Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Τριανταφυλλίδη, «Τοντόρ Από την Σαφράμπολη στην Καλογρέζα», την Τετάρτη 22 Απριλίου 2024 στις 19.30

 Το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού διοργανώνει τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 19.30 την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τριανταφυλλίδη «Τοντόρ: Από τη Σαφράμπολη στην Καλογρέζα» στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Υμηττού (Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Υμηττός).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Νίκη Σταυρίδη, μεταφράστρια-συγγραφέας
  • Δημήτρης Δημόπουλος, εκδότης
  • Ο φωτογράφος-συγγραφέας του βιβλίου

Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Σαμάντης, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα βιβλίο, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Θεόδωρου Γκιουλόγλου από τη Σαφράμπολη της Παφλαγονίας, ρίχνει άπλετο φως στη μοίρα των απλών ανθρώπων που οι τροχοί της ιστορίας παγίδεψαν.

Ο Τοντόρ, όπως τον αποκαλούσαν οι συντοπίτες του, έζησε έντονα όλες τις στιγμές της ιστορίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα – από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά. […] (Από τον πρόλογο του Βλάση Αγτζίδη)

«Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που ο ελληνισμός της Ανατολής ξεριζώθηκε από τις προγονικές του εστίες και κυνηγημένος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Εκείνοι που έζησαν τον ξεριζωμό έχουν φύγει από τη ζωή και η ζωντανή μαρτυρία της πρώτης γενιάς χάθηκε. Εμείς, η τρίτη γενιά, είμαστε οι τελευταίοι που είχαμε την τύχη να ζήσουμε κοντά τους και να ακούσουμε ζωντανά τις ιστορίες για τα όμορφα χρόνια που πέρασαν στην πατρίδα, όπως την έλεγαν. Εμείς, τα εγγόνια τους, είμαστε οι τελευταίοι στους οποίους περιέγραψαν τα άγρια χρόνια του πολέμου, τον βίαιο ξεριζωμό τους, αλλά και τη γεμάτη πόνο εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.» (Πέτρος Τριανταφυλλίδης)

«Το βιβλίο αυτό ανήκει στον χώρο της αφηγηματικής βιογραφίας. Ο εγγονός του επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να προσεγγίσει άγνωστες πλευρές της ιστορίας, τόσο της Εγγύς Ανατολής όσο και της στενά εθνικής αλλά και της τοπικής, της Σαφράμπολης κατ’ αρχάς, και της Νέας Ιωνίας στη μετέπειτα προσφυγιά του. Και επιπλέον, για να τιμήσει με τον τρόπο αυτό τη μνήμη του παππού του.» (Βλάσης Αγτζίδης)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια