Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Ένα θρίλερ εξελίσσεται στους πρόποδες του Υμηττού - Άρθρο για τη διεκδίκηση της περιοχής των Θεάτρων Βράχων

 

Της Ελένης Βασιλοπούλου (αναδημοσίευση από την Εφημερίδα ΖΩ2) 
 
Ζούμε παράξενες μέρες, με βαρύ το φορτίο από τις απώλειες συνανθρώπων μας από την πανδημία.
Η μάχη των εργαζομένων στην Υγεία, ιατρών, νοσηλευτών/τριών, όλου του προσωπικού, φαίνεται χωρίς όρια.
Η οργάνωση των εμβολιασμών, η παροχή self tests για την εκπαιδευτική κοινότητα, τις/τους εργαζόμενες/ους, αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος απαιτεί στιβαρό κράτος, αποφασιστική και δραστήρια αυτοδιοίκηση, υπεύθυνους πολίτες, κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, ομόνοια και ομοψυχία.
 
Οι επιπτώσεις στην οικονομία εξαιτίας κυρίως των μέτρων για την πανδημία, εξελίσσονται σαν καταστροφικός οδοστρωτήρας, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για πάρα πολλούς κλάδους.
Ένας εξ αυτών είναι και ο πολύπαθος τομέας του πολιτισμού και των εργαζόμενων, σε αυτόν των χώρων Πολιτισμού, των μέσων, των πολιτιστικών προϊόντων.
 
Στη δική μας γειτονιά, στους πρόποδες του Υμηττού, εξελίσσεται ένα θρίλερ, μετά από δεκαετίες, ενώ χιλιάδες κόσμου και κυρίως νεολαίας φαίνεται να παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Μία άδικη και αναπάντεχη απόφαση του Εφετείου, αναγνωρίζει ξαφνικά ιδιοκτησίες σε μια έκταση πάνω από 100 στρέμματα, στο λόφο Κοπανά, στα πρώην λατομεία Εργάνη, στην περιοχή των Θεάτρων Βράχων.
 
Να σημειώσουμε ότι οι χώροι αυτή τη δύσκολη χρονιά έδωσαν διέξοδο αναψυχής και άσκησης για όλες τις ηλικίες, αλλά και για τα ζώα συντροφιάς.
 
Όταν εμπνευσμένοι καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, η Άννα Συνοδινού, ο Λυκούργος Καλλέργης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννης Βόγλης, οραματίστηκαν μέσα στα ανενεργά λατομεία της Αττικής χώρους πολιτισμού, δεν έμειναν στη σκέψη, πέρασαν στην πράξη!
Το θέατρο Λυκαβηττού, άνοιξε το 1965 με την Αντιγόνη του Σοφοκλή και την Άννα Συνοδινού πρωταγωνίστρια και ιδρύτρια του Θεάτρου.
Οι Γιορτές Βράχων το 1980 , είχαν τον Μάνο Χατζιδάκι στην πρώτη του συναυλία, στο θέατρο "Μεταμόρφωση", όπως το ονόμασε ο αείμνηστος Μίνως.
 
Τα δικά μας Θέατρα Βράχων, ο Κοκκινόβραχος στη Νίκαια, το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, το "Αλίκη Βουγιουκλάκη «στα νταμάρια Βριλησσίων, η Αιξωνή στη Γλυφάδα, κυκλώνουν την Αττική! Δεκαετίες τώρα, προσφέρουν πολιτισμό σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπέδιου με χαμηλό εισιτήριο ή και δωρεάν. Μεγάλοι καλλιτέχνες της χώρας μας αλλά και από το εξωτερικό συνέβαλαν στο να γίνουν αυτά τα θέατρα, σημεία αναφοράς του σύγχρονου πολιτισμού.
 
Ειδικά για τα θέατρα βράχων "Μελίνα Μερκούρη" και "Άννα Συνοδινού", μετά και την δημιουργία του Δικτύου Πολιτισμού των δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού, έχουμε πολλά επιτεύγματα για να μας κάνουν περήφανους/ες.
Η αναγνώριση του Φεστιβάλ "Στη σκιά των βράχων», τα αφιερώματα σε διακεκριμένους καλλιτέχνες, οι μεγάλες συναυλίες, οι soldout θεατρικές παραστάσεις, πολλές καινοτομίες, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, γεμίζουν φως και ελπίδα τις καρδιές μας.
Η αλληλεγγύη που εκδηλώνεται με χιλιάδες τρόπους απέναντι στους Δήμους, τους θεσμούς, το δημόσιο συμφέρον τελικά για να παραμείνει ο χώρος δημόσιος και δασικός, μας εμπνέει αισιοδοξία.
Η ευρύτατη συσπείρωση, χωρίς κομματικά πρόσημα, χωρίς παραταξιακές εμμονές, η αίσθηση ότι έχουμε μακρύ και δύσκολο αγώνα, η ενεργοποίηση του κόσμου , δημιουργεί μια δυναμική ασπίδα προστασίας!
 

Κάτω τα χέρια από τα θέατρα βράχων, με συλλογή υπογραφών, πανό, κείμενα, δημοσιεύσεις, αποφάσεις φορέων.
Κάτω τα χέρια από τις διεκδικήσεις δεκαετιών του λαού και της νεολαίας.
Κάτω τα χέρια από θεσμούς και δραστηριότητες που μας μεγάλωσαν, μας έκαναν ανθρώπους.
Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας, από τον πνεύμονα των πόλεων μας.
Φέτος, το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια , γιορτάζει την επέτειο της επανάστασης του 1821,για να ακυρώσει στην πράξη τα φιρμάνια και τα χρυσόβουλα!
 
H Ελένη Βασιλοπούλου είναι Αντιπρόεδρος Δικτύου Πολιτισμού Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού, Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια