Το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Δάφνης-Υμηττού «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» διοργανώνουν την Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 στις 19.30 την παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Μαραγκού «Ο δάσκαλος της Αρκαδίας και ο Τάλως 21ος Αιώνας» στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Υμηττού (Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Υμηττός).
Για το βιβλίο συνομιλούν ο σκηνοθέτης-συγγραφέας Θεόδωρος Μαραγκός και ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Σαμάντης.
Ο Θόδωρος Μαραγκός (1944) είναι Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, καθώς και σκιτσογράφος.
Γεννήθηκε το 1944 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και ξεκίνησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος-γελοιογράφος για διάφορα περιοδικά, ενώ συγχρόνως σπούδασε ζωγραφική. Έχει ακόμη ασχοληθεί με την τηλεόραση, σκηνοθετώντας τις σειρές Έμμονες ιδέες και Πέρα απ’ τον Ορίζοντα. Τα σενάρια όλων των ταινιών αποτελούν έργο του.
Οι ταινίες του έχουν σημείο αναφοράς την καθημερινή ζωή “απλών” ανθρώπων από λαϊκές οικογένειες, οι οποίες πολύ συχνά μοιάζουν να καταρρέουν μέσα από μια -γεμάτη χιούμορ- άγρια πορεία προς την χειροτέρευση των συνθηκών. Μέσα από αυτή την διαρκή σύγκρουση στις ταινίες του με το “κατεστημένο”, αγαπήθηκε από το κοινό και ταινίες όπως το Μάθε παιδί μου Γράμματα αποτέλεσαν σταθμό στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):
Στην εποχή της κατάθλιψης και του άγχους όπου έχει χαθεί το γέλιο, η ποίηση και το νόημα της ζωής, ο άνθρωπος νοσταλγεί να επιστρέφει στις πηγές και στα ποτάμια που αναζωογονούν τη φύση και φέρνουν γιορτές, χορούς και τα τραγούδια.
Ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας είχε την τύχη να χτιστεί, δίπλα σε μια πηγή νερού.
Γι’ αυτό ονόμασαν το χωριό, Πηγή. Και οι άνθρωποι εκεί λέγονται Πηγαίοι… Εξακολουθούν να ζουν και σήμερα, εν μέσω μάλιστα ψηφιακής καταιγίδας, απλά και αρμονικά με τη φύση, σύμφωνα με το Αρκαδικό ιδεώδες, ο μύθος του οποίου ενέπνευσε την ευρωπαϊκή κουλτούρα από την εποχή του ρομαντισμού.
Οι Πηγαίοι έχουν επίσης ευτυχήσει να έχουν και μια άλλη πηγή, μια πνευματική πηγή. Ίστρος Αετοβουνέας λέγεται. Είναι ο δάσκαλος και η συνείδηση του χωριού. Είναι ο οίστρος που εμπνέει, αλλά και η αλογόμυγα που ενοχλεί τους υποκριτές και φαρισαίους. Γι’ αυτό και στο υπουργείο παιδείας τον έχουν στην μαύρη λίστα.
Το χωριό όμως ζει μέσα στο φόβο. Οι Πηγαίοι τρέμουν μην τους πάρουν οι άπληστες εταιρείες το νερό και χάσουν την πηγή τους αλλά και τον πολιτισμό του, που αναβλύζει απ’ αυτήν. Φοβούνται τις πυρκαγιές, μην κάψουν το δάσος, μέσα στο οποίο ζουν. Φοβούνται και τις τερατώδεις ανεμογεννήτριες μην τους χαλάσουν το τοπίο.
Ακόμα φοβούνται μη χάσουν και την πνευματική τους πηγή, τον δάσκαλό τους, καθότι το υπουργείο για να τον ξεφορτωθεί, του δίνει πρόωρη σύνταξη.
Αλλά ο Ίστρος συνεχίζει να διδάσκει και εκτός σχολείου. Επιδιώκει να αναβαθμίσει τον άνθρωπο μέσω της παιδείας.
Η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση όμως διατείνεται ότι δεν μπορεί στην σημερινή ρομποτική εποχή να αναβαθμιστεί ο άνθρωπος μέσω της παιδείας. Μόνο μέσω της τεχνολογίας και με το πρόγραμμα που λέγεται “ΤΑΛΩΣ 21ος αιώνας”, το οποίο προβλέπει αλλαγές στο γενετικό κώδικα και μεταφόρτωση του νου σε υπολογιστές, μπορεί να επιτευχθεί η αναβάθμιση και ο άνθρωπος να γίνει υπεράνθρωπος.
Ο Ίστρος θυμάται πως οι Αργοναύτες έβγαλαν την τάπα από τον προϊστορικό γίγαντα Τάλω και αχρήστεψαν τον πρώτο ρομποτάνθρωπο της εξουσίας. Ψάχνει να βρει πώς μπορούν και σήμερα, να αντιμετωπίσουν αυτόν τον μέγα κίνδυνο, που καταστρέφει τη φύση και το περιβάλλον, την παιδεία και την αρμονία στη ζωή τους.
0 Σχόλια