Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Κυβερνητικό πάρκο ΠΥΡΚΑΛ: ομολογία δύσκολης πρόσβασης αυτοκινήτων & πεζών

Του Αργύρη Δεμερτζή - ecopress.gr

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, έναντι του ποσού των 31 εκατ. ευρώ της έκτασης της «ΠΥΡΚΑΛ» στον Υμηττό για τη δημιουργία του νέου «κυβερνητικού πάρκου». Παράλληλα το ΥΠΕΝ ενέταξε σε χρηματοδότηση έργο ανάπλασης 5,2 εκατ. ευρώ για πεζοδρομήσεις και άλλες παρεμβάσεις πέριξ του μελλοντικού πάρκου, για να να μπορούν οι κάτοικοι να κυκλοφορούν στην πόλη τους. Πόσο μάλλον οι δεκάδες χιλιάδες υπαλληλοι και επισκέπτες. 


Ομολογία για «δύσκολη πρόσβαση αυτοκινήτων και πεζών



-«Με το έργο ανάπλασης προβλέπεται παρέμβαση σε περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Υμηττού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού στην ευρύτερη περιοχή «ΠΥΡΚΑΛ»,  που παρουσιάζει πολλά προβλήματα υποδομών όπως δύσκολη πρόσβαση αυτοκινήτων και πεζών – μικρού πλάτους και δύσβατα πεζοδρόμια κ.λπ», σημειώνεται στην απόφαση του ΥΠΕΝ, με την οποία ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φέρουσα ικανότητα  

Η αναφορά του ΥΠΕΝ είναι επιβεβαιωτική των ανοιχτών θεμάτων, που υπάρχουν ως προς την φέρουσα ικανότητα της περιοχής του Υμηττού,- που η νομολογία του ΣτΕ θέτει ως όρο των νέων αναπτύξεων και πολεοδομήσεων-  μιας περιοχής κατοικίας με χαμηλά κτίρια και χωρίς τις αναγκαίες  οδικές υποδομές και προσβάσεις, να «υποδεχθεί» τη δημιουργία του «κυβερνητικού πάρκου» στον Υμηττό.

Η ίδια απόφαση λέει ότι: «oι προβλεπόμενες εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων, θα διευκολύνουν τόσο τους πεζούς, όσο και τους οδηγούς, ενώ επιπλέον θα δώσουν την δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να επικοινωνήσουν και να αναπτυχθούν στην πόλη, αφού οι κατάλληλα διαμορφωμένοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θα αποτελούν μία ενότητα». Δηλαδή  ο Υμηττός προορίζεται να υποδεχθεί μερικές δεκάδες χιλιάδες υπαλληλους και επισκέπτες, όταν από τα ίδια τα υπουργεία που προωθούν το σχέδιο του νέου κυβερνητικού πάρκου κρίνεται αναγκαίο έργο 5,2 εκατ. ευρώ για να να μπορούν οι ίδιοι οι κάτοικοι να κυκλοφορούν στην πόλη τους.  

Κυκλοφοριακή επιβάρυνση

Στο μεταξύ όμως με ανεπίλυτα πολλά και σημαντικά  θέματα, παράλληλα προχωρούν θεσμικές, οικονομικές και πολεοδομικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση υλοποίησης του «κυβερνητικού πάρκου». Το σχέδιο προβλέπει τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και άλλων φορέων, για το οποίο όμως καταγράφονται και ενστάσεις, όπως μεταξύ άλλων, για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα υποστεί η περιοχή φιλοξενώντας καθημερινά περί τους 14 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, καθώς και για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των δημοσίων υπηρεσιών από τον υπόλοιπο αστικό ιστό, χωρίς ειδική μελέτη.

Ανοιχτό το θέμα με τα ύψη των κτιρίων

Είναι ανοιχτό το θέμα για τα ύψη των κτιρίων μετά από τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ (Ακρόπολη, Αμπελόκηπου Αθηνών). Στο μελλοντικό «κυβερνητικό πάρκο» προβλέπεται να κατασκευαστούν δεκαόροφα κτίρια. Στο Δήμο Υμηττού, (υπάγεται στην Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας) ισχύουν τα  ειδικά προστατευτικά διατάγματα με περιορισμούς στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων. Σημειώνεται ότι σχετικά οι αποφάσεις  του ΣτΕ έχουν υπογραμμίσει ότι τα ειδικά διατάγματα υπερισχύουν των ρυθμίσεων του ΝΟΚ για τα μπόνους δόμησης στα ύψη των κτιρίων. Πράγμα που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός για το νέο πάρκο στην έκταση της «ΠΥΡΚΑΛ» είναι απολύτως ευάλωτος σε δικαστικές προσφυγές.

Δεκαόροφα κτίρια

Ειδικότερα με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Υμηττού  η έκταση 155 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού ορίστηκε ως «Πολεοδομικό Κέντρο» και  προβλέφθηκαν νέοι οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης  για το νέο «Κυβερνητικό Πάρκο». Συγκεκριμένα στο «Πολεοδομικό Κέντρο»  του Υμηττού ο μέσος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,80, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύφος σε είκοσι οκτώ (28) μέτρα, που σημαίνει ότι θα ανεγερθούν δεκαόροφα κτίρια.

Στα νέα κτίρια θα στεγασθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και διάφοροι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ΕΤΑΔ Α.Ε.), που σήμερα στεγάζονται σε 20 ιδιόκτητα και 107 μισθωμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, Πειραιά, Μαρούσι και Χολαργό.

Απόφαση απαλλοτρίωσης

Η υλοποίηση του κυβερνητικού πάρκου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ενώ το κόστος της κατασκευής του θα βαρύνει τον ιδιώτη και εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ.

Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης υπέρ του υπουργείου Οικονομικών είναι απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση. Το ακίνητο, έκτασης 154.797 τ.μ., φιλοξενεί από το 1874 μέχρι σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής όπλων και πυρομαχικών της Πυρκάλ, ιδιοκτησίας της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΒΕΕ).

Έργο ανάπλασης πέριξ του μελλοντικού πάρκου

Το ΥΠΕΝ με απόφαση του ενέκρινε στο Δήμο Δάφνης Υμηττού το ποσό των 5, 2 εκατ. ευρώ για έργο με τίτλο «Αστική ανάπλαση περιοχών Δ.Κ. Υμηττού (Αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής «ΠΥΡΚΑΛ» Δήμου Δάφνης- Υμηττού.

Ο Δήμος έχει υποχρέωση να αναθέσει το έργο μέχρι το τέλος Ιούνιου 2023 και να ολοκληρωθεί η κατασκευή έως 31-12-2025, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση: « η μη τήρηση των προαναφερομένων προθεσμιών από τους Ωφελούμενους Φορείς θα έχει ως συνέπεια την απένταξη των έργων τους με σχετική τροποποίηση του ΤΔΕ από τον Φορέα Υλοποίησης του Έργου».

Περιγραφή του έργου

Στην απόφαση του ΥΠΕΝ η συνοπτική περιγραφή  του έργου έχει ως εξής:

-«Με το έργο προβλέπεται παρέμβαση σε περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Υμηττού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού στην ευρύτερη περιοχή «ΠΥΡΚΑΛ»,  που παρουσιάζει πολλά προβλήματα υποδομών όπως δύσκολη πρόσβαση αυτοκινήτων και πεζών – μικρού πλάτους και δύσβατα πεζοδρόμια κ.λπ.

Το συνολικό μήκος οδών επέμβασης είναι 3.830 m και συνολική επιφάνεια παρέμβασης 109.075 τ.μ.

Οι προβλεπόμενες εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων, θα διευκολύνουν τόσο τους πεζούς όσο και τους οδηγούς, ενώ επιπλέον θα δώσουν την δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να επικοινωνήσουν και να αναπτυχθούν στην πόλη, αφού οι κατάλληλα διαμορφωμένοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θα αποτελούν μία ενότητα.

Θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή των πεζοδρομίων με νέα σύγχρονα οικολογικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (κυβόλιθοι κλπ.). Θα διαμορφωθούν με την τοποθέτηση των νέων κρασπέδων εσοχές για την στάθμευση των οχημάτων καθώς και για τους κάδους απορριμμάτων, επίσης θα τοποθετηθούν κολωνάκια στα όρια των πεζοδρομίων για την αποφυγή της παράνομης στάθμευσης, θα κατασκευαστούν θέσεις για φύτευση δένδρων, και θα τοποθετηθεί χαμηλός φωτισμός με φωτιστικούς ιστούς, σε όλους τους δρόμους. Στα πεζοδρόμια και σε κατάλληλες θέσεις θα κατασκευασθούν ράμπες αναπήρων καθώς επίσης θα υπάρξει καταβιβασμός πεζοδρομίων και κρασπέδων σε θέσεις όπου υπάρχουν χώροι στάθμευσης.

Ορισμένοι δρόμοι θα επιστρωθούν ολόκληροι με κυβόλιθους με παράλληλη εφαρμογή υψομετρικής μελέτης δίδοντας δυνατότητα ελεύθερης και απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών υδάτων προς τους αποδέκτες».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια