Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Βασιλεία Γκουζίνη/H προπονήτρια της ανδρικής ομάδας μπάσκετ της Δάφνης, μίλησε στην εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» στον 105.5 στο Κόκκινο:«Να κρινόμαστε για τη δουλειά και όχι για το φύλο μας»


Πριν από λίγες μέρες, η ομάδα μπάσκετ της Δάφνης προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, προσλαμβάνοντας την προπονήτρια Βασιλεία Γκουζίνη στην τεχνική ηγεσία της ανδρικής ομάδας μπάσκετ. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που αναλαμβάνει τέτοια θέση σε επίπεδο εθνικών κατηγοριών.

Η Βασιλεία Γκουζίνη ως παίκτρια φόρεσε 64 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας και συμμετείχε σε δύο Ευρωμπάσκετ (2003, 2005), ακολούθησε καριέρα προπονητικής δουλεύοντας ως βοηθός στον Πανιώνιο, τον Αθηναϊκό, τον Παναθηναϊκό, το Μαρούσι κ.α

Η ανάληψη του ανδρικού τμήματος της Δάφνης δεν την τρομάζει, δηλώνει έτοιμη από καιρό και στέλνει μήνυμα κόντρα στα στερεότυπα. Μιλώντας στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο», η Βασιλεία Γκουζίνη τονίζει πως δεν υπάρχουν διαφορές στο να προπονείς μια ανδρική ή μια γυναικεία ομάδα και καλεί τους φιλάθλους «να μας κρίνουν για τη δουλειά μας και όχι από το φύλο μας».

«Είναι κάτι ξεχωριστό για την Ελλάδα, είναι ευκαιρία να ακουστεί το γυναικείο μπάσκετ και οι γυναίκες γενικότερα, για μένα ήταν μια συνέχεια χρόνων με επίπονη εργασία. Ηταν λίγο ξαφνικό, ναι με υπήρχαν κάποιες συζητήσεις αλλά ήταν περισσότερο φιλολογικές και όχι από τη Δάφνη, με τη Δάφνη έγινε ξαφνικά και γρήγορα. Με τον κ. Τζιβελέκα κάναμε μια συνάντηση, είχαμε κοινές απόψεις και ήταν πολύ γρήγορη η συμφωνία.

«Η τριβή μου με τους άνδρες είναι πολλά χρόνια, δεν μου είναι ξένο ή κάτι πρωτόγνωρο, είναι κάτι φυσιολογικό για μένα, έχω καθίσει αρκετά χρόνια ως βοηθός, έχω μάθει, είναι ένα βήμα μεγάλο για μένα αλλά θέλω να υπογραμμίσω πως για μένα προσωπικά δεν υπάρχει διαφορά στο να προπονείς άνδρες ή γυναίκες, το μπάσκετ είναι το ίδιο, οι προπονήσεις είναι το ίδιο, μπορεί να διαφέρουν σε ταχύτητα, σωματότυπο ή ότι οι γυναίκες δεν καρφώνουν στην Ελλάδα αλλά το πώς τους προπονείς, η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Ενας αθλητής είναι πάντα αθλητής, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα, ο τρόπος σκέψης και τα συναισθήματα αφορούν τον χαρακτήρα του καθενός».

Πιστεύω ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν έχουν εικόνα οι θεατές να έρθουν, να προσεγγίσουν το γυναικείο μπάσκετ, τα παιδιά βλέπουν τα πάντα στην τηλεόραση εκτός από το γυναικείο μπάσκετ, έγινε ένας από τους τελικούς Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη. Αν το παιδί δεν δει, πως θα έρθει στο γήπεδο; Να αποκτήσουν τα κορίτσια γυναικεία πρότυπα στον αθλητισμό, έχουμε πολλές αξιόλογες αθλήτριες με προσωπικότητα που αν δεν τις προβάλλεις δεν θα τις μάθουν ποτέ.

Για να αλλάξει το στερεότυπο που θέλει το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο να είναι ανδρικά σπορ: «Θα αλλάξει αν μάθουμε στα κορίτσια να αγαπάνε το μπάσκετ».

Για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με σεξιστικές συμπεριφορές από οπαδούς:

«Θίγετε ένα πολύ σημαντικό θέμα και εγώ δεν μπορώ να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Αυτός είναι ο σεξισμός, πρέπει να καταλάβουν την ισότητα των δύο φίλων, άνθρωποι ξεροκέφαλοι δεν νομίζω ότι χωράνε στο χώρο. Εγώ δεν έχω βρεθεί αντιμέτωπη με σεξιστικές συμπεριφορές, μέσα από τη δουλειά μου και αυτό που θα δείξω με την ομάδα να τους αντιπροσωπεύει. Το ότι θα ακουστούν κάποια πράγματα είτε καλά είτε κακά, αυτό είναι του καθενός άποψη και είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα πρέπει να κρίνουν κάποιον όχι επειδή είναι γυναίκα ή άνδρας, πρέπει να κριθεί για τη δουλειά του μέσα στο γήπεδο. Τα άσχημα αποτελέσματα θα έρθουν, εκεί φαίνεται αν μια ομάδα είναι οικογένεια, αν είναι δεμένη και μην ξεχνάμε πως μέσα από τις δυσκολίες χτίζονται οι ομάδες»


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια