Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Ψήφισμα: Όχι στην Τσιμεντοποίηση της ΠΥΡ.ΚΑΛ - Πρωτοβουλία κατοίκων Δάφνης Υμηττού

Παρακάμπτοντας τη βούληση κατοίκων και την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου 22/3/2011 κατόπιν πρόσκλησης με αρ. πρωτοκόλλου 5827/17-3-2011 κατά την οποία αποφασίστηκε η απομάκρυνση της ΠΥΡ.ΚΑΛ από την περιοχή και η αποκλειστική δημιουργία χώρων πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και υποδομών υγείας, η κυβέρνηση προχώρα σε δημόσιες εξαγγελίες για την εγκατάσταση 9 υπουργείων και 5 υπηρεσιών στο χώρο της πρώην ΠΥΡ.ΚΑΛ. Παρουσιάζεται μια προσχηματική μελέτη εντυπωσιασμού χωρίς να υπολογίζεται η φυσιογνωμία της παρακείμενης περιοχής ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε μελέτη συγκοινωνιακής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του Δήμου. Προβλέπεται να μεταφερθούν τα ακόλουθα:

• Υπουργείο Ανάπτυξης

• Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ

• Υπουργείο Εσωτερικών

• Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

• Υπουργείο Πολιτισμού

• Υπουργείο Εργασίας

• Υπουργείο Περιβάλλοντος

• Υπουργείο Υγείας

• Υπουργείο Τουρισμού

• ΕΕΣΥΠ, ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ

• και το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Οι συνέπειες είναι ολέθριες για τους κατοίκους του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, ειδικότερα της κοινότητας Υμηττού, μιας γειτονιάς που αναπτύσσεται μεταξύ 2 κύριων οδικών αξόνων με χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, αλλά και των όμορων δήμων, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου όπου η ανάγκη για πρόσβαση σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους πρασίνου αποτελεί πάγιο αίτημα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Εκτός του θηριώδους όγκου των προβλεπόμενων νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών και την ελλιπέστατη στην πραγματικότητα τελική κάλυψη πρασίνου, επί καθημερινής βάσεως προβλέπεται να εισέρχονται στην περιοχή τουλάχιστον 14.000 υπάλληλοι των υπουργείων, πολυάριθμοι επισκέπτες και πολίτες. Συνολικά ο αριθμός θα κυμανθεί γύρω στους 15.000,- μεγαλύτερος του αριθμού των κατοίκων του Υμηττού που είναι περίπου 11.000, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του όγκου απορριμμάτων, καυσαερίων, την επιβαρυμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση, την έλλειψη χώρων στάθμευσης καθώς και τον κοινωνικό αναβρασμό που συνοδεύει κρατικά κτίρια. Η αλλοίωση της ιδιομορφίας και των χαρακτηριστικών της περιοχής με ορατή πιθανότητα την αύξηση του υπάρχοντος χαμηλού συντελεστή δόμησης, υπολογίζεται να δράσουν επιβαρυντικά με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση για το κατά πόσο και υπό ποιες συνθήκες θα είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη η μετακίνηση των κατοίκων μέσα στη νέα Υπουργειούπολη. Προλογίζεται μάλιστα να ακολουθηθεί ένα ενιαίο σύγχρονο πρωτόκολλο ασφαλείας με αυξημένη αστυνόμευση, παρακολούθηση και εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Καλλιεργείται έτσι ένα κλίμα καταστολής απέναντι σε διαμαρτυρόμενους πολίτες ή απλά περίοικους που πάνε βόλτα. Ο παραπάνω σχεδιασμός συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο σχέδιο για την μεταβολή του κέντρου της Αθήνας σε τουριστικό προϊόν αποζητώντας την απελευθέρωση των κρατικών κτηρίων προς όφελος ιδιωτών επενδυτών. Η Αθήνα ως πόλη βιτρίνα για τουρίστες και ιδιωτικό κεφάλαιο δημιουργώντας μια ασφυκτική συνθήκη για τους κατοίκους. Ζητάμε να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού που ελήφθη στις 22 Μαρτίου 2011 κατόπιν της αριθμού πρωτοκόλλου 5827/17-3-2011 πρόσκλησης του κ. Προέδρου, παρόντων και απόντων των κ.κ. δημοτικών συμβούλων, στην οποία αποφασίστηκε η απομάκρυνση της ΠΥΡ.ΚΑΛ. από την περιοχή και η δημιουργία χώρων πρασίνου, εκμεταλλευόμενοι τα υπάρχοντα κτήρια εξαιρετικής βιομηχανικής κληρονομιάς για ανταποδοτικές χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και υπηρεσιών υγείας. Επιπρόσθετα αντιτασσόμαστε σε οποιαδήποτε χρήση της παραπάνω έκτασης πλην όσων προβλέπονται στο ΦΕΚ 1061Δ/17-9-1996 με το οποίο εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Υμηττού.

Στόχος και προτεραιότητα μας, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Το παραπάνω κείμενο έχει αναρτηθεί προς ψήφισμα στην πλατφόρμα Avaaz.org με link:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/protovoylia_katoikon_dafnis_ymittoy_ohi_sti_tsimentopoiisi_tis_pyrkal/

Πρωτοβουλία κατοίκων Δάφνης Υμηττού

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.