Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Κυβερνητικό Πάρκο (ΠΥΡΚΑΛ): Καθυστερήσεις και αύξηση προϋπολογισμού στα 400 εκατ.

 

Μακέτα από το έργο του "Κυβερνητικού Πάρκου"

«Τίποτα δεν σταματά το έργο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στην πορεία του έργου ανάπτυξης του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», στον Δήμο Υμηττού. Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε χθες ότι ο προϋπολογισμός του έργου έχει αυξηθεί τουλάχιστον 60% από τον αρχικό, αφού πλέον ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, από 250 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Το έργο, που στόχο έχει τη μετεγκατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από το παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Υμηττού και τη μεταφορά τουλάχιστον 9 υπουργείων στο συγκεκριμένο complex κτιρίων που θα δημιουργηθεί, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που είχαν γίνει, η μεταφορά των υπουργείων από τα διάφορα σημεία της Αττικής θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσα στη διετία 2025-2026.

Ο στόχος αυτός πλέον θεωρείται ανέφικτος, αφού, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός επιλογής αναδόχου-επενδυτή, η μεταφορά των υπουργείων θα είναι ευχής έργον αν συντελεστεί μέσα στη διετία 2027-2028. Και αυτό θα συμβεί εφόσον υπάρχει ανάδοχος-επενδυτής, καθώς το έργο θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σημειώνεται ότι για την «Πολιτεία Καινοτομίας», που θα αναπτυσσόταν στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, η εξεύρεση αναδόχου-επενδυτή πάγωσε, αφού ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Τώρα, όπως είπε χθες ο διευθυντής της Μονάδας ΣΔΙΤ, Νίκος Σέργης, τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης αναζητούν τρόπους εκ νέου προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης των ΕΑΣ και της απαλλοτρίωσης του ακινήτου. «Έχουν γίνει οι μελέτες, είμαστε σε μια φάση μετεγκατάστασης της εταιρείας κι έχει προχωρήσει το θέμα της απαλλοτρίωσης του χώρου. Είμαστε πολύ κοντά στο να βγει ο διαγωνισμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο κ. Σέργης: «Παρά τη μικρή καθυστέρηση, προχωράμε. Θέλουμε η διαδικασία ανάπτυξης να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη συνέχεια».

Το έργο της δημιουργίας του Κυβερνητικού Πάρκου βρίσκεται στη φάση δημοσιοποίησης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι δύο επιμέρους φάσεις του ανταγωνιστικού διαλόγου και η φάση προεπιλογής των υποψηφίων για το έργο. Αυτή η διαδικασία είναι πολύμηνη και σίγουρα ο ανάδοχος-επενδυτής του ΣΔΙΤ θα είναι ευχής έργον να έχει επιλεγεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπ. Εθνικής Οικονομίας, πολύ κοντά σε συμβασιοποίηση είναι 9 συμβάσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι συμβάσεις αυτές είναι:
4 συμβάσεις για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (UFBB), ύψους 400 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
2 συμβάσεις για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών σε Κρήτη & Θεσσαλονίκη, ύψους 290 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Intrakat.
1 σύμβαση για την ανάπτυξη του κτιρίου της ΓΓ Υποδομών στην Οδό Πειραιώς, ύψους 140 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την ένωση των εταιρειών Redex και Intrakat.
1 σύμβαση ανάπτυξης 17 σχολικών υποδομών στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 128 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο τον Όμιλο Μυτιληναίου και
1 σύμβαση οδοφωτισμού στην Ήπειρο, ύψους 10 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο τον Όμιλο Μυτιληναίου.

Πηγή: powergame.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια