Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΠΥΡΚΑΛ: Όχι Υπουργούπολη η ΠΥΡΚΑΛ - Ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών από την εκδήλωση της 6/6/2021 σχετικά με την ΠΥΡΚΑΛ

Σε διαδικτυακή εκδήλωση αυτοδιοικητικών παρατάξεων και δημοτικών αρχών της ευρύτερης περιοχής Δάφνης-Υμηττού οι ομιλητές εξέφρασαν τη συμφωνία τους στη μετεγκατάσταση της επιχείρησης υπό τον όρο να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και ο δημόσιος χαρακτήρας της. ● Απαίτησαν να μετατραπεί ο χώρος των 150 στρεμμάτων σε ένα ανοιχτό πάρκο πρασίνου και πολιτισμού και να μη μεταφερθούν εκεί 9 υπουργεία και 4 Ανεξάρτητες Αρχές, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αυτοδιοικητικές παρατάξεις και δημοτικές αρχές ενώνουν δυνάμεις απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο για τις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Η εκκίνηση στον αγώνα τους δόθηκε το βράδυ της Κυριακής, στη διάρκεια σχετικής διαδικτυακής εκδήλωσης, όπου αναπτύχθηκαν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για τον χώρο έκτασης περίπου 150 στρεμμάτων.


«Ναι» στη μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ, υπό την προϋπόθεση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης, «όχι» στην τσιμεντένια υπουργούπολη, «ναι» σε ένα ανοιχτό πάρκο πρασίνου και πολιτισμού, διαβούλευση με τους πολίτες, είναι συνοπτικά οι διεκδικήσεις που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης.


«Οσοι αντιδρούμε, δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Είμαστε ρεαλιστές. Και είμαστε πολλοί», τόνισε η Ολγα Χριστινάκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δάφνης-Υμηττού «Πολίτες σε Κίνηση», ανοίγοντας την εκδήλωση. Οι αντιδράσεις απέναντι στη μεταφορά ενός συνόλου δημόσιων υπηρεσιών –εννέα υπουργείων και τεσσάρων Ανεξάρτητων Αρχών– στον Υμηττό είναι υπερτοπικές, καθώς υπερτοπικές προβλέπεται να είναι και οι επιπτώσεις του κυβερνητικού σχεδίου.


Οι καθημερινές μετακινήσεις περίπου 15.000 δημόσιων υπαλλήλων προς το «κυβερνητικό πάρκο» και περίπου άλλων τόσων επισκεπτών των δημόσιων υπηρεσιών θα δημιουργήσουν ένα «κυκλοφοριακό χάος» σε Δάφνη - Υμηττό και τους γύρω δήμους, ενώ η δημιουργία μιας υπουργούπολης θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία έως και του Κέντρου της Αθήνας, προειδοποίησαν ομιλητές.


«Αν βγάλουμε από το Κέντρο 15.000 εργαζομένους που δημιουργούν ένα "οικοσύστημα", ένα πλέγμα δραστηριοτήτων γύρω τους, θα δημιουργηθούν μαύρες τρύπες που θα αφήσουν πίσω τους την καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων», τόνισε η Μαρία Μάρκου, αρχιτέκτονας - πολεοδόμος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου.


Επίθεση στο Κέντρο

«Η Αθήνα είναι από τις πιο ζωντανές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γιατί έχει κρατήσει τις μικτές χρήσεις. Αλλά μια σειρά από δραστηριότητες του Κέντρου αντιμετωπίζουν μια επίθεση, καθώς κυβέρνηση και δημοτική αρχή θέλουν μια μονοκαλλιέργεια τουριστικής εκποίησης και εστίασης», σημείωσε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος.

Αντικρούοντας τα επιχειρήματα περί τόνωσης της κτηματαγοράς στην περιοχή από τη δημιουργία της υπουργούπολης στον Υμηττό, επικαλούμενη ευρωπαϊκά παραδείγματα η κ. Μάρκου, υπογράμμισε ότι ένα μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου θα είναι αυτό που θα αυξήσει τις αξίες γης και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο Χρ. Καραμάνος, πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Δύναμη Ζωής», ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ μπορεί να γίνει ένα μεγάλο πάρκο - πολιτιστικό τοπόσημο ως εξής: η διαδικασία μετεγκατάστασης της δημόσιας επιχείρησης απαιτεί τουλάχιστον 2,5 χρόνια με βάση κυβερνητικό σχέδιο, «δηλαδή πάει για τέλη 2023, αν όλα δουλέψουν ρολόι». Μέσα σε αυτό το διάστημα, μπορεί να αναπτυχθεί ευρεία διαβούλευση με συμμετοχή πολιτών και επιστημόνων.

Αμεσα μπορεί να προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός ιδεών για το πώς θα διαμορφωθεί ένα πάρκο υψηλού πρασίνου στα 120 στρέμματα της έκτασης, ενώ τα υφιστάμενα κτήρια που έχουν ιστορική και βιομηχανική αξία (καλύπτουν έκταση περίπου 25 στρεμμάτων) προτείνεται να ανακαινιστούν και να αποκτήσουν νέες χρήσεις (μουσεία, πολιτιστικοί χώροι κ.ά.). Η χρηματοδότηση για τη δημιουργία του πάρκου και την αναβάθμιση των κτιρίων και η κατεδάφιση όσων κτιρίων δεν έχουν ιστορική αξία μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από το ΕΣΠΑ και από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, επισήμανε ο κ. Καραμάνος.

Ηδη τα δημοτικά συμβούλια Αγ. Δημητρίου, Βύρωνα, Ηλιούπολης έχουν υιοθετήσει ψηφίσματα κατά του κυβερνητικού σχεδίου και υπέρ της δημιουργίας υπερτοπικού πάρκου. Η δημοτική αρχή Δάφνης - Υμηττού, παρά τα επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης, έχει αρνηθεί να επικαιροποιήσει απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης το 2011 για τη δημιουργία ανοιχτού πάρκου.

Πάντως, μιλώντας στην εκδήλωση ο αναπληρωτής δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού, Ν. Τσιλίφης (είχε υπερψηφίσει την απόφαση του 2011), εμφάνισε και ο ίδιος προβληματισμούς και ερωτήματα για το κυβερνητικό σχέδιο για τον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και δικαιολόγησε τις αντιδράσεις των κατοίκων –μια στάση που αποδίδεται, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες πηγές, στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πατήσει σε «δυο βάρκες», έπειτα από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Καταγγελίες

Το κυβερνητικό σχέδιο επιδιώκει να επιβάλει τετελεσμένα στον Υμηττό, καταγγέλθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης. «Σχεδιάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες, στο γραφείο του πρωθυπουργού, και το χειρίστηκε προφανώς ο σκληρός πυρήνας του. Μάθαμε ότι, μήνες πριν, εταιρεία real estate με έδρα στο Λονδίνο είχε αναλάβει να φέρει αυτό το σχέδιο», υποστήριξε ο Γ. Δαουλάρης, αντιπολιτευόμενος σύμβουλος Δάφνης - Υμηττού με την παράταξη «Πόλη Φωτεινή».

«Εχουμε κι εμείς πληροφορίες για λονδρέζικα γραφεία», επιβεβαίωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μουζάλας, που έχει καταθέσει ερώτηση για το «κυβερνητικό πάρκο» στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάση, ο οποίος, σύμφωνα με τον βουλευτή, με την απάντησή του ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν στηρίζονται σε καμία μελέτη.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ που αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο είναι αντιμέτωποι με διώξεις, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπός τους, Γ. Σαράντης: «Δεχόμαστε μια επίθεση με αναγκαστικές μεταθέσεις, ακόμα και συνδικαλιστών, στη Μάνδρα και φίμωση. Κληθήκαμε για εκφοβισμό στο γραφείο της διεύθυνσης. Αυτά, καταλαβαίνετε, δεν είναι πράξεις διαβούλευσης, αλλά αυταρχισμού».

Οι εργαζόμενοι λένε «ναι» στη μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ από τον Υμηττό στο Λαύριο, «αλλά με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, πόρους, διασφάλιση των παραγωγικών διαδικασιών, διασφάλιση θέσεων και δικαιωμάτων εργασίας, με ανάπτυξη και όχι συρρίκνωση της ΠΥΡΚΑΛ. Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά έχουμε μόνο εξαγγελίες κλεισίματος της ΠΥΡΚΑΛ», τόνισε ο κ. Σαράντης.

Πηγή: Στέργιος Ζιαμπάκας -  Efsyn.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια