Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΠΥΡΚΑΛ: Λαϊκή Συσπείρωση Να δυναμώσει ο αγώνας ώστε ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του λαού

 

Η κυβερνητική φιέστα που στήθηκε το Σάββατο 3 Απρίλη με σκηνικό τα κουφάρια της ΠΥΡΚΑΛ μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει στο λαό του Υμηττού και της Δάφνης. Ο πρωθυπουργός μίλησε  για αξιοποίηση του χώρου και απόδοση του στους πολίτες, στολίζοντας τα λεγόμενα του με μπόλικη «οικολογική ευαισθησία» που αποτελεί το «πράσινο» περιτύλιγμα για να κερδίσουν κοινωνική αποδοχή οι πανάκριβες για το λαό «πράσινες» επενδύσεις του κεφαλαίου με το επιχείρημα της «μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος». Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;  Πρόκειται για το ξεπούλημα ενός  τεράστιου φιλέτου γης που καλύπτει το 20% της περιοχής  του Υμηττού στον ή τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα αναλάβουν την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση του έργου με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των μελλοντικών εγκαταστάσεων. 

Η απελευθέρωση κρατικών κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας δε γίνεται προκειμένου να αποδοθούν για χρήσεις που υπηρετούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών (π.χ. δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών, κρατικό πρόγραμμα στέγασης, άλλες μη εμπορικές χρήσεις, δημιουργία ελεύθερων χώρων) αλλά για τις χρυσοφόρες επενδύσεις του τουριστικού κεφαλαίου. Η «εξοικονόμηση πόρων» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν ίσχυσε για δεκάδες κρατικά κτήρια που πουλήθηκαν (μέσω του προγράμματος του ΕΤΑΔ) σε επενδυτές προκειμένου να μισθωθούν στη συνέχεια απ’ το Κράτος με τη μέθοδο “lease-back”, και κάποια από αυτά «απελευθερώνονται» σήμερα. 

Τα κτήρια αυτά πλαισιώνουν τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας, τη «δέσμευση» του δημάρχου Μπακογιάννη προς μεγαλοξενοδόχους και λοιπούς επενδυτές. Υπηρετούν το κοινό, για ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝΑΛ και υπόλοιπα αστικά κόμματα, σχέδιο για την «τουριστικοποίηση» του Κέντρου, με τουρισμό «υψηλού επιπέδου» και «city break» προορισμό του Σαββατοκύριακου για όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό το σχέδιο χωροταξικά μεταφράζεται σε επενδυτικά σχέδια ξενοδοχειακών και άλλων εμπορικών χρήσεων, που υπηρετούν οι αναπλάσεις στο Κέντρο, στις αδόμητες εκτάσεις σε Ελαιώνα και Βοτανικό, στον άξονα της οδού Πειραιώς που συνδέει το Κέντρο με Πειραιά και παραλιακό μέτωπο. 

Από τα «χρυσοφόρα» για τους επενδυτές σχέδια οι εργαζόμενοι έχουν πλέον την πείρα να περιμένουν τις ελαστικές, προσωρινές, με χαμηλούς μισθούς, θέσεις εργασίας που δημιουργεί ο τουρισμός, η διασκέδαση, το εμπόριο, όπως δείχνει η πείρα των τελευταίων χρόνων. Θα υπάρξει νέα συμφόρηση στο κέντρο από την τουριστική μονοκαλλιέργεια, νέα πίεση για απομάκρυνση των λαϊκών οικογενειών που ακόμα κατοικούν στις περιοχές.

Τα σχέδια της κυβέρνησης, προσθέτουν πάνω από 20% δόμηση ή 23.000 τμ επιπλέον, σε μια ήδη πυκνοδομημένη περιοχή της Αττικής, με νέα πολυώροφα κτήρια, που θα διαθέτουν «πράσινες ταράτσες», τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος Δάφνης Υμηττού συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου ανά κάτοικο. Δημιουργούν ένα περίκλειστο κυβερνητικό «City» με πάρκο που θα λειτουργεί με προδιαγραφές «έξυπνης πόλης» κρατώντας μακριά τον «εχθρό λαό» που θα διαδηλώνει ώστε να μην ακούγεται καν η «ενοχλητική» του φωνή στα Υπουργεία. Χωρίς μελέτη ή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που να περιγράφει την αστική ανάπλαση, παραχωρούν μια έκταση φιλέτο πάνω από 155 στρέμματα προς τον επενδυτή. Χρησιμοποιούν τρισδιάστατες απεικονίσεις κτηριακών εγκαταστάσεων και κατάφυτες εκτάσεις, για να εξασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση στην παραχώρηση ενώ ο λαός της περιοχής θα αποκτήσει πρόσβαση στη μισή σχεδόν έκταση που θα γίνει πάρκο.  Όχι μόνο δεν αξιοποιείται η περιοχή ως πνεύμονας πρασίνου αλλά θα δεχτεί νέα σημαντική κυκλοφοριακή επιβάρυνση, από τους 25.000 συνολικά εργαζόμενους που θα κινούνται καθημερινά στην περιοχή. 

Αντί να πάρουν υπόψη τις ανάγκες του λαού της περιοχής, μετατρέπουν εκατοντάδες στρέμματα σε «κυβερνητικό πάρκο». Για μια ακόμα φορά το κριτήριο για τις αποφάσεις δεν είναι οι ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων αλλά η δυνατότητα να γίνουν μπίζνες από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.  

Καταγγέλλουμε το δήμαρχο που ενώ όπως αποδείχθηκε γνώριζε τα σχέδια της κυβέρνησης εδώ και καιρό,  ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο καθυστερημένα.    

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Μια κρατική επιχείρηση με παραγωγικές δυνατότητες και λειτουργίες αναγκαίες για τους εργαζόμενους και την αμυντική ικανότητα οδηγείται στο κλείσιμο γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ στα χέρια του λαού θα μπορούσε να είναι πολύτιμό εργαλείο. Οι σχεδιασμοί αυτοί επιβάλλουν ο ελληνικός λαός να έχει πληρώσει και να συνεχίσει να πληρώνει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, που αγοράζει η χώρα από ομίλους ισχυρών καπιταλιστικών χωρών.  

Καλούμε το λαό του Υμηττού και της Δάφνης να δυναμώσει τον αγώνα που δίνει εδώ και χρόνια για να αποδοθεί ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, χωρίς ΣΔΙΤ, με μοναδικό στόχο την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας για άθληση, αναψυχή, πράσινο, με εκπόνηση κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής μελέτης. Για την όποια μετεγκατάσταση να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Σήμερα είναι ώριμη η συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, πρώτα από όλα με την εξασφάλιση δουλειάς για όλους, με υγεία και ασφάλεια, με μείωση του χρόνου εργασίας και μισθό με βάση τις ανάγκες. Με ικανοποίηση του δικαιώματος σε ασφαλή και ποιοτική λαϊκή κατοικία, χώρους πρασίνου και αναψυχής με διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, του δικαιώματος σε γρήγορες και δωρεάν μεταφορές, δωρεάν υποδομές κοινής ωφέλειας όπως σχολεία, νοσοκομεία, δομές πολιτικής προστασίας, μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντισεισμικής προστασίας.

Όλα αυτά μπορούν να κατακτηθούν εάν  οι εργαζόμενοι ακολουθήσουν έναν άλλο   δρόμο ανάπτυξης, που θα είναι σχεδιασμένος με βάση τις δικές τους ανάγκες και όχι αυτές των επιχειρηματικών ομίλων.  


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια