Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Δελτίο Τύπου: Δύο υγιέστατοι φοίνικες κόπηκαν στις 21 Φεβρουαρίου, με απόφαση Δ.Σ. του Φεβρουαρίου 2019 και πρόφαση την αποκατάσταση λειτουργικότητας του πεζοδρομίου και την προστασία της εφαπτόμενης κατοικίας. Είναι όμως έτσι;

 


Για ακόμα μία φορά κατά τη διάρκεια της 1ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η Διοίκηση των μαθητευόμενων μάγων δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για το πως αποφασίστηκε να «εκτελεστούν» οι δύο υγιέστατοι φοίνικες που αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τη γειτονιά της Πλατείας Δημαρχείου στη Δάφνη.

Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, στις 21 Ιανουαρίου εμφανίστηκε συνεργείο τεχνικών με ψηλό γερανοφόρο όχημα που προχώρησε στην κοπή των δύο ξεχωριστών δέντρων, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους, που αρχικά θεώρησαν ότι ο Δήμος μερίμνησε να συντηρήσει τα σπάνια δέντρα καθαρίζοντας, όπως θα ήταν και φυσικό, τα φύλλα τους λόγω του μεγάλου ύψους τους.

Κάτοικοι της περιοχής Μυκηνών που ήρθαν σε επαφή με τη Διοίκηση, αρχικά ενημερώθηκαν ότι τα δέντρα ήταν άρρωστα και λόγω του μεγάλου ύψους τους θα μπορούσαν να σπάσουν και να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα. Επικαλέστηκαν δε διαμαρτυρίες κατοίκων που ζητούσαν την απομάκρυνση των σπάνιων αυτών δέντρων.

Στη 1η Τακτική Συνεδρίαση της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Δαουλάρης, μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες κατοίκων, ζήτησε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πως εξελίχθηκε ως απόφαση το να κοπούν οι φοίνικες.

Στη τοποθέτησή του ο Δήμαρχος είπε ότι οι φοίνικες δεν είχαν αρρωστήσει, αλλά δημιουργούσαν θέματα στη ασφάλεια των κατοίκων, λόγω του ύψους τους. Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κος Κ. Λιούτας, ανέφερε ότι την περίοδο 2015 με 2016, κάτοικος διαμαρτυρήθηκε στις υπηρεσίες του Δήμου και βάση αυτής της διαμαρτυρίας προχώρησε έλεγχος και κατατέθηκε έκθεση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, της οποία τα μέλη εισηγήθηκαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει την κοπή των δέντρων. Και με αυτές τις εξηγήσεις η «νέα» Διοίκηση των 18 ετών τεκμηρίωσε τη θέση της επί του θέματος.


Με βάση το ιστορικό των αποφάσεων που ζήτησε και έλαβε ο επικεφαλής Γιώργος Δαουλάρης, έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τον τρόπο που τεκμηριώθηκε από τη Διοίκηση η ενέργεια της καταστροφής δύο σπάνιων και μοναδικών για την περιοχή μας δέντρων.

Ας δούμε λοιπόν ένα - ένα τα βήματα της τότε Διοίκησης και πως η «νέα» λειτούργησε ως συνέχειά της:

Βήμα 1ο: Το 2016, σύμφωνα λοιπόν με τον Αντιδήμαρχο κο Λιούτα, η Διοίκηση ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής ότι υπάρχει από τα συγκεκριμένα δέντρα μεγάλος κίνδυνος για ανθρώπους και για φθορές σε γειτονικές κατοικίες. Εάν καταλάβαμε σωστά, η διαμαρτυρία έγινε προφορικά και δυστυχώς λίγο αργότερα έφυγε η εν λόγω κάτοικος από τη ζωή και δεν μπορεί κανείς να μας επιβεβαιώσει τη διαμαρτυρία της και τους κινδύνους που περιέγραψε στους διοικούντες.

Βήμα 2ο:  Χρόνια μετά, χωρίς να έχουμε κάποια άλλη ενημέρωση ως προς το τι συνέβη με το θέμα στο ενδιάμεσο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές στις 15 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 09.45 π.μ. συνεδριάζει με αρ. πρωτ.: 2297/11-2-2019 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δάφνης - Υμηττού στο Δημαρχείο. Παρευρίσκονται ο τότε Δήμαρχος και ένας Σύμβουλος, δηλαδή μόνο 2 από τα 9 Τακτικά Μέλη, ενώ η απαρτία προκύπτει, όπως αναφέρεται στο πρακτικό, από τη συμμετοχή 3 Αναπληρωματικών  Μελών.

Σε αυτή τη συνεδρίαση της Επιτροπής προκύπτει, βάσει της σύνθεσης των μελών που περιγράψαμε ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ η οποία εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση υλοτομίας και αντικατάσταση για οικολογικό αντιστάθμισμα:

  • Ενός (1) πεύκου στην οδό Πρ. Ικονίου 34 και Αμασείας στην κοινότητα Υμηττού, διότι κρίνεται επικίνδυνο για πτώση, λόγω μεγάλης κλίσης που ξεκινάει από τη βάση του δένδρου, σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 11883/2018 αναφορά της Υπηρεσίας Πρασίνου.
  • Δύο (2) φοινίκων στην οδό Μυκηνών 15 στη Δάφνη, διότι ο κορμός τους σχεδόν εφάπτεται με το μπαλκόνι του σπιτιού προκαλώντας φθορές σύμφωνα με την αρ. πρωτ.: 12518/17-10-2018 αναφορά της Υπηρεσίας Πρασίνου

Βήμα 3ο: Στις 19 Φεβρουαρίου 2019 (προεκλογική περίοδος) και ώρα 21:45 συνεδριάζει με αρ. πρωτ.: 2630/15-2-2019 το Δημοτικό Συμβούλιο Δάφνης -Υμηττού.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. διαπίστωσε απαρτία, καθόσον επί συνόλου 33 μελών παρίσταντο 25 και κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης δίνοντας τον λόγο στον Αντιδήμαρχο του Γραφείου Συντήρησης Πρασίνου - Κοινόχρηστων Χώρων, προκειμένου να εισηγηθεί το 20ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, όπως αυτό αναφέρεται στην συγκεκριμένη πρόσκληση.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αφού άκουσε την εισήγηση του Αντιδημάρχου του Γραφείου Συντήρησης Πρασίνου - Κοινόχρηστων Χώρων, άκουσε τις απόψεις και τις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. που αναλυτικά καταγράφηκαν στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά, μετά από συζήτηση και αφού κάθε Σύμβουλος τοποθετήθηκε σχετικά, σκέφθηκε και

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Εγκρίνει, σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 3 και 6/2019 εισηγήσεις  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής  και των αρ. πρωτ.: 13014/2018 και 1499/2019 εγγράφων του Τμήματος Περιβάλλοντος:

α) την κοπή:

  • ενός (1) φοίνικα στην οδό Κολοκοτρώνη 27-29 στη Δημοτική Κοινότητα Δάφνης, κατόπιν έγκρισης μικρής κλίμακας από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης διότι, κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πρασίνου, κρίθηκε επικίνδυνος για πτώση λόγω μεγάλης κλίσης και μονόπλευρης ανάπτυξης προς τον δρόμο,
  • ενός (1) πεύκου στην οδό Πρ. Ικονίου 34 και Αμασείας στη Δημοτική Κοινότητα Υμηττού, διότι κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πρασίνου κρίθηκε επικίνδυνο για πτώση, λόγω μεγάλης κλίσης που ξεκινάει από τη βάση του δένδρου,
  • δύο (2) φοινίκων στην οδό Μυκηνών 15 στη Δημοτική Κοινότητα Δάφνης, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πεζοδρομίου και να αποφευχθούν οι ζημιές σε περίπτωση πτώσης τους, διότι το είδος αυτό των δένδρων κρίνεται ακατάλληλο για το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο λόγω της στενότητάς του και η ανάπτυξή τους έχει ως αποτέλεσμα ο κορμός τους σχεδόν να εφάπτεται με το μπαλκόνι του σπιτιού προκαλώντας φθορές.

β) την αντικατάσταση των ως άνω δένδρων για οικολογικό αντιστάθμισμα.

Και αναθέτει την παραπέρα ενέργεια στον τότε κ. Δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των αποφάσεων.

Βήμα 4ο: Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 υλοποιείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συμπέρασμα εξαιρετικά ενδιαφέρον .



Ένας δημότης, αισθανόμενος ότι κινδυνεύει, δηλώνει το θέμα του στον Δήμο κάπου στο 2016, ίσως και στο 2015, όπως ο Αντιδήμαρχος ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και πώς να θυμάται, αφού ούτε έγγραφο της αναφοράς διαμαρτυρίας του δημότη υπάρχει, ούτε και είναι στη ζωή πια δυστυχώς να μας θυμίσει πότε και τι είπε ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι οι δημότες ότι η Διοίκηση των 18 ετών, που παρά την αλλαγή προσώπων σε ρόλους παραμένει η ίδια :

  • ΧΡΕΙΆΣΤΗΚΕ 4 με 3 χρόνια
    για να φέρει το θέμα σε διαδικασία συζήτησης και λήψης απόφασης!
  • ΧΡΕΙΆΣΤΗΚΕ επιπλέον2 χρόνια για να υλοποιήσει αυτή την απόφαση!

Εφόσον όλα όσα ισχυρίζονται ισχύουν για να προστατέψουν τη ζωή των κατοίκων και την περιουσία της περιοχής, σύμφωνα με το δικό τους τεκμηριωμένο ιστορικό αποφάσεων:

ΧΡΕΙAΣΤΗΚΑΝ 5 με 6 ΧΡΟΝΙΑ!

 Και εάν νομίζουμε ότι το θέμα αυτό αφορά στην ολιγωρία αντίδρασης της Διοίκησης το αίτημα ενός κατοίκου και τελικά τακτοποίησαν ένα θέμα στη γειτονιά ικανοποιώντας τους κατοίκους της, θα εντυπωσιαστούμε με όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια:

1η Τακτική Συνεδρίαση Ιανουάριος 2021

Δελτίο Τύπου Μέρος 3ο

Από όλη αυτή τη διαδικασία που αναλύσαμε, βγάζουμε τα εξής συμπεράσματα:

Στις 21 Ιανουαρίου, όπως αναφέραμε, εμφανίστηκε το συνεργείο με το ψηλό γερανοφόρο που βλέπουμε στη φωτογραφία. Οι κάτοικοι της περιοχής που το αντίκρισαν το πρωί φεύγοντας προς τις δουλειές τους, μεταξύ των οποίων και ιδιοκτήτρια του ακινήτου που είχε μπροστά της τους 2 φοίνικες, κατάλαβαν ότι ο Δήμος φρόντισε να φέρει συνεργείο για να καθαρίσει τους φοίνικες από τα ξερά κλαδιά λόγω του μεγάλου ύψους τους.

Όπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι της οδού Μυκηνών κανείς δε γνώριζε ότι το συνεργείο θα κατέστρεφε τα 2 σπάνια και εμβληματικά για τη γειτονιά τους δέντρα.

Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος για το οποίο η απόφαση ρητά αναφέρει ότι:

«… ο κορμός τους σχεδόν εφάπτεται με το μπαλκόνι του σπιτιού προκαλώντας φθορές!»

ΠΟΤΈ δεν διαμαρτυρήθηκε ότι τα δέντρα προκαλούν φθορές στο μπαλκόνι του κτηρίου. Απεναντίας, τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι με τους οποίους μιλήσαμε, μας μεταφέρουν την απέραντη θλίψη τους που βλέπουν το άδειο πεζοδρόμιο με τα δέντρα κομμένα έως το έδαφος.

Για τους κατοίκους της Μυκηνών είναι απίστευτο το πως μπόρεσαν να προχωρήσουν σε καταστροφή δέντρων που μεγάλωσαν επί δεκαετίες μαζί με αυτούς. Δέντρα που αγαπούσαν και που, σύμφωνα με τους ίδιους, ούτε άρρωστα ήταν ούτε φθορά δημιουργούσαν στο πεζοδρόμιο. Μάλιστα και η σχετική φράση στην απόφαση που αναφέρει ότι

«…το είδος αυτό των δένδρων κρίνεται ακατάλληλο για το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο λόγω της στενότητάς του»

αποτελεί εξαιρετικά λάθος εκτίμηση, αφού κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής των πεζοδρομίων, ακριβώς για να προστατέψουν τα σπάνια αυτά δέντρα, στο σημείο αυτό διαπλάτυναν το πεζοδρόμιο, καταργώντας ακόμα και μια θέση στάθμευσης ώστε να δώσουν χώρο στους πεζούς και αέρα ανάπτυξης στα φυτά.

Παραμένουν μεγάλα τα ερωτήματα για όλους εμάς που δεν ανήκουμε στην ομάδα των εκλεγμένων Συμβούλων της Διοίκησης και σπάνια ακούμε τη φωνή τους στα Δ.Σ.:

  • Γιατί, εφόσον έκριναν ότι οι φοίνικες είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και περιουσία, χρειάστηκε μισή δεκαετία για να προχωρήσουν στην κοπή;
  • Γιατί δεν ζήτησαν τη γνώμη των κατοίκων της οδού Μυκηνών και, ακόμα περισσότερο, της κατοίκου του οικήματος που είχε στη πρόσοψή του τους φοίνικες; Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω κάτοικος στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 είχε υπάρξει υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του νυν Δημάρχου. Πόσο δύσκολο ήταν να της είχαν ζητήσει να εκφράσει τη γνώμη της;
  • Γιατί εφόσον τα δέντρα ήταν υγιή, αντί να τα καταστρέψουν δεν προχώρησαν σε μια μελέτη εκρίζωσης, μεταφοράς και μεταφύτευσής τους σε κάποιο από τα πάρκα μας;

Και παρά το ότι γνωρίζουμε ότι ο Δήμαρχος έχει ορίσει και Ειδικό Σύμβουλο γεωπόνο, εάν δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ερώτηση αυτή μπορούν να αναζητήσουν στο Διαδίκτυο πληροφορίες, στο κεφάλαιο Συντήρηση Κηποτεχνικές Εφαρμογές.

Να αναφέρουμε ότι το 2004 για την καλύτερη εικόνα της Αθήνας, με αφορμή τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε πολλά χρήματα για την εισαγωγή φοινίκων, που μεταφυτεύτηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Είναι συνήθης πρακτική επίσης να αγοράζονται μεγάλα τέτοια φυτά από κατασκευαστές πολυτελών κατοικιών και άλλων κτιρίων, όπως ξενοδοχεία, και να τοποθετούνται στους κήπους.

Κρίμα πραγματικά και μόνο κρίμα για τη καταστροφή 2 σπάνιων δέντρων, σημείου αναφοράς για μια γειτονιά  και με μεγάλη συναισθηματική αξία για τους κατοίκους της.

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς πόσο ακόμα θα χαμηλώσει ο πήχης της της λογικής λειτουργίας στον Δήμο μας.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια