Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Δήμος Βερύκιος: Αμυντική βιομηχανία, «Δόρυ» για τον Ερντογάν - «Βαρίδι» για τον Μητσοτάκη

 Αλήθεια τι τρέχει με την κυβέρνηση και τον νευραλγικό εθνικό τομέα της αμυντικής βιομηχανίας;

"Η Κυβέρνηση αναγνωρίζουσα την ανυπαρξία στην οποία έχει περιπέσει το μεγαλύτερο μέρος των ΕΑΣ αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το σημαντικό οικόπεδο τους στον Υμηττό έχοντας στο μυαλό της μόνο την εκμετάλλευση του και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο για τους εργαζόμενους, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις ιδιαίτερες εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα είναι οι βλητικές."


Όταν η γειτονική Τουρκία ασκεί εξωτερική πολιτική με το «δόρυ» της αμυντικής της βιομηχανίας αποστέλλοντας τα οπλισμένα drones «made in Türkiye» σε όλα τα θέατρα των επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, της Αζοφικής Θάλασσας και της Λιβύης. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν προσέχει ως κόρην οφθαλμού την τουρκική αμυντική βιομηχανία και πρωτοστατεί στην εξαγωγή των προϊόντων της από την Πολωνία μέχρι την Λευκορωσία, από το Πακιστάν μέχρι την Σενεγάλη και την Γουινέα, στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιδεικνύει αποστροφή στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία !

Είναι η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση που απαξιώνει απροκάλυπτα την εγχώρια κρατική αμυντική βιομηχανία.

-Το απέδειξε με την αγορά των Γαλλικών μαχητικών Rafale που φρόντισε να μην δοθεί υποκατασκευαστικό έργο στην ΕΑΒ αλλά και σε καμία άλλη ελληνική αμυντική βιομηχανία !

-Το αποδεικνύει καθημερινά με την αδιαφορία της για την αμυντική βιομηχανία ως προς το να υπάρχει κανονική ροή στην εκτέλεση έργου που προβλέπουν παλαιότερες συμβάσεις με διεθνείς κολοσσούς όπως είναι η Lockheed Martin.

-Το υπογραμμίζει η κίνηση των κρατούντων να αναθέσουν έργο συντήρησης πτητικών μέσων (ελικόπτερα) σε ιδιωτικό …ΚΤΕΟ και στην φιέστα παράδοσης να παρίστατο η ηγεσία η οποία αποφεύγει ούτε απέξω να περάσει από την κρατική ΕΑΒ!

Αλήθεια τι τρέχει με την κυβέρνηση και τον νευραλγικό εθνικό τομέα της αμυντικής βιομηχανίας;

- Μήπως κάνω λάθος ή υπερβάλω στην εκτίμηση μου ;

- Υπάρχει ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία από την παρούσα κυβέρνηση;

Εάν η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών θα πρέπει να το αποδείξουν εμπράκτως και όχι να την απαξιώνουν με την αδιαφορία και την δυσφήμηση της. Δυστυχώς η αμυντική βιομηχανία, πρωτίστως η κρατική, στα δυο χρόνια διακυβέρνησης από την ΝΔ έχει φθίνουσα πορεία και απαξιώνεται με στόχο την πώληση της αντί πινακίου φακής σε ξένα συμφέροντα απροσδιόριστης ταυτότητας και επιχειρηματικής αξιοπιστίας. Για να εξασφαλιστεί δε η ταχεία και «επιτυχής» διαδικασία πώλησης προηγείται η απόλυτη απαξίωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών ώστε να καθίσταται «λογική» η εξευτελιστική τιμή εκποίησης.

Κορυφαίο παράδειγμα η ΕΛΒΟ που πουλήθηκε αρχικά 1,5 εκ ευρώ και πανηγύριζε η κυβέρνηση όταν ειπώθηκε ότι η αγοροπωλησία έφτασε τα 3 εκατομμύρια ! Ωστόσο έχει περάσει ένας χρόνος από την αγοροπωλησία της ΕΛΒΟ χωρίς ακόμη να έχει καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα! Μόνο το οικόπεδο της ΕΛΒΟ είναι πάνω από 250 στρέμματα το οποίο συνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονται μοναδικές εγκαταστάσεις ευρωπαϊκού επιπέδου, όπως αίθουσα ελέγχου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας!

Και το πιο εξωφρενικό : Η ξένων συμφερόντων ανάδοχος εταιρεία ένα χρόνο μετά ούτε τα συμφωνηθέντα χρήματα έχει καταβάλει, ούτε επιχειρηματικό πλάνο έχει υποβάλει όπως ήταν προϋπόθεση για την αρχική επιλογή της. Μετά από ένα χρόνο αναμένονται οι επενδύσεις των εξαγγελθέντων 135 εκ ευρώ και οι προσλήψεις των εκατοντάδων εργαζομένων...

-Η ΕΑΒ έχει αφεθεί στην τύχη της και έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να διοικείται από τρεις υπουργούς: Τον Οικονομικών ως κύριο μέτοχο που μόνο μια φορά, και κατόπιν πιέσεων, επισκέφθηκε την πλέον «βαριά» αμυντική βιομηχανία! Τον λαλίστατο υπουργό Ανάπτυξης σε ρόλο κυβερνητικού «λαγού» και νεοφιλελεύθερου μπαμπούλα κατά των εργαζομένων ! Τον υπουργό Άμυνας ως βασικό πελάτη και που θα έπρεπε να είναι ο πρώτος να ανησυχεί για το εάν και πως δουλεύει η εταιρία.

Στην ΕΑΒ στοχοποιούν τους εργαζόμενους για να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες και την αλλεργία τους για την κρατική αμυντική βιομηχανία! Στα δυο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν πιστεύει στην σωτηρία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας γι αυτό και το μόνο μέλημα της είναι πως θα την ξεφορτωθεί δίνοντας της μπιρ παρά σε ξένους -αμφιβόλου αξιοπιστίας- ομίλους.

«Λαγός» της κυβέρνησης ο Άδωνις Γεωργιαδης, συναρμόδιος υπουργός για την ΕΑΒ. Αν και γνωρίζει ότι εξ αιτίας της προκλητικής αδιαφορίας του υπουργείου Οικονομικών ως κύριου διαχειριστή της εταιρίας δεν έγιναν εγκαίρως οι απαιτούμενες προσλήψεις για την εκτέλεση του έργου της Lockheed Martin βγήκε στα ΜΜΕ και έβριζε τους συνδικαλιστές αποκρύπτοντας την αλήθεια !

Η Lockheed Martin είχε εγκαίρως προειδοποιήσει το μέγαρο Μαξίμου για το ολιγωρία του υπουργείου Οικονομικών να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό ώστε να προστεθεί άλλη μια βάρδια στο τμήμα της ΕΑΒ που κατασκευάζει ειδικά εξαρτήματα των μαχητικών αεροσκαφών.

Κατα τ´ άλλα, πασχίζει η Κυβέρνηση να πουλήσει και την ΕΑΒ , εν μέρει ή στο σύνολο του αλλά μας τέλειωσαν οι… τρελοί στην παγκόσμια αγορά αεροναυπηγικής που θα θέλανε να μπλέξουν με το Ελληνικό Δημόσιο…

-Για τα ΕΑΣ, τρεις χειρότερα τα πράγματα. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζουσα την ανυπαρξία στην οποία έχει περιπέσει το μεγαλύτερο μέρος των ΕΑΣ αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το σημαντικό οικόπεδο τους στον Υμηττό έχοντας στο μυαλό της μόνο την εκμετάλλευση του και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο για τους εργαζόμενους, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις ιδιαίτερες εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα είναι οι βλητικές. Διαλύεται μία ιστορική αμυντική εταιρεία με μεγάλες δυνατότητες ανάληψης έργων. Το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο έχει αφεθεί στην τύχη του με αχρησιμοποίητα προϊόντα των ΑΩ μοναδικά στα Βαλκάνια. Το εργοστάσιο των ΕΑΣ στην Μάνδρα υπολειτουργεί αφού στο ένα και μοναδικό πρόγραμμα που υφίστανται εργάζεται στην παραγωγή οριακά διψήφιος αριθμός εργατών και πασχίζουν να πετύχουν μακρές καθυστερήσεις για να αποφύγουν την ματαίωση του. Στο Λαύριο κάτι μικρά προγράμματα προσπαθούν να εκτελεστούν…

Η διορισμένη από την κυβέρνηση Διοίκηση των ΕΑΣ αρκείται στις φωτογραφήσεις και ανακοινώσεις καθώς απαρτίζεται από αποτυχημένους πολιτευτές που μοναδικό τους μέλημα είναι η πολιτική τους αναρρίχηση.

-Στα ναυπηγεία ίδια κατάσταση. Συναρμοδιότητες υπουργών και απραξία. Όπως και στην ΕΑΒ έτσι και στα ναυπηγεία εμπλέκονται και οι τρεις υπουργοί. Τώρα δε που γίνεται συζήτηση για το πρόγραμμα των φρεγατών όλοι οι επίδοξοι προμηθευτές χρησιμοποιούν την εύγευστη καραμέλα κατασκευής των σε ελληνικά ναυπηγεία. Μια πολύ εύκολη παροχή εκ μέρους των, σε αυτή την φάση, αφού γνωρίζουν ότι ναυπηγεία με αυτές τις δυνατότητες ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι αδύνατον να υπάρξουν τα προσεχή χρόνια…

Τα ναυπηγεία της Σύρου είναι τα μόνα που δουλεύουν και οικογένειες τρώνε ψωμί από αυτό, αλλά το ζητούμενο είναι εάν έχουν ολοκληρωθεί, μετά από τόσα χρόνια, οι διαδικασίες πώλησης των και εάν ο επενδυτής έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ωστόσο τα συγκεκριμένα ναυπηγεία δεν έχουν δυνατότητα κατασκευής πλοίου μεγέθους φρεγάτας.

Τα δύο άλλα μεγάλα ιστορικά ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά έχουν περιέλθει σε τέτοια οικονομική, ιδιοκτησιακή και από πλευράς υποδομών κατάσταση που η ενεργοποίηση τους για μεγάλες κατασκευές πχ φρεγατών δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Κατά τ αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται στην διεθνή αγορά κάτι σαν…. τα Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία και γενικώς σαν πετρελαϊκή χώρα αφού οι Κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν διμερείς επισκέψεις, συμμετέχουν σε εκθέσεις αμυντικού υλικού με την υπόσταση του αγοραστή και ποτέ με την προώθηση των όποιων προϊόντων ή δυνατότητα συμπαραγωγής / συνέργειας ελληνικών αμυντικών εταιρειών.

Η αδιαφορία για ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αναδείχθηκε και στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί προμηθειών που έγιναν μερικές μόνο τροποποιήσεις προωθώντας την έννοια της πολυνομίας και αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Η αμυντική βιομηχανία για κάθε Έθνος αποτελεί πόλο μακροχρόνιας ανάπτυξης. Δυστυχώς στην Ελλάδα αποδεικνύουμε ότι ζούμε για το σήμερα αγνοώντας ότι το αύριο έφτασε ήδη….

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια