Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Ο «άγιος» Παντελεήμων του Σταδίου ΤΕΦΑΑ

 του Ιωάννη Παπαμηχαήλ

Οποιος/α πήγε από το μεσημέρι της Πέμπτης 28/10 μέχρι σήμερα να αθληθεί στο Στάδιο της Γυμναστικής Ακαδημίας θα παρατήρησε ότι λάμπει καθαρό, απαλλαγμένο από σκουπίδια κάθε λογής (μπουκάλια, ποτήρια, χαρτόνια, ξύλα, χαρτιά, μάσκες κλπ.). 

Θα έλεγε κανείς πως ανήμερα εθνικής αργίας κάποιος ουρανοκατέβατος άγιος το καθάρισε ως δια μαγείας. Ο «άγιος» αυτός όμως είναι κοινός θνητός και ζεί ανάμεσά μας, είναι ο κύριος Παντελής που εθελοντικά μίσθωσε δικό του συνεργείο για να καθαριστεί ο χώρος. Στην αρχή τον πέρασα για εργολάβο του ΤΕΦΑΑ τον πλησίασα και μου είπε όμως πως ήταν καθαρά δική του ιδιωτική πρωτοβουλία και ούτε λίγο ούτε πολύ μου εκμυστηρεύτηκε ότι τους πάγκους της σιδερένιας κερκίδας δίπλα στα πολύζυγα τους αποκατέστησε ο ίδιος πάλι με δικά του έξοδα (τους είχαν σπάσει παλιότερα εξωαθλητικοί παραβατικοί). Οι μικροί κίτρινοι κάδοι του χώρου ήταν ξεχειλισμένοι από μπουκάλια και ποτήρια  του καφέ γιατί κανείς ποτέ δεν τους αδειάζει (οι 2 πρώτες φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους). 

Παλιότερα, πριν τα μνημόνια, υπήρχαν καθαριστές που προσλαμβάνονταν με συμβάσεις συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων αυτεπιστασίας. Σήμερα, η καθαριότητα εναπόκειται στην ευσυνειδησία κάθε επισκέπτη ή σε πρωτοβουλίες σαν του συγκεκριμένου πολίτη (και άλλων κατά καιρούς εθελοντών) στα πρότυπα του πάρκου «Αρη Αλεξάνδρου» που ο Δήμος επίσης παράτησε στην τύχη του. 

Ο κύριος Παντελής, ανήμερα Εθνικής Επετείου, αναδείχτηκε στη συνείδησή μου ο πρώτος δημότης Δάφνης-Υμηττού προσφέροντας ανιδιοτελώς στο κοινό όφελος, υποκαθιστώντας εκείνους που είναι υπεύθυνοι (Πρύτανης ως ΑΕΙ – Δήμαρχος ως δημόσιος χώρος) και αμείβονται για τη δουλειά που ο ίδιος έκανε,  ρίχνοντας ευθύνες-μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Ένα γνωμικό λέει «το μεσιακό γαϊδούρι το τρώει ο λύκος». Ο λύκος (ρύπανση-αδιαφορία-εγκατάλειψη) προς το παρόν υπερισχύει έναντι της «πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης» που οι κατέχοντες θέσεις εξουσίας μας βομβαρδίζουν χωρίς να έχουν προφανώς κατανοήσει για τί μιλάνε. Ας διαβάσουν πρώτα το βιβλίο του Tim Jackson «Ευημερία χωρίς Ανάπτυξη» μήπως καταλάβουν καλύτερα αυτά που ευαγγελίζονται. Προέχει κατά προτεραιότητα η ευζωϊα των ανθρώπων μέσω κάθε είδους ανάπτυξη που έτσι κι’ αλλιώς η εμπειρία έδειξε στο παρελθόν και εξακολουθεί να δείχνει στο παρόν ότι εισοδηματικά κατανέμεται άνισα (κριτική που πηγάζει μέσα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ). 

Το Στάδιο της Γυμναστικής Ακαδημίας πέραν της σπουδής-εκμάθησης των φοιτητών ΤΕΦΑΑ αποτελεί χώρο λαϊκού μαζικού αθλητισμού σε 24ωρη βάση (δρομείς, joggers, πρώην πρωταθλητές βαδιστές, δυναμικοί βαδιστές, περιπατητές, πυγμάχοι, kick boxers, άλτες, σφαιροβόλοι, ποδοσφαιριστές 5x5, καλαθοσφαιριστές, crossfitters, Kangoo jumpers, ασκούμενοι εναέριου γιόγκα με λάστιχα κλπ., ακόμα και στα μαύρα μεσάνυχτα υπάρχουν άτομα που τρέχουν) προάγοντας τη δημόσια υγεία των δημοτών και κατοίκων της Δάφνης, του Υμηττού, του Αγίου Δημητρίου και άλλων όμορων περιοχών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα μέσω της άθλησης στην εξοικονόμηση δημόσιας ιατροφαρμακευτικής δαπάνης που θα επιβάρυνε τον φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ήδη εκπονηθεί μελέτη μεταξύ ΤΕΦΑΑ, Δήμου, Περιφέρειας και συναρμόδιων Υπουργείων (Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης) που θα μετρούσε και ποσοτικοποιούσε με ακρίβεια την εξοικονόμηση αυτή, τη στιγμή που δεν υπάρχει στοιχειώδης φροντίδα διατήρησης αυτού του κοινωνικά προσοδοφόρου χώρου και ανεκτίμητου δημόσιου αγαθού. Δυστυχώς, όσο κι΄αν μας ενοχλεί, σε κάποια θέματα από ευρωπαϊκή χώρα υποβιβαζόμαστε στην κυριολεξία σε «Αφγανιστάν της Ευρώπης» χωρίς έλεγχο και λογοδοσία.

















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια