Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.

ΚΚΕ:Να αποδοθούν στο λαό της περιοχής οι χώροι στο λόφο Κοπανά (Θέατρο Βράχων)


Την αμετάκλητη απόδοση στο λαό της περιοχής του λόφου Κοπανά ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών και Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά:

«Με την υπ' αριθμ. 4891/2020 απόφασή του, το Εφετείο Αθηνών και παρά την ύπαρξη παλιότερης απόφασης του Πρωτοδικείου, που χαρακτήριζε την έκταση ως δασική και αναδασωτέα, εντός της Β’ Ζώνης Υμηττού, κάνει αποδεκτή την αγωγή ιδιωτών, φερόμενων ως ιδιοκτητών, έναντι των Δήμων Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού και του Ελληνικού Δημοσίου και αναγνωρίζει σε αυτούς ιδιοκτησία στο λόφο Κοπανά, στο χώρο των πρώην λατομείων "Εργάνη".

Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν να χαθούν αυτοί οι -κρίσιμης σημασίας για το λαό της περιοχής- χώροι πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, περνώντας σε χέρια ιδιωτών.

Υπενθυμίζουμε ότι στην εν λόγω περιοχή, από τη δεκαετία του '80 υπάρχουν αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές και πιο συγκεκριμένα γήπεδα ποδοσφαίρου, χώροι αναψυχής, τα Θέατρα “Βράχων”, “Μελίνα Μερκούρη” και “Άννα Συνοδινού”. Οι χώροι αυτοί, που κατακτήθηκαν με μεγάλους αγώνες του λαού του Βύρωνα και του Υμηττού και που σήμερα, επί της ουσίας, αμφισβητούνται, φιλοξενούν καθημερινά εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους αθλητές της πόλης, δημότες που επισκέπτονται το χώρο για τη σωματική τους άσκηση και αναψυχή. Επιπλέον, περιλαμβάνουν χώρους σημεία αναφοράς για τον πολιτισμό στην περιοχή, αλλά και για όλη την Αττική, όπου πραγματοποιούνται σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η απόφαση του Εφετείου, αν τελεσιδικήσει, βάλλει ευθέως το δικαίωμα του λαού του Βύρωνα, του Υμηττού και της Δάφνης στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αναψυχή και παραχωρεί σε ιδιώτες πέρα από τις πολύ σημαντικές υποδομές και μεγάλο μέρος δημόσιας γης.

Δεν είναι τυχαία η περίοδος που προκύπτει το συγκεκριμένο θέμα. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις διαφωνίες που έχουμε εκφράσει επανειλημμένως σχετικά με την αναθεώρηση του ΠΔ Προστασίας του Υμηττού, με το οποίο δρομολογείται το σπάσιμο της Β΄ Ζώνης και οι αλλαγές χρήσεων γης που προωθούνται.

Το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε, ώστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις, να αποδοθούν οι χώροι οριστικά στο λαό, δείχνει καθαρά ότι προτεραιότητά τους δεν ήταν ποτέ η διασφάλιση των δικαιωμάτων στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, η υπεράσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, έναντι των όποιων σχεδίων επεξεργάζονται οι κάθε λογής ιδιώτες.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι σειρά από ανάγκες και δικαιώματα, όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, μετατρέπονται σε ακριβό εμπόρευμα και οι ελεύθεροι χώροι, αντί να αποδίδονται στο λαό, άλλοτε αξιοποιούνται ως κυβερνητικά πάρκα, όπως η “ΠΥΡΚΑΛ”, άλλοτε αμφισβητούνται και με τη σφραγίδα δικαστηρίων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

  • Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει οριστικά το ζήτημα και οι χώροι αυτοί αμετάκλητα να αποδοθούν στο λαό της περιοχής».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.