Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Λαϊκή Συσπείρωση Δάφνης-Υμηττού - Για την εκχώρηση λειτουργιών του Δήμου σε αναπτυξιακούς οργανισμούς ΟΤΑ

 

Στις 6/4/2022 ημέρα πανελλαδικής απεργίας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα του πολέμου, της ακρίβειας σε Ενέργεια και βασικά αγαθά.

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή υπονομεύοντας για ακόμα μια φορά την απεργία και εμπαίζοντας τους εργαζόμενους στον Δήμο, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους κατοίκους δεν ανέβαλε την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής φέρνοντας εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα με τίτλο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου» (Το θέμα τελικά δεν συζητήθηκε στην οικονομική επιτροπή της Τετάρτης 7-4-2022. Μεταφέρθηκε για συζήτηση στην οικονομική επιτροπή που έγινε όχι δια ζώσης αλλά διαδικτυακά την μεγάλη Τετάρτη!!! )

Το θέμα αφορά, τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Ο.Τ.Α. «Πάρνωνας Α.Ε.».Όπως αναφέρεται στο τίτλο και στους σκοπούς γίνεται για την « Διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και περιβάλλοντος του Δήμου για την εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Δάφνης- Υμηττού τα έτη 2022-2023-2024».Το κόστος της σύμβασης είναι 148.000€ για το δήμο, για 36 μήνες.!!!

Η σύναψη της σύμβασης πάτησε σε νόμο 4690/20 της κυβέρνησης της ΝΔ και σε διατάξεις του Ν.4412/2016 (ΣΥΡΙΖΑ) που αναθέτει το έργο και τις αρμοδιότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου σε «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».Παρά τη συμμέτοχη των Δήμων στη σύσταση αυτών των Οργανισμών πρόκειται για Α.Ε., εταιρίες δηλαδή ιδιωτικού δικαίου, που δεν έχουν καμία σχέση με το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών Δήμων και Περιφέρειας. Εν δυνάμει μπορούν να περιλαμβάνουν όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων στους δήμους όπως καθαριότητα, Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Πολιτισμός & Αθλητισμός, Τοπική Οικονομία & Απασχόληση, Εσωτερική Ανάπτυξη του Δήμου κ.α..

Βασικός στόχος αυτών των συμπράξεων είναι η διασύνδεση με τις επιχειρήσεις, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, έργων, κοινωνικών αγαθών, εκμετάλλευση τοπικών πόρων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Δεν μπορούν να κρύψουν πως θα πληγούν οι εργαζόμενοι στους δήμους, αξιοποιώντας τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς ως όχημα ιδιωτικοποιήσεων, τη στιγμή βέβαια που στις εν λόγο Α.Ε. αξιοποιείται όλο το αντεργατικό πλαίσιο, με στόχο φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, το υπαρκτό πρόβλημα της στελέχωσης των δήμων, με το απαραίτητο μόνιμο τεχνικό προσωπικό και τον δημοσιονομικό κορσέ που απαγορεύει τις προσλήψεις, επιδιώκουν να το επιλύσουν με πλήρη κατάργηση των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών και του μόνιμου προσωπικού στην Τοπική Διοίκηση, με το λαό τελικά να πληρώνει ακόμα ακριβότερα υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Δεν μπορούν να κρύψουν πως ο στόχος για «μεγαλύτερη απορρόφηση χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» όπως αναφέρεται στην νομοθεσία για το ρόλο των αναπτυξιακών οργανισμών, αφόρα σε χρηματοδότηση έργων στην λογική κόστους προς όφελος, έργα δηλαδή κερδοφόρα, βγάζοντας εντελώς από το κάδρο τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του κάθε Δήμου σε αναγκαίες υποδομές, όπως π.χ. την αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, ποιοτικούς ελεύθερους χώρους με δωρεάν πρόσβαση για όλους κ.α..

Η«Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Δάφνης Υμηττού καταψηφίζει τη συμμετοχή του δήμου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ο.Τ.Α. «Πάρνωνας Α.Ε.» και κάθε συμμετοχή ή σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού, αναδεικνύοντας ότι αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν βασικά εργαλεία για την υλοποίηση της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων. Μέσα από τις συγκεκριμένες εταιρείες επιδιώκουν να εκποιήσουν ολόκληρες υπηρεσίες των δήμων στους επιχειρηματικούς ομίλους για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Καταγγέλλει για ακόμα μία αφορά τη διαδικασία συζήτησηςπου παρακάμπτει το Δημοτικό Συμβούλιο αφού σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον χαραχτήρα του Δήμου, τους εργαζόμενους, τα οικονομικά του, η κυβέρνηση με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, τις μεταφέρει από το Δημοτικό Συμβούλιο και τις αναθέτει στην οικονομική επιτροπή, που στην ουσία είναι διορισμένη και ελεγχόμενη με ισχυρή πλειοψηφία από την Δημοτική Αρχή.

Λέμε όχι σε συγκρότηση «αναπτυξιακών οργανισμών» –εργαλεία για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια