ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤH ΣΕΛΙΔΑ: ΔΑΦΝΟΥΛΑ - ΥΜΗΤΤΟΥΛΗΣ

Subscribe Us

14 Απριλίου 2021

ΙΕΚ Δάφνης-Υμηττού Επιστολή Μαθητών:Τεράστιο το πρόβλημα με τις πρακτικές που έχουν παγώσει από τον ΝοέμβρηΤο πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις πρακτικές τους ασκήσεις αναδεικνύουν οι σπουδαστές του Τμήματος ΣΔΟΤ Δ΄ (Στελέχη Διοίκησης και Οικονομίας στον Τουρισμό) του ΔΙΕΚ Δάφνης - Υμηττού. Ουσιαστικά οι πρακτικές τους έχουν παγώσει από τον Νοέμβρη παρότι πολλές από την επιχειρήσεις στις οποίες ασκούνται αυτή την στιγμή είναι ανοιχτές. Για να μπορέσουν, όμως, να αναζητήσουμε δουλειά, αρχικά πρέπει να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση, η οποία είναι υποχρεωτική, 6μηνη και απλήρωτη.

Το πρόβλημα είναι πραγματικό και αφορά χιλιάδες αφού βλέπουν την ίδια τους την ζωή να έχει παγώσει και να μην μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας κανονικά.

Σε επιστολή τους αναφέρουν:

«Είμαστε σπουδαστές από το τμήμα ΣΔΟΤ Δ’ του ΔΙΕΚ Δάφνης - Υμηττού.

Γράφουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε δημόσια τον προβληματισμό μας για ένα θέμα που μας έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων και όχι άδικα. Πιο συγκεκριμένα, πέραν της κατάστασης την οποία βιώνουμε όλοι το τελευταίο διάστημα, έχει προστεθεί και το ζήτημα με τις πρακτικές ασκήσεις, αφού αυτές είναι παγωμένες από τον μήνα Νοέμβριο. 

Πήγαμε στο ΙΕΚ για να μάθουμε την ειδικότητα που έχουμε επιλέξει και να δουλέψουμε στον κλάδο, ώστε να μην επιβαρύνουμε οικονομικά και ψυχολογικά τους γονείς μας. Για να μπορέσουμε, όμως, να αναζητήσουμε δουλειά, αρχικά πρέπει να ολοκληρώσουμε την πρακτική μας άσκηση, η οποία είναι υποχρεωτική, 6μηνη και απλήρωτη. Πραγματικά όσο αναγκαία είναι η πρακτική άσκηση για να γνωρίσουμε την πρακτική εφαρμογή της ειδικότητάς μας, αποτελεί κανονική εργασία και μάλιστα για 960 ώρες χωρίς να δικαιούμαστε ούτε 1 ευρώ, ενώ μέσα από τη δικιά μας απλήρωτη εργασία η κάθε επιχείρηση βγάζει κέρδη. Μη έχοντας άλλη υπομονή, διότι δίχως να έχουμε καλύψει την πρακτική μας άσκηση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναζήτηση εργασίας , παρακαλούμε να βρεθεί άμεση λύση με το πότε θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για την έναρξη της πρακτικής άσκησης των ΙΕΚ. 

Αυτή την περίοδο όσο καθυστερούμε να ξεκινήσουμε τόσο πηγαίνει ο προγραμματισμός τη ζωή μας πίσω και μάλιστα γίνεται ακόμη χειρότερη η κατάσταση αφού πολλοί από εμάς δουλεύουμε από τα 18 και ξαφνικά θα πρέπει να διακόψουμε την επί πληρωμή εργασία μας για μια απλήρωτη εργασία!

Είναι σημαντικό να τονίσουμε τα εξής: Έχουμε συγκεκριμένη διορία για να βγάλουμε εις πέρας την πρακτική μας άσκηση. Για να δώσουμε εξετάσεις πιστοποίησης ώστε να μπορούμε να πάρουμε το πτυχίο μας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρακτική μας άσκηση. 

Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και η κατάσταση απαράδεκτη και πραγματικά βάρβαρη. Είναι γεγονός ότι πολλοί σπουδαστές που έκαναν πρακτική έως τον Νοέμβριο του 2020, βρίσκονται ουσιαστικά στο «πάγο», δίχως να δικαιούνται επίδομα, γεγονός που πάει το σύνολο της ζωής τους πίσω, ενώ άλλοι ψάχνουμε να βρούμε πρακτική την οποία όμως δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Όλο αυτό το διάστημα το κράτος δεν έχει λάβει καμία πρόνοια για όσους δεν μπορούν να κάνουν την πρακτική τους. Ήδη υπάρχουν εκατοντάδες σπουδαστές από την περσινή χρονιά που δεν έχουν ολοκληρώσει την πρακτική άσκηση. Σε αυτούς θα προστεθούμε και εμείς που τελειώνουμε φέτος τη θεωρητική εκπαίδευση του ΙΕΚ. Είναι ξεκάθαρο πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κάτι πρέπει να γίνει τώρα!

Ως εκ τούτου, είναι απαιτητική ανάγκη: Να σταματήσει το μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις! Η στάση του υπουργείου μετά από 5 μήνες παγώματος δημιουργεί πλέον προβλήματα οικονομικής και ψυχολογικής φύσεως. 

Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μισθό με βάση  τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν) και τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη.

Να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών.

Καλούμε και τα υπόλοιπα τμήματα τόσο στο δικό μας ΙΕΚ, όσο και στα υπόλοιπα ΔΙΕΚ να μας στηρίξουν, να έρθουμε σε επαφή για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας στις σπουδές και στην πρακτική μας, στη ζωή μας! Ακόμα καλούμε την διεύθυνση του ΔΙΕΚ Δάφνης - Υμηττού να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας, ακόμα και αν το ζήτημα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου.

Τέλος, καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αντιληφθεί τα οξυμένα προβλήματα που περιγράφουμε και να πάρει άμεσα μέτρα για την βελτίωση τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου