Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΦΟΥ:«WHIPLASH» «ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ» (2014) στην Ταράτσα του Φ.Ο.Υ Δευτέρα 23/05/2022 21:00

 

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ Φ.Ο.Υ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ Φ.Ο.Υ, 2021-2022 ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:

 

«WHIPLASH» «ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ» (2014)

Σε Σκηνοθεσία ΝΤΑΜΙΕΝ ΣΑΖΕΛ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/05/2022 & ΩΡΑ 21:00

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ Η ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Φ.Ο.Υ

 

Το Χωρίς Μέτρο (αγγλικάWhiplash) είναι αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 2014, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ντάμιεν Σαζέλ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νέου και ταλαντούχου ντράμερ, ο οποίος φοιτά σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της χώρας. Εκεί τα όνειρά του για μεγαλείο θα βρουν καθοδήγηση από έναν καθηγητή που δεν θα σταματήσει πουθενά για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Πρωταγωνιστούν οι Μάιλς Τέλερ και Τζ. Κ. Σίμονς ενώ συμμετέχουν οι Πολ Ράιζερ και Μελίσα Μπενουά.

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σάντανς το 2014 και αποτέλεσε την εναρκτήρια ταινία του φεστιβάλ. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10 Οκτωβρίου 2014. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία και Διασκευασμένου Σεναρίου κερδίζοντας τα Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ και Μίξης Ήχου.

ΠΛΟΚΗ

Ο 19χρονος Άντριου Νίμαν θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος ντράμερ της τζαζ στον κόσμο. Γι' αυτό το λόγο αποφασίζει να φοιτήσει στο Ωδείο Μουσικής Σέιφερ, το καλύτερο σχολείο μουσικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Σέιφερ, το να είσαι ο καλύτερος σημαίνει ότι σε έχει δεχτεί ο Τέρενς Φλέτσερ, ο καθηγητής μουσικής και σου έχει ζητήσει να συμμετάσχεις στην μπάντα του, η οποία αντιπροσωπεύει το σχολείο σε διαγωνισμούς μουσικής. Βασισμένος στην όχι και τόσο καλή πρώτη συνάντησή του, ο Άντριου βρίσκεται προ εκπλήξεως όταν ο Φλέτσερ του ζητά να ενταχθεί στην μπάντα. Ο Άντριου γρήγορα μαθαίνει ότι ο Φλέτσερ λειτουργεί με το φόβο και τον εκφοβισμό χωρίς ποτέ να συμβιβάζεται για κάτι λιγότερο του καλύτερου κάθε φορά. Το να είσαι ο καλύτερος, για τον Φλέτσερ σημαίνει όχι μόνο να παίζεις καλά αλλά να ξέρεις ότι παίζεις καλά και αν όχι να ξέρεις τι κάνεις λάθος. Η μέθοδος διδασκαλίας του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φόβου για κάθε μέλος της μπάντας. Ο Άντριου όμως εργάζεται σκληρά για να γίνει ο καλύτερος. Πρέπει όμως να καταλάβει τις προτεραιότητές του στη ζωή και τι είναι πρόθυμος να θυσιάσει για να γίνει ο καλύτερος. Το άλλο ερώτημα είναι πόση συναισθηματική κακοποίηση θα αντέξει από τον Φλέτσερ για να πετύχει το μεγαλείο, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις μεθόδους του Φλέτσερ.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

  • Μάιλς Τέλερ στο ρόλο του Άντριου Νίμαν
  • Τζ. Κ. Σίμονς στο ρόλο του Τέρενς Φλέτσερ
  • Πολ Ράιζερ στο ρόλο του Τζιμ Νίμαν
  • Μελίσα Μπενουά στο ρόλο της Νικόλ
  • Όστιν Στόγουελ στο ρόλο του Ράιαν Κόνολι
  • Νέιτ Λανγκ στο ρόλο του Καρλ
  • Κρις Μάλκι στο ρόλο του Θείου Φρανκ
  • Τζέισον Μπλερ στο ρόλο του Τράβις
  • Καβίτα Πάτιλ στο ρόλο της Σόφι
  • Μάικλ Κόεν στο ρόλο του Στέιτζχαντ Ντάνελεν
  • Κόφι Σίριμπο στο ρόλο του Γκρεγκ
  • Σουάν Σπόουκ στο ρόλο της Θείας Έμμα
  • Έιπριλ Γκρέις στο ρόλο της Ρέιτσελ Μπόρνχολντ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στο λύκειο, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ντέμιεν Σαζέλ συμμετείχε σε μια πολύ ανταγωνιστική τζαζ μπάντα και χρησιμοποίησε τις εμπειρίες αυτές στην ταινία. Αν και αρχικά το σενάριο ήταν στη μορφή 85 σελίδων, η ταινία ήρθε στο προσκήνιο όταν συμπεριλήφθηκε στη Μαύρη Λίστα του 2012 με τα καλύτερα σενάρια που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει προς παραγωγή. Οι εταιρίες παραγωγής Right of Way Films και Blumhouse Productions συνεργάστηκαν και με σκοπό να διασφαλίσουν χρηματοδότηση για το πρότζεκτ, βοήθησαν τον Σαζέλ να μετατρέψει 15 σελίδες από το αρχικό του σενάριο σε μια ταινία μικρού μήκους με τους Τζόνι Σίμονς και Τζ. Κ. Σίμονς να πρωταγωνιστούν. Η 18 λεπτών ταινία μικρού μήκους έλαβε μεγάλη καλλιτεχνική αναγνώριση στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς το 2013 κάτι που βοήθησε στο να βρεθούν επενδυτές και να προχωρήσουν στην παραγωγή ολόκληρου του σεναρίου. Το πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε με 3,3 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρία Bold Films. Τον Αύγουστο του 2013, ο Μάιλς Τέλερ υπέγραψε να υποδυθεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αντικαθιστώντας τον Τζόνι Σίμονς και ο Τζ. Κ. Σίμονς συμφώνησε να υποδυθεί ξανά το χαρακτήρα του. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον επόμενο μήνα στο Λος Άντζελες.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια