Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΥΠΕΝ: Κυκλοφοριακή μελέτη για τo κυβερνητικό πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ

Μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων για το κυβερνητικό πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ  στον Υμηττό, ανέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να μελετήσει τις μετακινήσεις εργαζομένων και να συμβάλλει στην οργάνωση με το βέλτιστο τρόπο της μεταφοράς και προστασίας της περιοχής από πρόσθετους ρύπους.

Στην επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης σε φορείς του δημοσίου τομέα που πρόκειται να στεγαστούν στο νέο κυβερνητικό πάρκο, τονίζεται η ανάγκη να συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο της έρευνας από τους υπαλλήλους του κάθε υπουργείου με σκοπό να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι κυκλοφοριακές επιπτώσεις.

Με βάση το μοντέλο σχεδιασμού της έρευνας θα περιγραφεί η κυκλοφορία κατά την πρωινή ώρα και την μεσημεριανή αιχμή και θα εκτιμηθεί η κατανομή των μετακινήσεων στα διαφορετικά μεταφορικά μέσα με τα οποία είναι δυνατή η μετακίνηση στην ΠΥΡΚΑΛ.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορεί να εκτιμήσει δείκτες κυκλοφοριακών επιπτώσεων τόσο στην περιοχή του έργου, όσο και στους βασικούς οδικούς άξονες προς και από το Κυβερνητικό Πάρκο, για τρεις διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες (βάσης, πενταετίας και δεκαετίας). Επίσης, θα αξιολογήσει τη δυνατότητα του υφιστάμενου συστήματος Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) που εξυπηρετεί την περιοχή, να αναλάβει επιπλέον επιβατικούς φόρτους.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης εντάσσεται και στοχευμένη έρευνα μετακινήσεων των εργαζομένων στα εννιά υπουργεία που θα στεγαστούν στο Κυβερνητικό Πάρκο. Γι’ αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμης Μπακογιάννης, απέστειλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των εννέα υπουργείων επιστολή στην οποία επισημαίνει το πόσο σημαντικό είναι να προωθηθεί στους υπαλλήλους το σχετικό ερωτηματολόγιο, καθώς από τις απαντήσεις τους θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν αφενός στη βέλτιστη οργάνωση των μετακινήσεων των εργαζομένων και αφετέρου στην προστασία της γύρω περιοχής από πρόσθετους ρύπους, μέσω της εκπόνησης σχετικών μελετών.

Στο ερωτηματολόγιο ζητούνται στοιχεία για το εάν μετακινούνται πεζή και για πόσο μεγάλη διαδρομή, εάν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο, ποδήλατο ή ΜΜΜ κ.ά.. Επίσης, ζητείται η γνώμη τους για τον συνεπιβατισμό (car pooling).

-«Η συμπλήρωσή του ερωτηματολογίου είναι προαιρετική, πλην όμως πολύ σημαντική, καθώς θα βοηθήσει αφενός στη βέλτιστη οργάνωση των μετακινήσεων των εργαζομένων και αφετέρου στην προστασία της γύρω περιοχής από πρόσθετους ρύπους, μέσω της εκπόνησης των σχετικών μελετών». Αυτά τονίζονται στην επιστολή που απέστειλε ο  Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ  Ευθύμης Μπακογιάννης.

Αναζητούνται συγκοινωνιακές και κυκλοφοριακές λύσεις

Οι λύσεις που τελικά θα επιλεγούν για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νέου κυβερνητικού πάρκου, όπως επίσης οι τρόποι που θα αντιμετωπιστούν οι κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή είναι από τους κρίσιμους παράγοντες για τη λειτουργία του νέου κυβερνητικού πάρκου, το οποίο θα συνδυαστεί επίσης και με άλλες χρήσεις εμπορίου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού κλπ.

Με τα σημερινά δεδομένα η περιοχή του μελλοντικού κυβερνητικού πάρκου καλύπτεται από τις διερχόμενες λεωφορειακές γραμμές των σε μεγάλο βαθμό κυκλοφοριακά κορεσμένων λεωφόρων Βουλιαγμένης και Ηλιουπόλεως και πλησιέστερο σταθμό Μετρό στη Δάφνη, σε απόσταση άνω του 1 χλμ από το νέο πάρκο, ενώ τοπικά αλλά και η  ευρύτερη περιοχή είναι κατά κύριο λόγο κατοικίας, με περιορισμένου πλάτους οδικό δίκτυο.
Η στάση των υπαλλήλων

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει σημασία η ανταπόκριση, που θα υπάρξει από τους περί τις 20.000 υπαλλήλους των εννέα υπουργείων, στην με προαιρετική συμμετοχή συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή έρευνα του ΥΠΕΝ, τόσο σε επίπεδό συμμετοχής στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου,  όσο και στο περιεχόμενο των απαντήσεων που θα δοθούν. Αυτά διότι θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα  για την αξιολόγηση της  πρόθεσης συμμετοχής των υπαλλήλων  στο εγχείρημα της μετεγκατάτασης των υπουργείων, όσο και για την επιλογή και την εφαρμογή των βέλτιστων λύσεων συγκοινωνιακής και κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης του νέου κυβερνητικού πάρκου.

Η περίπτωση του «Κεράνης»

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μία από τις εμβληματικές προσπάθειες μετακίνησης υπουργείου εκτός κέντρου, αυτή των υπαλλήλων του ΥΠΕΝ στο ανακαινισμένο κτίριο του «Κεράνης» επί της Λεωφόρου Θηβών ξεκίνησε το 2000 και αφού ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του κτιρίου, η μετεγκατάσταση του ΥΠΕΝ  δεν έγινε ποτέ, λόγω συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών προβλημάτων εξυπηρέτησης των εργαζομένων. Παράλληλα  το κτίριο αφού  έμεινε ουσιαστικά «κουφάρι» επί δύο δεκαετίες ακόμη και σήμερα αναζητούνται λύσεις πλήρους αξιοποίησης του.

Να θυμίσουμε ότι σε τροπολογίες που είχαν προωθηθεί στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο (εισήχθηκαν στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις) ψηφίστηκαν ρυθμίσεις που προέβλεπαν για το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ ανέγερση περίπου 62.000 τ.μ. κτιρίων, με ανώτατο ύψος τα 28 μέτρα Με αυτές δίνονται κατευθύνσεις για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), για το οποίο ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς είχε υπογράψει στις αρχές Δεκεμβρίου την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησής του. Το ΕΠΣ θα εξειδικεύει τις χρήσεις γης και θα καθορίζει τους όρους και περιορισμούς δόμησης.

Ειδικότερα, κατά την κατάρτισή του, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από το σύνολο των 155 στρεμμάτων του ακινήτου, το 50% θα είναι ελεύθεροι χώροι και αστικό πράσινο. Το υπόλοιπο 50% θα αποδοθεί σε χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, για εξυπηρέτηση της διοίκησης, για υποδομές κοινωνικής πρόνοιας και συνάθροισης κοινού, για μικρές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, συνεδριακά κέντρα, κέντρα έρευνας, εστίαση, αναψυκτήρια, χώρους στάθμευσης και γωνιές ανακύκλωσης. Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ανέρχονται στο 40%.

Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 1,80, η μέγιστη κάλυψη στο 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στα 28 μέτρα. Στο τμήμα του ακινήτου, όπου θα αναπτυχθούν οι ελεύθεροι χώροι και το αστικό πράσινο θα επιτρέπονται και οι πολιτιστικές εγκαταστάσεις στα υφιστάμενα κτίρια τα οποία θα κριθούν διατηρητέα.

Ακόμη, θα επιτραπεί αναγκαστική απαλλοτρίωση, καθώς η δημιουργία χώρων διοίκησης και ελεύθερων χώρων-αστικού πρασίνου εξυπηρετεί σκοπό δημόσιας ωφέλειας. Μάλιστα, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, για την εκτίμηση της αξίας του – και ανεξαρτήτως αν η απαλλοτριωθείσα έκταση υπάγεται ή όχι στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων – θα ληφθούν υπόψη οι εκθέσεις δυο ανεξάρτητων πιστοποιημένων εκτιμητών (εγγεγραμμένων στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών). Στην περίπτωση διαφοράς μεταξύ των δύο εκθέσεων θα ληφθεί υπόψη από αρμόδιο δικαστήριο, ο μέσος όρος αξίας που προκύπτει από τις εκτιμήσεις.

Πηγή: ot.gr, ecopress.gr, newmoney.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια