Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Δαουλάρης Γιώργος:Αναφορά μετά τις εξαγγελίες για το «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΝΤΑΚΗ»

Διαβάζοντας τον πολύ ενδιαφέροντα διάλογο που έχει αναπτυχθεί στα προφίλ πολλών πολιτών του Δήμου μας μετά της επίσκεψης του πρωθυπουργού, συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης και των εξαγγελιών για την μεταφορά 9 υπουργείων στα 170 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ ως μέλος της τοπικής κοινωνίας θα αναφέρω τα εξής:

Καταρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε πόσα είναι τελικά αυτά τα στρέμματα 158; 160; 170; 
Σε ανακοινώσεις έχουμε δει κάθε φορά μια διαφορετική προσέγγιση. Για να μπορούμε να έχουμε έναν αριθμό, θα κρατήσω από εδώ και στο εξής την αναφορά της κυβέρνησης για 170 στρέμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και νέα που έρχονται στην επιφάνεια το έργο της μελέτης ανατέθηκε σε μεγάλη εταιρία μελετών για έργα real estate του Λονδίνου.

Εδώ και 4 μήνες, με περίεργη μυστικότητα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντονίστηκε η συγκεκριμένη ενέργεια που φέρνει και σε εξαγγελία έργων λίγο πριν ακούσουμε αναγγελία εκλογών.

Το ακίνητο “φιλέτο” όπως μαθαίνουμε λόγω της ειδικής φύσης του δεν είναι εντός σχεδίου και θα χρειαστεί ειδικές διαδικασίες να ενταχθεί και στην πορεία να απαλλοτριωθεί από το δημόσιο. 

Με ειδική προφανώς ρύθμιση που θα περάσει μέσα από την Βουλή, θα δωθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή του. 

Αυτό ακριβώς σημαίνει η αναφορά: “…η επένδυση που εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 250 εκατομμύρια θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα)”.
Και προφανώς όταν εμπλέκεται ο Ιδιωτικός Τομέας το κάνει ώστε να έχει κέρδος επενδυτικό. 

Μας αναφέρουν όλα τα θετικά που προκύπτουν από τη μεταστέγαση των Υπουργείων και το κέρδος από αυτή τη διαδικασία αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τι θα κερδίσει το fund που θα αναλάβει το έργο και πως θα αποσβέσει αυτή την επένδυσή του. 

Θα υπάρξει μίσθωση των κυβερνητικών κτιρίων; 

Θα αναπτυχθούν εντός των κτιρίων που βλέπουμε στις μακέτες επιχειρηματικές δράσεις:
Και εάν ναι ποιες θα είναι;

Αλήθεια, υπάρχει μελέτη πόσο θα αυξηθεί το κόστος ζωής των κατοίκων στη περιοχή και τι επίδραση θα έχει στις συνολικές αξίες ακινήτων μόνο με τη προσδοκία της επένδυσης; 

Και εάν η επένδυση πράγματι εξελιχθεί όπως μας την αναφέρουν και στα χρονοδιαγράμματα που την αναφέρουν, το όποιο κόστος θα είναι ένα, εάν όμως αυτό ακολουθήσει χρονοδιαγράμματα που έχουμε συνηθίσει ως κράτος το κόστος θα είναι ένα άλλο, όπως και ακόμα ένα άλλο θα είναι αυτό εάν δεν ολοκληρωθεί και ποτέ. 
Εύχομαι προσωπικά το τελευταίο ως υπόθεση να μη συμβεί ποτέ, γιατί τότε θα μιλάμε για πολιτικό έγκλημα μια υπόσχεσης με απίστευτες συνέπειες για τη περιοχή.

Σύμφωνα με το video, που με φωτορεαλιστικό τρόπο μας παρουσίασαν την ανάπτυξη του έργου, θα κατασκευαστούν τα νέα μεγάλα κτίρια αξιοποιώντας και διαμορφώνοντας όσα θα παραμείνουν ως προστασία και αναφορά στην ιστορία της αρχιτεκτονικής του χώρου.

Όπως είδαμε όλοι από τα video του project  είναι κατανοητό ότι το υλικό προώθησης της επικοινωνίας του δουλευόταν από καιρό ώστε να ωραιοποιήσουν την εικόνα του όσο πιο καλά.

Τεράστιοι όγκοι κτιρίων όπως τα δείχνουν, με τα χρώματα τύπου γκαζόν στις ταράτσες δημιουργούν άμεσα την αίσθηση μιας εκτεταμένης πράσινης νησίδας εντός του αστικού περιβάλλοντος ως μαγική εικόνα.

Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι όροι που χρησιμοποιούν όπως:

Μεταφορά και Μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ.
Στην πράξη όπως θα γίνει κατανοητό στην πορεία σε όλους μας, ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ αλλά ΚΛΕΙΝΟΥΝ την μονάδα, αφού όπως φαίνεται δεν θα αναπτύξουν τις υπάρχουσες δυνατότητες του συγκεκριμένου εργοστασίου σε άλλο εργοστάσιο όπως και μας δηλώνουν. 

Εδώ και μήνες εκτελείται πρόγραμμα μεταθέσεων προσωπικού και όλα έδειχναν ότι κάτι ερχόταν διαφορετικό από τις πρόσφατες υποσχέσεις που είχαν λάβει ως προσωπικό για νέες παραγγελίες που θα αναζωπύρωναν τη παραγωγή.

Στο προϋπολογισμό του έργου δεν υπάρχει μελέτη όπως μαθαίνουμε μεταφοράς και το ποσό που αναφέρουν για αυτήν είναι μικρό για μια τέτοια διαδικασία. 
Αυτό φανερώνει ότι ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ αλλά ΚΛΕΙΝΟΥΝ.

Ανεξάρτητα της ανάγκης να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα όλων μας, η μεταφορά της συγκεκριμένης μονάδας από τον Υμηττό και η απόδοση της περιοχής για χρήσεις επ’ ωφελείας των δημοτών, δεν σημαίνει ότι ως Έλληνες πολίτες επιζητούμε τον περιορισμό ή την διάλυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. 

Σε μια εποχή κρίσιμη για τα Εθνικά μας Θέματα η μοναδική Αμυντική Βιομηχανία πρέπει να στηριχθεί και να σταματήσει η απεριόριστη εισαγωγή για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών μας από το εξωτερικό. 

Ο κος Μητσοτάκης όπως αναφέρει δημόσιο κέρδος από τη μεταφορά των Υπουργείων θα πρέπει να φροντίσει και κέρδος από την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής Αμυντικού Υλικού, αλλά και άλλων ειρηνικών υλικών που αυτές οι μονάδες μπορούν να παράξουν. 

Και επειδή στο προπαγανδιστικό video είδαμε πλάνα μόνο με βλήματα οβίδες και άλλα οπλικά συστήματα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το εργοστάσιο αυτό κάποτε είχε και μεγάλη παραγωγή υλικού ειρήνης που σταμάτησε από τις πολιτικές ενίσχυσης των εισαγωγών.

Επανέρχομαι στο θέμα της αξιοποίησης της σημαντικής για όλους μας έκτασης της ΠΥΡΚΑΛ.

Αναφέρουν ότι ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ 80 στρέμματα πρασίνου στους πολίτες της Δάφνης-Υμηττού.
ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ δεν σημαίνει παραδίδουν στο Δήμο τα στρέμματα αυτά ώστε ο Δήμος με δικό του σχεδιασμό και σύμφωνα με τις ανάγκες του να αξιοποιήσει τη δημιουργία πάρκου και χώρου δραστηριοτήτων.

Να αναφέρω εδώ ότι στην ξαφνική ενημέρωση/ανακοίνωση που μας έδωσε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε για 118 στρέμματα που θα δοθούν στον Δήμο για αξιοποίηση.

Μάλιστα ρωτήθηκε προσωπικά από εμένα πως θα μπορέσει ο Δήμος να αναπτύξει τέτοιου επιπέδου έργο και να το συντηρεί; Έχετε εικόνα εάν θα λάβουμε ειδικό κονδύλι; 

Εάν δείτε τις απαντήσεις του στην εν λόγω συνεδρίαση θα κατανοήσετε ότι ή δεν γνώριζε ή γνώριζε και δεν θέλησε να απαντήσει.

Μετά την παρουσίαση του Πρωθυπουργού είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πρόταση ανάπτυξης αφορά σε διαμόρφωση του χώρου πρασίνου καθαρά με όρους καθαρά real estate.

Εμείς οι πολίτες, στο πλαίσιο που θα καθορίζει και θα επιτρέπει από πολλές απαγορεύσεις η λειτουργία του ευρύτερου χώρου, θα μπορούμε ως επισκέπτες να διανύουμε πράσινες διαδρομές και υπαίθριες εγκαταστάσεις. 
Στις μακέτες δεν έχουμε λεπτομέρειες, αλλά μια ονειρική μαγική διαδρομή εντός του ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι όταν αναφέρονται χρήσεις ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ οι συνθήκες προστασίας και ασφάλειας θα είναι εξαιρετικά αυξημένες.
Η ασφάλιση των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου θα είναι τέτοια που μόνο κάποιος που βλέπει την ωραιοποιημένη φωτορεαλιστική κίνηση της μακέτας μπορεί να θεωρήσει ότι θα είναι μια εύκολη διαδικασία η κίνησής μας εντός τέτοιας σημασίας οικοδομικών συγκροτημάτων.

Ξεκαθαρίζω ότι κανείς μας δεν μπορεί να είναι εχθρός και απέναντι σε μια αναπτυξιακή πολιτική και μια πρόταση που θα αναβαθμίσει την περιοχή μας, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται όχι μόνο με όρους οικονομικούς αλλά πρώτα και κύρια με όρους αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης που γίνεται μια τέτοια επένδυση.
 
Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε όλα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός και με πολύ ενδιαφέρον προσπαθούμε να κατανοήσουμε την πρόταση για να καταλάβουμε τα θετικά όπως και τα αρνητικά μιας τέτοιας εξέλιξης. 

Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό ότι εμείς οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ίδια η Τοπική 
Κοινωνία δεν υπήρξε κοινωνός αυτή της εξέλιξης και ποτέ δεν ζητήθηκε η συμμετοχή της στη διαμόρφωση της πρότασης.

Για τη Διοίκηση του Δήμου μας και συγκεκριμένα για τον ίδιο το Δήμαρχο, η εν κρυπτώ διαδικασία και η μεθόδευση που ακολούθησε με το τρόπο της ανακοίνωσης του έργου αποτελεί ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ για τη ιστορία του Δήμου Δάφνης - Υμηττού.

Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ότι γλυκάθηκε τόσο με την θέση και τις Κυβερνητικές γνωριμίες που του δίνει αυτή, ώστε να ξεχάσει ότι πρώτα και κύρια είναι εκλεγμένος από του πολίτες του Δήμου και όχι διορισμένος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ή κομματικός εκπρόσωπος της, εκτός και εάν τελικά αυτό είναι και μόνο.

Είναι πρωτοφανές ότι ο Δήμαρχος της Δάφνης - Υμηττού που συμμετείχε προσωπικά στα γυρίσματα του προπαγανδιστικού σποτ, μόλις δύο ημέρες πριν την προβολή του δήλωνε στο Δημοτικό Δυμβούλιο ότι:

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ λεπτομέρειες για το ΕΡΓΟ,  αφού αυτό είναι σε ΦΑΣΗ ΠΡΩΙΜΗ (ΠΡΩΤΟΛΕΙΑ τη χαρακτήρισε). 
Απέκρυψε από το Συμβούλιο και τους πολίτες του Δήμου την ύπαρξη ενός πλήρους επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης.

Σε κάθε ερώτησή μας απαντούσε ως να μη γνώριζε καν ότι θα γίνει  επίσκεψη του Πρωθυπουργού και ότι θα υπάρξει σε μόλις μερικά 24ώρα η παρουσίαση του προγράμματος του έργου! 

Μόνο στην αναφορά ότι γνωρίζουμε από πληροφορίες ότι θα έρθει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τότε μόνο ψέλλισε ότι υπάρχει μια περίπτωση να έρθει, δεν είναι σίγουρο και θα ενημερωθεί τις επόμενες ημέρες! 

Προφανώς και ο Δήμαρχος έλεγε ΨΕΜΑΤΑ εντός του Συμβουλίου.

Προφανώς ο Δήμαρχος έλεγε ΨΕΜΑΤΑ με τις δηλώσεις του σε κάθε Δημότη που παρακολούθησε την διαδικτυακή συνεδρίαση.

Προσωπικά έχω συμμετάσχει σε εκατοντάδες Δημοτικά Συμβούλια και έχω πάρει μέρος σε διαδικασίες με αναφορές ΔΗΜΑΡΧΩΝ για μεγάλα έργα στη περιοχή, όπως στο έργο ΜΕΤΡΟ στη Δάφνη, όπως και στις παρουσιάσεις του πολιτικού του μέντορα για την ανάπτυξη υπόγειου parking υπό του στίβου της Γυμναστικής Ακαδημίας, έργου που όπως μας είχε υποσχεθεί είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα ξεκινούσε με την υπογραφή ανάθεσης του τότε υπουργού κου Σουφλιά (ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ). 

Προφανώς και υπήρχε πάντα μια διάθεση να γίνει η διαδικασία στα μέτρα του εκάστοτε Δημάρχου αλλά τόση υποκρισία και τόσο ψέμα δεν έχουμε ξαναζήσει.

Είναι εντυπωσιακό που δείχνει πολλά το ότι απέκλεισαν πλήρως τους εκπροσώπους των Δημοτών κάθε Δημοτικής Παράταξης από τη διαδικασία παρουσίασης.

Είναι εντυπωσιακό ότι οργάνωσαν μια παρουσίαση με μόνη συμμετοχή του Δημάρχου και δεν ξέρω πόσων ακόμα συμβούλων του σε αυτή.

Το τραγικό είναι ότι ο κος Μπινίσκος δεν έχει κατανοήσει, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, την ευθύνη της θεσμικής του θέσης.

Συμμετείχε στα γυρίσματα του επικοινωνιακού σποτ της Κυβέρνησης, δηλώνοντας με τη παρουσία του την πλήρη γνώση του για το έργο δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο δήμος  Δάφνης Υμηττού είναι συμμέτοχος στην ανάπτυξη του έργου. Και θα ήταν έτσι εάν όντως υπήρχε ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, υπήρχε  διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, υπήρχαν αποφάσεις.

Η μόνη συμμετοχή του Δήμου μας θα είναι όπως φάνηκε να ψηφίσουμε σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και αυτό ως πρόταση του Πρωθυπουργού, την ανακοίνωση του ονόματος του έργου ως ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ - ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΝΤΑΚΗ!

Ανεξάρτητα του έργου που θα συζητήσουμε για πολύ στα επόμενα χρόνια, ενός έργου που σίγουρα εφόσον υλοποιηθεί θα αλλάξει πολλά στη περιοχή με συνέπειες πολλαπλές, το να συμμετέχει ο Δήμαρχος ως εκπρόσωπος του Δήμου σε ένα project που δεν έχει ούτε για τυπικούς λόγους φέρει σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ξέρω εάν έχει ποτέ ξαναγίνει πραγματικά.

Ο Δήμαρχος εκφράζει τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για το λόγο αυτό δεν έχει δικαίωμα ψήφου, αλλά μόνο εισήγησης.

Ως κος Μπινίσκος μπορεί να δηλώνει και να συμμετέχει σε ότι θέλει.

Ως Δήμαρχος όμως οφείλει να εκπροσωπεί τον Δήμο μέσα από ανοικτές διαδικασίες, δημοκρατικές όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι διατάξεις λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κος Μπινίσκος λειτούργησε ξεκάθαρα ως διορισμένος κυβερνητικός υπάλληλος, ως κομιστής του μηνύματός της και όχι ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοτών.

Αυτή του η πράξη δεν τιμά τον ενιαίο Δήμο, δεν τιμά τον θεσμό του Δημάρχου, δεν τιμά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της. Αποτελεί μια ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ της πολιτικής του πορείας παρά του ότι ο ίδιος ζει το όνειρο της πρόσκαιρης προβολής.

Θεωρώ από τη δράση και τη πορεία του αείμνηστου Ανδρέα Λεντάκη, πως μόνο τιμή δεν του δίνει η αναφορά στο όνομά του σε διαδικασίες που έχουν τέτοιες πρακτικές όπως αυτές του «νέου» Δημάρχου.

Είναι εξαιρετική η πρόταση του Πρωθυπουργού να φέρει το έργο του ονόματος ενός εμβληματικού προσώπου της Αριστεράς. Θα πρέπει αυτό να γίνεται με σεβασμό στη μνήμη του, με σεβασμό στους αγώνες του για δημοκρατία, κάτι που ο σημερινός Δήμαρχος με τις πρακτικές του φαίνεται απλά να εκμεταλλεύεται. 

Γιώργος ΔΑΟΥΛΑΡΗΣ (Δάφνη Υμηττός 04.03.2021)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια