Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Θέατρο Βράχων: Αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν οι δήμαρχοι Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού



Στόχος η αναίρεση απόφασης του Εφετείου που παραχωρεί την έκταση σε ιδιώτες

Το πρώτο βήμα για τη διάσωση του λόφου Κοπανά στο Βύρωνα και τη διατήρηση του φεστιβάλ στο Θέατρο Βράχων ύστερα από την απόφαση του Εφετείου να παραχωρηθεί σε ιδιώτες τμήμα της έκτασης, στην οποία φιλοξενούνται, έγινε σήμερα με την κατάθεση στον Άρειο Πάγο, παρουσία των δημάρχων Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη και Δάφνης - Υμηττού, Αναστάσιου Μπινίσκου της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του εφετείου. Θυμίζουμε ότι η απόφαση είναι γνωστή στους δύο δήμους εδώ και σχεδόν 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου παραχωρεί σε ιδιώτες, οι οποίοι εμφανίζονται ως κληρονόμοι παλαιών ιδιοκτητών μία μεγάλη έκταση 104 στρεμμάτων, που φιλοξενεί τα Θέατρα Βράχων, Γήπεδα Ποδοσφαίρου και Αναψυκτήριο, βασισμένη σε τίτλους κτήσης που φτάνουν στην οθωμανική περίοδο.

Η δικαστική αγωγή των φερόμενων ως ιδιοκτητών ξεκινά από το 2003 και το 2005 όταν κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές. Το 2016 είχε εκδοθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού.

Ωστόσο, η τελευταία απόφαση του Εφετείου (17-11-2020) ήταν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: «Η απόφαση του Εφετείου είναι για μας ανεξήγητη και είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να την ακυρώσουμε, αλλά και κάθε πρόσφορο τρόπο για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να παραμείνει η περιοχή στην κυριότητα του Δημοσίου και να συνεχίσει να έχει τις χρήσεις που ήδη φιλοξενεί όπως του πολιτισμού - αθλητισμού και αναψυχής», επισημαίνουν σε επιστολή τους στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής οι δύο δήμαρχοι, οι οποίοι προγραμματίζουν συναντήσεις με κρατικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς ώστε να παραμείνει ο χώρος στο Δημόσιο και να συνεχιστεί η πολιτιστική δράση με το Φεστιβάλ Βράχων, τις αθλητικές δραστηριότητες και την αναψυχή.


Ήδη τη Μεγάλη Τρίτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νότιου τομέα Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου και Ραλλία Χρηστίδου, οι οποίοι σκοπεύουν να φέρουν το ζήτημα στη Βουλή, συναντήθηκαν ύστερα από αίτημά τους με τον δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών για τη νέα τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή των Θεάτρων Βράχων, ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του εφετείου που δικαιώνει τους ιδιώτες.

Οι βουλευτές εξέφρασαν αμέριστη στήριξη προς τον δήμο Βύρωνα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανακοίνωσαν ότι θα φέρουν άμεσα το θέμα στη Βουλή και θα προβούν σε μια σειρά από ενέργειες με στόχο την κατοχύρωση της περιοχής των θεάτρων βράχων και των κοινωφελών δραστηριοτήτων που φιλοξενεί ως δημόσια περιουσία προς όφελος των πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών όλων των πολιτών.

Παράλληλα, ήδη από το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης «τρέχει» στο διαδίκτυο καμπάνια συλλογής υπογραφών με αίτημα τη στήριξη του δήμου Βύρωνα ώστε να παραμείνει στο Δημόσιο η περιοχή των Θεάτρων Βράχων.


Οι υπογραφές συλλέγονται στη διεύθυνση secure.avaaz.org στην οποία φιλοξενείται το εξής κείμενο:

Στηρίξτε το αίτημα του Δήμου Βύρωνα να παραμείνει στο δημόσιο η περιοχή των Θεάτρων Βράχων

Με πρόσφατη απόφαση του εφετείου, μια μεγάλη έκταση πέριξ των Θεάτρων Βράχων -η οποία φιλοξενεί επίσης σχολεία, γήπεδα και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες- παραχωρείται σε ιδιώτες που εμφανίζονται ως κληρονόμοι των παλαιών ιδιοκτητών. Μάλιστα, η δικαστική αυτή απόφαση στηρίζεται σε τίτλους κτήσης της Οθωμανικής περιόδου. Η διεκδίκηση αυτής της δημόσιας γης από ιδιώτες ξεκινά το 2003 και 2005 όταν έγιναν οι πρώτες αγωγές. Το 2016 η απόφαση πρώτου βαθμού δικαίωνε το ελληνικό δημόσιο και τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού. Το 2017 ασκήθηκε έφεση από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες και το εφετείο τώρα αποφάσισε ότι οι εκτάσεις αυτές δεν ήταν δασικές κι ότι ανήκουν στους διεκδικητές τους.
"Η δημοτική αρχή Βύρωνα δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα, αλλά χρειάζεται και τη στήριξη των πολιτών, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή των Θεάτρων Βράχων, που αποτελεί μια όαση πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για ολόκληρη την Αττική και εδώ και δεκαετίες προσφέρει μοναδικές στιγμές σε όλους τους πολίτες της, που επισκέπτονται και παρακολουθούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα του περίφημου Φεστιβάλ, Στην Σκιά των Βράχων" τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης.
Πηγή: Ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια