Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΠΥΡΚΑΛ:Φιλόζωων Εθελοντών Δήμου Δάφνης-Υμηττού σχετικά με τη Δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στην ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στον Υμηττό:

Ανακοίνωση Φιλόζωων Εθελοντών Δήμου Δάφνης-Υμηττού σχετικά με τη Δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στην ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στον Υμηττό:

Αγαπητοί συμπολίτες και φίλες/φίλοι μας,

Νιώθουμε την ανάγκη αναλογιζόμενοι το βασικό σκοπό του συλλόγου μας, όπως αυτός αναγράφεται στο καταστατικό μας, δηλαδή την προστασία κάθε ζώου και του περιβάλλοντος, να εκφράσουμε την ξεκάθαρη πεποίθηση μας ότι η ΠΥΡΚΑΛ πρέπει να μετατραπεί σε ένα αληθινό πάρκο και όχι σε «υπουργικό πάρκο», ανοιχτό σε όλους.
Όλοι μας είμαστε σε θέση να αναλογιστούμε πως η ανθρωπογενής παρέμβαση και οι καταστροφές που έχει υποστεί η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια (πχ. δασικές πυρκαγιές Υμηττού) τείνουν να υποβαθμίζουν διαρκώς το φυσικό περιβάλλον και σαν απόρροια και την ποιότητα ζωής τόσο τη δική μας όσο και των ζώων. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο ευεργετικό θα ήταν ένα παλιό εργοστάσιο πυρομαχικών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας, να μετατραπεί σε έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου 166 στρεμμάτων, με ήπιες μορφές δραστηριοτήτων! Όχι απλώς δεν θα αλλοιωθεί ο διατηρητέος χαρακτήρας του οικισμού μας, αλλά θα αναβαθμιστεί, αφού θα δημιουργηθεί ένα φυσικό τοπίο πρασίνου μέσα σε οικήματα (με αρχιτεκτονική αξία) τα οποία δεν είναι τόσο ογκώδη και ψηλά όπως στο σύνολο του αστικού ιστού της χώρας.
Είναι εύλογο να είμαστε δυσαρεστημένοι με την εκδοχή ενός υπουργικού πάρκου, με θεόρατα κτήρια, που θα αλλοιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής, με πολύ λιγότερα και πιθανώς μη προσβάσιμα σε όλους στρέμματα πρασίνου. Για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή μας (κίνηση, ασφυξία στα ΜΜΜ, διαδηλώσεις κλπ) δεν θα αναφέρουμε κάτι αλλά είναι εύκολο ο καθένας μας να αντιληφθεί ότι θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της περιοχής μας.
Μένοντας πιστοί στο στόχο μας παραθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν είτε το όνειρό μας γίνει πραγματικότητα (η ΠΥΡΚΑΛ πάρκο για όλους), είτε δημιουργηθεί ένα υπουργικό πάρκο.
• Να υπάρξουν χώροι τόσο για δεσποζόμενα ζώα (πάρκο για σκύλους), όσο και ένας χώρος σύντομης φιλοξενίας και περίθαλψης για αδέσποτα ζώα.
• Στην περίπτωση του υπουργικού πάρκου να υιοθετηθούν εντός του χώρου, να στειρωθούν και να σιτίζονται όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα ζώα του δήμου μας.
• Να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή επέλθει στον ευρύτερο χώρο των εγκαταστάσεων δεν θα επηρεάσει και δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ζωή των αδέσποτων (χημικά, φόλες).
• Ένα τμήμα των εσόδων που θα υπάρχει από πιθανή εκμετάλλευση του χώρου να διατίθεται με διαφάνεια για τα αδέσποτα ζώα και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Δεσμευόμαστε ότι σαν σύλλογος θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ό,τι μας ζητηθεί εθελοντικά για την υλοποίηση των παραπάνω.
Καλούμε τόσο τις δημοτικές παρατάξεις, όσο και όλους του συμπολίτες μας που συμφωνούν με τις θέσεις και τις προτάσεις μας να μας στηρίξουν και όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα αδέσποτα αλλά και για το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο φιλοξενούμαστε και το καταστρέφουμε διαρκώς αντικαθιστώντας το με τσιμέντο.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος καταστρέφει περισσότερα όταν χτίζει παρά όταν γκρεμίζει (Nicolás Gómez Dávila). Αν υπάρχει λοιπόν ένα καλύτερο μέλλον αυτό θα είναι πράσινο! Και όπως λέει και μία ινδιάνικη παροιμία «Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια