Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Εκλογές 2023: Η ακτινογραφία του Νότιου Τομέα από το Vouliwatch

 


Στις εκλογές του 2019, η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στην επικράτεια ήταν πολύ κοντά με εκείνη του Νότιου Τομέα Αθηνών. Το Vouliwatch.gr συγκεντρώνει, παρουσιάζει και αναλύει, για λογαριασμό του NouPou, τα δεδομένα της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, που δικαίως έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για τα πολιτικά κόμματα.

Ο Νότιος Τομέας Αθηνών είναι το νοτιότερο τμήμα του λεκανοπεδίου Αττικής και έχει πληθυσμό 526.996, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την τελευταία απογραφή πληθυσμού που διενεργήθηκε το 2021. Η εκλογική Περιφέρεια του Νοτίου Τομέα Αθηνών μέχρι το 2018, ανήκε στην Β’ Αθηνών. Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2018 με το Πρόγραμμα Κλεισθένης I, το οποίο νομοθετήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η Β΄Αθηνών κατατμήθηκε σε τρεις περιφέρειες όπου μία εξ αυτών είναι η Β3′ Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών και η οποία περιλαμβάνει τους εξής δήμους: Άλιμος, Καλλιθέα, Άγιος Δημήτριος, Γλυφάδα, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Μοσχάτο-Ταύρος, Νέα Σμύρνη, Βύρωνας, Δάφνη-Υμηττός, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή και Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο από 18 βουλευτές. Με την απογραφή του 2021 και τη συνεπακόλουθη ανακατανομή εδρών με βάση τα αποτελέσματα αυτής, προστέθηκε μία ακόμα έδρα στον Νότια Τομέα Αθηνών και ως εκ τούτου, στις προσεχείς εκλογές θα εκπροσωπείται από 19 βουλευτές/τριες.

Αποτελέσματα Εκλογών 2019
Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, ο Νότιος Τομέας Αθηνών εξέλεξε 18 βουλευτές εκ των οποίων οι 9 προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία, 5 από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και από 1 το ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση. Με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους η αποχή ήταν της τάξης του 38,85%. Από την συμμετοχή τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 366.252 (97,85%), τα άκυρα ήταν 4.788 (1,28%) και τα λευκά 3.241 (0,87%). Ειδικότερα οι βουλευτές που εξελέγησαν από τη Νέα Δημοκρατία ήταν 9 (Νικόλαος Δένδιας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Διονύσιος Χατζηδάκης, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Χαράλαμπος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Καλλιάνος, Θεοχάρης Θεοχάρης, Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης), οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν 5 (Νικόλαος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Ιωάννης Μπαλάφας, Ραλλία Χρηστίδου, Ιωάννης Μουζάλας), του ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση από έναν βουλευτή (Χρήστος Κατσώτης, Αντωνία Αντωνίου, Σοφία Σακοράφα και Δημήτριος Βαγενάς, αντίστοιχα).

Από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αρχικά είχε εκλεγεί η Φώφη Γεννηματά, η οποία την περίοδο εκείνη διετέλεσε και αρχηγός του κόμματος. Απεβίωσε, όμως, τον Οκτώβριο του 2021 και την έδρα της κατέλαβε η Τόνια Αντωνίου ως πρώτη επιλαχούσα.

Η ποσόστωση ανάμεσα στα δύο φύλα είναι 66,6% άνδρες και 33,3% γυναίκες.

Συμμετοχή των βουλευτών/τριών του Νοτίου Τομέα Αθηνών την τετραετία 2019-2023
Οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας τους ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο μέσω ερωτήσεων, Α.Κ.Ε., επίκαιρων ερωτήσεων, επερωτήσεων και αναφορών, όπου δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής και είναι διαθέσιμα προς όλους. Παρακάτω αναφέρονται διαγραμματικά τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησαν οι βουλευτές του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως είναι φυσικό, είναι περισσότερο ενεργοί στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταθέτουν κατά μόνας κάποια ερώτηση ή αναφορά, αλλά ομαδικά με άλλους βουλευτές του κόμματός τους, θέλοντας ν’ αναδείξουν ένα ζήτημα. Τα ζητήματα που θέτουν οι βουλευτές μπορεί να αφορούν ένα πρόβλημα που απασχολεί συλλογικά την κοινωνία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θέτουν ζητήματα της εκλογικής τους περιφέρειας, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα ή να γίνουν απαραίτητες ενέργειες και βελτιώσεις. Ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι βουλευτές του Νοτίου Τομέα Αθηνών και αφορούν την εκλογική περιφέρεια τους μέσω ερωτήσεων άπτονται της αστυνομικής βίας, μετά το περιστατικό τον Μάρτιο του 2021 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ζητήματα υποδομών, όπως αναδείχθηκαν από τις πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2021, καθώς και θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία σχολείων, προσεισμικών ελέγχων, περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα μεταφορών.


Μέσα από το Vouliwatch, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν δημόσια ερωτήσεις στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, σχετικά με ζητήματα που απασχολούν είτε την περιφέρεια και τον δήμο τους είτε πρόκειται για θέματα που αφορούν όλη την επικράτεια. Παρακάτω, δίνονται τα αριθμητικά στοιχεία από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στους βουλευτές του Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι απαντήσεις των βουλευτών στα ερωτήματα αυτά.


Εκλογές 2023 – Υποψήφιοι Κομμάτων
Οι εκλογές του 2023 έχουν ανακοινωθεί για τις 21 Μαΐου. Οι εκλογές θα διενεργηθούν με απλή αναλογική για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο και ως εκ τούτου θα υπάρχει απλή αναλογική, όπου όμως και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτείται το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Λίγους μήνες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε εκ νέου τον εκλογικό νόμο αντικαθιστώντας την απλή αναλογική με ενισχυμένη αναλογική, όπου το πρώτο κόμμα θα παίρνει ανάλογα με το ποσοστό του bonus κάποιων εδρών. Αυτό έχει ως συνέπεια, ότι παρόλο που οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και η χώρα οδηγηθεί και σε δεύτερες κάλπες, αυτές θα διενεργηθούν με βάση τον νέο νόμο της Νέας Δημοκρατίας, την ενισχυμένη αναλογική και η εκλογή των αντιπροσώπων μας θα πραγματοποιηθεί με «λίστα».

Δεδομένου ότι ο Νότιος Τομέας Αθηνών είναι μεγάλη περιφέρεια, αναμένεται να έχουν ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα αναδείξει, καθώς όπως διαπιστώθηκε και στις προηγούμενες εκλογές του 2019, η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στην επικράτεια ήταν πολύ κοντά με εκείνη του Νότιου Τομέα Αθηνών. Οι περισσότεροι από τους βουλευτές θα υπερασπιστούν την έδρα τους και στις εκλογές του 2023. Πιο συγκεκριμένα, από τη Νέα δημοκρατία θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα όλοι οι βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 2019, το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και για το ΚΚΕ. Αναφορικά με το ΜέΡΑ25, η Σοφία Σακοράφα δεν θα διεκδικήσει την έδρα του Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, ενώ η Ελληνική Λύση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις υποψηφιότητές της.

Εσύ αποφάσισες τι θα ψηφίσεις;

Την έρευνα και τη σύνταξη του άρθρου επιμελήθηκε, για λογαριασμό του NouPou, ο Κωνσταντίνος Μεντζέλος, Συντονιστής Περιεχομένου & Κοινοβουλευτικός Ερευνητής του Vouliwatch.


24/04/2023 Κείμενο: Nou-Pou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια