εντούτοις υπήρχε εδώ και χρόνια η ελπίδα σε πολλούς από τους κατοίκους, ότι παράλληλα με την απομάκρυνση του εργοστασίου θα αναδυόταν και η προοπτική της αξιοποίησης των υφιστάμενων κτηριακών υποδομών σε έργα ήπιας παρέμβασης .

Γνωρίζαμε βεβαίως ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, αλλά θεωρούσαμε τη στήριξη της δημοτικής αρχής αυτονόητη στο λογικό αυτό αίτημα.

Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι δεν τιμήσατε την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν οι δημότες, δίνοντάς σας αυτοδυναμία στις πρόσφατες εκλογές, καθώς ενεργείτε σε κατεύθυνση εντελώς αντίθετη από εκείνη ενός σημαντικού μέρους των πολιτών.

Η μακέτα που παρουσιάστηκε κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στις 3.4.2021, με κτίρια που αγνοούν τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης της περιοχής, όχι μόνο δε συνάδει με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Υμηττού που κατάφερε να διαφυλάξει ακριβώς αυτός ο χαμηλός συντελεστής δόμησης έναντι των περισσότερων περιοχών της Αττικής, αλλά προδιαγράφει τη σοβαρή υποβάθμιση της περιοχής και κατ ΄επέκταση και της ποιότητας της ίδιας μας της ζωής.

Η προβλεπόμενη χρήση του οικοπέδου και ο αριθμός των ανθρώπων που θα κινούνται καθημερινά ως εργαζόμενοι και ως επισκέπτες στον χώρο, θα επιβαρύνουν την κυκλοφορία, τα μέσα μεταφοράς, τους χώρους στάθμευσης κάτι που η περιοχή δεν μπορεί να σηκώσει εκτός βέβαια κι αν αλλοιωθεί πλήρως .

Διαφωνούμε με την συγκεκριμένη πρόταση για την εκμετάλλευση της ΠΥΡΚΑΛ, διότι για εμάς προτεραιότητα έχει η ποιότητα της ζωής μας με έργα προσανατολισμένα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στο πράσινο. Η ευρύτερη περιοχή είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη από τους δύο κεντρικούς άξονες κυκλοφορίας για τον περιφερειακό και το κέντρο της Αθήνας, ήδη ανήκουμε στις περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου ανά κάτοικο, πόσο παραπάνω να υποβιβάσουμε την περιοχή μας;

Ο Ανδρέας Λεντάκης υπηρέτησε σε όλη του την ζωή το όραμα μιας κοινωνικής πολιτικής που σέβεται τον πολίτη, τον δημότη και όχι μια πολιτική που μόνο στόχο έχει το κέρδος ανεξαρτήτως κόστους. Η επιλογή του ονόματος του Ανδρέα Λεντάκη για ένα τέτοιο έργο μάλλον προσβάλλει την μνήμη του και το όραμά του για τον Υμηττό παρά τον τιμά.

Ως δήμαρχος, έχετε υποχρέωση ηθική και πολιτική να αφουγκράζεστε και να στηρίζετε τις ανάγκες των δημοτών, που σας έχουν εκλέξει και όχι τα σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης, που θέλει να μεταφέρει εννέα ζωτικά υπουργεία σε μια κατοικημένη περιοχή, χωρίς να την απασχολούν οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Ζητούμε την άμεση και έγκαιρη αναθεώρηση της απόφασής σας στο να στηρίξετε ένα έργο που θα καταστρέψει διά παντός την όψη του Υμηττού όπως τον ξέρουμε, όπως τον αγαπούμε.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ζητήσουμε την δυνατότητα συμμετοχής και παρέμβασης στα επόμενα δημοτικά συμβούλια για το ανωτέρω θέμα δεδομένου ότι ούτως η άλλως τα δημοτικά συμβούλια είναι ανοιχτά προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως αν γίνονται διά ζώσης ή διαδικτυακά.

Κλείνοντας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τον επιτάφιο λόγο του Περικλή ο οποίος γράφτηκε το 430 π.Χ αλλά παραμένει επίκαιρος : Και ονομάζεται μεν δημοκρατία, γιατί η διοίκηση είναι στα χέρια των πολλών και όχι των ολίγων.


Με εκτίμηση

Επιτροπή κατοίκων δήμων Δάφνης - Υμηττού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια