Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Κυβερνητικό Πάρκο ΠΥΡΚΑΛ: «Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

 Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στον δήμο Δάφνης – Υμηττού, έκτασης 154,8 στρεμμάτων

«Πράσινο φως» από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πήρε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Δάφνης – Υμηττού, έκτασης 154,8 στρεμμάτων. Κατόπιν αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία είχε ολοκληρωθεί από την άνοιξη του 2022, υπεγράφη χθες η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δίχως αλλαγές, παρά τις ενστάσεις ως προς τη δόμηση και τον αριθμό των νέων κτιρίων που είχαν διατυπωθεί κατά τη διαβούλευση από πολίτες, επιστημονικούς φορείς, δήμους και υπηρεσίες.

Το ιστορικό Ειδικότερα, πριν από περίπου έναν χρόνο είχε ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση ενώ είχε αποσταλεί προς γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και σε επτά δημόσιες υπηρεσίες. Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο για τον σχεδιασμό του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από πολίτες, φορείς και υπηρεσίες στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της ΣΜΠΕ για τη διατύπωση γνώμης.

Οκτώ μήνες μετά, ήτοι στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η Υπηρεσιακή Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών σε απαντητικό της υπόμνημα αξιολογούνται οι διατυπωθείσες κατά την διαβούλευση ενστάσεις κοινού και φορέων και προτείνεται η υλοποίηση τεσσάρων κτιρίων έναντι των πέντε που προτείνονται στο ΕΠΣ και τη ΣΜΠΕ και μείωση της πραγματοποιούμενης δόμησης κατά 22.300 τ.μ.

Τα παλιά βιομηχανικά κτίρια Πάντως, στην απόφαση δεν αποτυπώνονται αλλαγές ως προς το αρχικό σχέδιο. Στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, θα διατηρηθούν 25 (από τα 91) παλιά βιομηχανικά κτίρια τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια. Βάσει της πρότασης που έλαβε περιβαλλοντικούς όρους προκύπτει μέγιστη συνολική δόμηση 148.704 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) και μέγιστη συνολική κάλυψη 45.257 τ.μ., η οποία αναλύεται ως εξής:

• Από το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό διατηρούνται 47.704 τ.μ., τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περίπου 27,7 στρεμμάτων.

• Νέα μέγιστη δόμηση 98.000 τ.μ. με συνολική επιπλέον κάλυψη 17,6 περίπου στρεμμάτων.

Τα συγκεκριμένα μεγέθη διαμορφώνουν συντελεστή δόμησης 1 για το σύνολο της περιοχής επέμβασης, ενώ στην περιοχή που ορίζεται ως Πολεοδομικό Κέντρο ο μέσος συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται σε 1,8 ώστε να εξασφαλιστεί 50% ελεύθερης έκτασης για τη δημιουργία αστικού πρασίνου (πάρκο πόλης) και να αποδοθεί το 40% της έκτασης του Πολεοδομικού Κέντρου ως εισφορά σε γη για τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

Σε επίπεδο ποσοστών, με την πρόταση αυξάνεται η δόμηση κατά 68%, μειώνεται η κάλυψη κατά 34% όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των κτιρίων κατά 67%, με αποτέλεσμα να αποδίδονται στο κοινό ελεύθεροι αδόμητοι χώροι αστικού πρασίνου καθώς και κοινωφελείς χώροι.

Ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει ως στόχο αφενός την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό και την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με τη μεταστέγαση εννέα υπουργείων και υπηρεσιών του Δημόσιου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως στο Κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 κτίρια ιδιόκτητα.

Άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έργο που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (μέσω ΣΔΙΤ), για τη μεταφορά στον χώρο των εννέα υπουργείων, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες θα προγραμματιζόταν για τις αρχές του 2022. Σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι ενστάσεις φορέων πολιτών, αλλά και της δημοτικής αρχής της πρωτεύουσας ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η βίαιη και πλήρης εκκένωση του Κέντρου από την δημόσια διοίκηση, η οποία δεν έχει τεκμηριωθεί δεόντως ως αναγκαιότητα και δεν έχει μελετηθεί ως προς τις επιπτώσεις της στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Αντίδραση από τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

Σε ανάρτησή της η επικεφαλής των Πολιτών σε Κίνηση Δάφνης-Υμηττού κα Όλγα Χριστινάκη αναφέρει:

Αυτή η Υπουργούπολή τους, έχει ένα μυστήριο τρόπο να προωθείται είτε παραμονές 15Αυγούστου, είτε παραμονές Πρωτοχρονιάς, είτε παραμονές εκλογών!!!! 

Υπεγράφη, λοιπόν, χθες η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το κυβερνοπάρκο τους, ήσυχα, ήσυχα, ήσυχα κι απλά....

Έτσι, πίσω από τις πλάτες μας νομίζουν ότι μπορούν να στήνουν παιχνιδάκια πάνω στις πλάτες μας. Και ξαναρωτάω: Αν είναι τόσο θετικό αυτό το εγχείρημα, όπως ευαγγελίζονται κάποιοι, γιατί όλα εν κρυπτώ; 

Η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρη. Οι Πολίτες σε Κίνηση  Δάφνης-Υμηττού δεν λέμε διαφορετικά πράγματα, αναλόγως το ακροατήριο. Το έργο αυτό θα υποβαθμίσει αφόρητα την περιοχή μας και την ποιότητα ζωής μας, σε αντίθεση με τη δική μας πρόταση, που θα φέρει ανάπτυξη και ανάσα ζωής. 

Τι λένε άραγε τώρα ο κ. Μπινίσκος, ο κ. Τσιλίφης και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της μέχρι πρότινος πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, που διατείνονταν ότι ούτε ένα κυβικό τσιμέντο δεν θα πέσει στην ΠΥΡΚΑΛ;;;; 

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία του Δήμου μας είναι οι επερχόμενες και το διακύβευμα τεράστιο. Δώστε μας την εντολή να σταματήσουμε όσα σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς! Καλώ όλες τις υγιείς και προοδευτικές δυνάμεις, καλώ όλους τους συμπολίτες μας που νοιάζονται, ανεξαρτήτως παρατάξεων, να αποτελέσουμε ανάχωμα στα σχέδια τους. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατούς και ενωμένους! 
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια