Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Νέο έργο ανάπλασης πεζοδρομίων 11,9 εκατ. ευρώ προκήρυξε ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού – τα 840 χιλ. ευρώ μόνο για νέα κολωνάκια!

Στη δημοσιότητα βγήκε ο διαγωνισμός του έργου με τίτλο "ποιοτική αναβάθμιση και αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών Δήμου Δάφνης – Υμηττού".

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του έργου, το έργο αφορά στην παρέμβαση σε περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Δάφνης, και Υμηττού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού (σχήμα 1), που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα υποδομών, όπως δύσκολη προσβασιμότητα πεζών λόγω μικρού πλάτους και δύσβατων πεζοδρόμιων, ελλιπούς φωτισμού και χαμηλού ποσοστού φύτευσης. Τα δυο τμήματα που αναπλάθονται έχουν κοινά χαρακτηριστικά, και κοινά προβλήματα, συνδέονται δε μεταξύ τους, με περιοχή του δήμου, που έχει ήδη αναπλασθεί, και στην οποία προβλέπονται μικροεπεμβάσεις και αναβαθμίσεις, που η δαπάνη τους δεν ξεπερνά το 2% της συνολικής δαπάνης του έργου. Έτσι τα δυο τμήματα που αναπλάθονται με την περιοχή του δήμου που έχει ήδη αναπλαστεί, αποτελούν μια ενιαία ενότητα, λειτουργικά και αισθητικά.

Σχήμα 1 - με καφέ οι περιοχές του έργου που αλλάζουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους και με μπλε χρώμα η περιοχή ενοποίησης των 2 τμημάτων του έργου όπου πραγματοποιούνται εργασίες αναβάθμισης

Εντύπωση προκαλεί ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό στο έργο θα προστεθούν κολωνάκια χυτοσιδηρά συνολικού βάρους 140 τόνων, με κόστος 6€/κιλό, δηλαδή συνολικού κόστους 840.000€(σχήμα 2). 

σχήμα 2 - απόσπασμα από τη διακήρυξη του έργου - 840.000€ για κολωνάκια!


Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι στις 26/04/2022 ενώ η αποσφράγιση θα γίνει στις 03/05/2022.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 11,9 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 9,6 εκατ.) και κύριος του έργου είναι ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού. Οι εργασίες προβλέπεται να διαρκέσουν 30 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.


Ταυτότητα έργου

Η υλοποίηση του έργου, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της περιοχής καθώς και στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Οι προβλεπόμενες εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων, θα διευκολύνουν τόσο τους πεζούς όσο και τους οδηγούς, ενώ επιπλέον θα δώσουν την δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να μετακινούνται εύκολα και με ασφάλεια στην πόλη.

Με την παρούσα μελέτη προτείνεται να γίνει ανακατασκευή των πεζοδρομίων με νέα σύγχρονα οικολογικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (κυβόλιθοι κλπ). Θα διαμορφωθούν με την τοποθέτηση των νέων κρασπέδων εσοχές για την στάθμευση των οχημάτων καθώς και για τους κάδους απορριμμάτων, επίσης θα τοποθετηθούν κολωνάκια στα όρια των πεζοδρομίων για την αποφυγή της παράνομης στάθμευσης, θα κατασκευαστούν θέσεις για φύτευση δένδρων, και θα τοποθετηθεί χαμηλός φωτισμός με φωτιστικούς ιστούς, σε όλους τους δρόμους.

Στα πεζοδρόμια θα κατασκευαστούν οδεύσεις για άτομα με προβλήματα όρασης, και σε κατάλληλες θέσεις θα κατασκευασθούν ράμπες αναπήρων καθώς επίσης θα υπάρξει καταβιβασμός πεζοδρομίων και κρασπέδων σε θέσεις όπου υπάρχουν χώροι στάθμευσης. Βασικό στοιχειό της μελέτης είναι ο ηλεκτροφωτισμός με σύγχρονα και οικολογικά δίκτυα, και παράλληλη αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων. Τέλος θα αυξηθεί το υφιστάμενο ποσοστό φύτευσης, βελτιώνοντας το μικρόκλιμα της περιοχής

Αναλυτικά:

Με την λειτουργική αναβάθμιση θα εξασφαλιστούν:

– Διεύρυνση των πεζοδρόμιων για ευκολότερη και απρόσκοπτη προσπέλαση και κυκλοφορία των πεζών.

– Κατασκευή ζώνης απρόσκοπτης πορείας ατόμων μειωμένης κινητικότητας (Α.Μ.Κ) και στοιχείων διευκόλυνσης (ενδείξεις, ράμπες, κ.τ.λ.). Στην κατηγορία εντάσσονται και οι γονείς με καροτσάκια.

– Πλακόστρωση με αντιολισθητικό δάπεδο, υψηλής αντοχής, ενιαίου ύφους.

– Οργανωμένη ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων, χωρίς τροποποίηση της διαμορφωμένης κυκλοφοριακής δομής της περιοχής, η οποία θα γίνεται με συνεχή κίνηση, χαμηλής ταχύτητας, χωρίς δυνατότητες άναρχης στάθμευσης.

– Η διαμόρφωση των νόμιμων θέσεων στάθμευσης (παρά το πεζοδρόμιο) με εσοχές, έτσι ώστε να αποφευχθεί το παρκάρισμα επί των πεζοδρομίων, και στις γωνίες των οδών, και με τοποθέτηση μεταλλικών στύλων (κολωνάκια)

– Σχεδιασμός μελετημένου και διαβαθμισμένου, ομοιόμορφου φωτισμού σε όλο το μήκος, επί των διευρυμένων πεζοδρομίων, με την τοποθέτηση φωτιστικών ιστών ανά τακτές αποστάσεις και με ενιαίο πνεύμα χωροθέτησης.

– Χρησιμοποίηση για τον ανωτέρω φωτισμό των πεζοδρομίων, φωτιστικών σωμάτων υψηλών προδιαγραφών, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

– Μελέτη, εμπλουτισμός και επέκταση του υπάρχοντος πρασίνου, είτε σε νησίδες είτε μεμονωμένα (δεντροφύτευση).

Συνοπτικά, στόχοι της ανάπλασης, είναι:

Να αποκτήσει η περιοχή ανάπλασης ένα ενιαίο και αισθητικά αναβαθμισμένο χαρακτήρα,

Να γίνει ποιοτική αναβάθμιση της κατασκευής των δαπεδοστρώσεων, ώστε το έργο να έχει χρόνο ζωής και να αντέξει στην καθημερινή χρήση.

Να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του χώρου, με άνετους χώρους κυκλοφορίας πεζών, οργανωμένους και με νησίδες πρασίνου

Να υπάρχει λειτουργικός φωτισμός στους χώρους κίνησης των πεζών, με τοποθέτηση φωτιστικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Να υπάρχει, διευθετημένη σε εσοχές, στάθμευση και απρόσκοπτη ροή των αυτοκινήτων, με τη μέγιστη δυνατή παροχή ασφάλειας στους διακινούμενους πεζούς.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη μελέτη του συγκεκριμένου έργου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια