Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Νίκος Τριανταφυλλόπουλος: «Δεν είναι γνωστό εάν της απόφασης δημιουργίας του «Κυβερνητικού Πάρκου» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ προηγήθηκε μελέτη σκοπιμότητας που τεκμηριώνει αυτή την επιλογή»

Ο καθηγητής Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, ειδικός σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού και διαχείρισης ακινήτων, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή  ερωτήθηκε μεταξύ άλλων και για το έργο του Κυβερνητικού Πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ. Εδώ το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Θεωρείτε σωστή ή λάθος τη δρομολογούμενη μεταφορά υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ;

«Σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, μια ενδιαφέρουσα ιδέα εμβληματικής αστικής παρέμβασης και είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμά της θα είναι αρχιτεκτονικά άρτιο. Εντούτοις, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω στο ερώτημά σας, επειδή υπάρχουν κάποια ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις δεν είναι προφανείς και αφορούν το στάδιο που προηγείται της απόφασης υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Το κυριότερο ίσως ερώτημα που γεννάται αυθόρμητα είναι το γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο ακίνητο στη συγκεκριμένη θέση. Ο μόνος στόχος δεν μπορεί να είναι η αξιοποίηση του ακινήτου, που θα μπορούσε να τύχει και άλλων χρήσεων, συμβατών με τον ευρύτερο χωρικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας. Δεν είναι γνωστό εάν της απόφασης δημιουργίας του «Κυβερνητικού Πάρκου» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ προηγήθηκε μελέτη σκοπιμότητας που τεκμηριώνει αυτή την επιλογή. Πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας δημόσιο έργο, του οποίου τα οφέλη αλλά και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά όχι προφανή. Βέλτιστη είναι μια επιλογή όταν συγκρίνεται με άλλες που έχουν επίσης μελετηθεί. Για παράδειγμα, μια άλλη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί ένα Κυβερνητικό Πάρκο, που να περιλαμβάνει περισσότερα ή λιγότερα υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς σε άλλη θέση, όπως για παράδειγμα στον Ελαιώνα. Άλλη επιλογή θα ήταν ίσως να χωροθετηθούν υπουργεία σε ακίνητα του Δημοσίου ή σε ακίνητα που θα μπορούσε να αποκτήσει το Δημόσιο σε στρατηγικά σημεία της πόλης. Δηλαδή θεωρώ ότι κάθε πιθανή επιλογή θα έπρεπε, αφού μελετηθεί, να αξιολογηθεί ταυτόχρονα με τις επιπτώσεις αυτής, με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, διοικητικής οργάνωσης, πολεοδομικά και δυσκολιών τεχνικής ωρίμανσης του έργου.»

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη

Πηγή: kathimerini.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια