Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Δάφνη-Υμηττός: Αύξηση της δόμησης τα επόμενα χρόνια στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού αφού εντάσσεται στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της δόμησης τα επόμενα χρόνια προβλέπεται στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού αφού ο δήμος μας εντάσσεται στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή.

Αυτό σημαίνει ότι θα μεταφέρεται συντελεστής δόμησης από διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε 42 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και η Δάφνη-Υμηττός.

Οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή είναι ουσιαστικά οι περιοχές στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης της δόμησης, μετά από Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως π.χ. η ύπαρξη σημαντικών δικτύων υποδομών, οδικών αρτηριών, η ανάπτυξη δικτύων αυτοκινητοδρόμων, η σύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Σε αυτές θα μπορούν να κατασκευασθούν μεγαλύτερα σε διαστάσεις κτίρια ή και να εντατικοποιηθούν οι χρήσεις και οι δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η προαναφερόμενη παρέμβαση θα δύναται να επιτευχθεί σε οργανωμένους υποδοχείς, όπως βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα.

Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή

Στις 42 περιοχές όπου εγκαθίστανται  Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, μέσω της Τράπεζας Γης ενεργοποιείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης και θα μπορούν να μεταφέρονται και να χτίζονται περισσότερα τετραγωνικά μέτρα δόμησης σε υφιστάμενες και νέες οικοδομές, τα οποία θα αντιστοιχούν σε αξίες των επιφανειών δόμησης από διατηρητέα κτίρια.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΥΠΕΝ, με τίτλο «Κατάρτιση και έγκριση του ΣΤ’ τμήματος των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Ζώ­νες Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης), σε εφαρ­μογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμμα­τος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075, υπό την ονομασία τίτλου Έργου «SUB3. Αυτοτελείς Μελέτες για καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντε­λεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.)» προβλέπεται ότι:

-«Εγκρίνεται, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, το ΣΤ’ τμήμα των Προγραμμάτων Πο­λεοδομικού Σχεδιασμού (Ζώνες Υποδοχής Συντελε­στών Δόμησης), το οποίο περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης σε σαράντα δύο (42) Δήμους και ειδικότερα στις αναφερόμενες Δημοτικές Ενότητες αυτών, ως εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Δ.Ε. ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΟΣ (Δ.Ε. ΒΥΡΩΝΟΣ)
ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (Δ.Ε. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ)
ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ (Δ.Ε. ΥΜΗΤΤΟΥ, ΔΑΦΝΗΣ)
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟ­ΝΟΣ (Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ)

Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ (Δ.Ε. ΠΑΠΑΓΟΥ, ΧΟΛΑΡΓΟΥ)
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ, ΚΗΦΙ­ΣΙΑΣ)
ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ (Δ.Ε. ΛΥΚΟΒΡΥ­ΣΗΣ)
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ (Δ.Ε. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ)
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ)
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ (Δ.Ε. ΦΙΛΟΘΕΗΣ, ΨΥΧΙΚΟΥ, ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ)
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (Δ.Ε. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ)

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (Δ.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ)
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ)
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ (Δ.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ)

Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Δ.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ)
ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ (Δ.Ε. ΤΑΥΡΟΥ, ΜΟΣΧΑΤΟΥ)

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ (Δ.Ε. ΑΧΑΡΝΩΝ)
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΚΡΥ- ΟΝΕΡΙΟΥ, ΑΝΟΙΞΗΣ)
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ (Δ.Ε. ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΑΝΘΟΥ- ΣΑΣ, ΓΕΡΑΚΑ)

Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Δ.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ (Δ.Ε. ΚΕ- ΡΑΤΣΙΝΙΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ)
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ (Δ.Ε. ΝΙ­ΚΑΙΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ (Δ.Ε. ΔΡΑΜΑΣ)


Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (Δ.Ε. ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΚΑΒΑΛΑΣ)
ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ (Δ.Ε. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Δ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ (Δ.Ε. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ)
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Δ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ)
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – ΣΥΚΕΩΝ (Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ, ΝΕΑ- ΠΟΛΕΩΣ, ΠΕΥΚΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ)
ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ (Δ.Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΟΛΙΧΝΗΣ, ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ)
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ (Δ.Ε. ΠΥΛΑΙΑΣ, ΠΑΝΟ­ΡΑΜΑΤΟΣ, ΧΟΡΤΙΑΤΗ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Δ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΒΙΤΣΙΟΥ, ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΜΑΚΕΔΝΩΝ)
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ (Δ.Ε. ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ) 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΡΙΑΣ, ΑΙΣΩΝΙΑΣ, ΑΡΤΕΜΙ- ΔΑΣ, ΒΟΛΟΥ, ΙΩΛΚΟΥ, ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ (Δ.Ε. ΛΑΜΙΕΩΝ)

Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ (Δ.Ε. ΛΕΒΑΔΕΩΝ, ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ)
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ (Δ.Ε. ΘΙΣΒΗΣ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ (Δ.Ε. ΠΑΤΡΕΩΝ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ (Δ.Ε. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΤΕΜΕΝΟΥΣ, ΓΟΡΓΟΛΑΪΝΗ)

Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ (Δ.Ε. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΚΥΔΩ­ΝΙΑΣ, ΧΑΝΙΩΝ, ΣΟΥΔΑΣ, ΚΕΡΑΜΙΩΝ, ΘΕΡΙΣΟΥ, ΕΛΕΥΘΕ­ΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)

Διαδικασία Κατάρτισης και έγκρισης των Προγραμμάτων ΖΥΣ

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ  ο καθορισμός Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (άρθρο 14, παρ. 1.γ του ν. 4759/2020) αποτελεί εξειδικευμένη πολεοδομική μελέτη, η οποία εκπο­νείται σύμφωνα με το άρθρο 72 του ν. 4495/2017 και τις προδιαγραφές της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΠ0ΛΣ/72508/1890/29.07.2021 υπουργική απόφαση «Τεχνικές Προδιαγραφές μελετών για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ. – άρθρο 72 του ν. 4495/2017)» (Β’ 3544).

Οι εν λόγω μελέτες δύναται να εκπονούνται αυτοτελώς, ανεξάρτητα από τη μελέτη Τοπικού ή Ειδικού Πο­λεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ/ΕΠΣ), όταν συντρέχουν ειδι­κοί λόγοι ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες, όπως:

-η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακινήτων προσφοράς συντελεστή δόμησης του άρθρου 70 του ν. 4495/2017 που εμπίπτουν κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές,

– η ύπαρξη μεγάλου αριθμού Τίτλων Μεταφοράς Συ­ντελεστή Δόμησης του άρθρου 68 του ν. 4495/2017 που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης ακινήτων υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Εφόσον οι εν λόγω μελέτες εκπονηθούν ανεξάρτητα από τις μελέτες ΤΠΣ/ΕΠΣ, οι ρυθμίσεις τους δύναται να ενσωματώνονται στα εκπονούμενα ΤΠΣ/ΕΠΣ της εκά- στοτε περιοχής αναφοράς, ο δε καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή, τηρουμένων των προδιαγραφών της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠ0ΛΣ/72508/1890/29.07.2021 (Β’ 3544) υπουργική απόφαση, ακολουθεί τις διαδικασίες έγκρισης των μελετών και των αντιστοίχων Π. Δ/γματων έγκρισης των ΤΠΣ/ΕΠΣ.

Οι μελέτες του παρόντος ΣΤ’ τμήματος των Προγραμ­μάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Ζώνες Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης), δύναται να περιλαμβάνουν περισσοτέρους του ενός (1) Δήμου ή μίας Δημοτικής Ενότητας, αναλόγως του χαρακτήρα και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.

Ολόκληρη η απόφαση του ΥΠΕΝ στο ΦΕΚ για ΖΥΣ, οριοθέτηση οικισμών και αναγνώριση οδών

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.Υποψήφιοι Δάφνη Υμηττός - Πολίτες σε Κίνηση - Όλγα Χριστινάκη