Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δάφνης-Υμηττού για "Πάρκο Υπουργείων" στην ΠΥΡΚΑΛ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΔΑΦΝΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Είναι πλέον γνωστές οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση των Ε.Α.Σ. Υμηττού, άλλως για το περίφημο “Πάρκο Υπουργείων”, για τα οποία ουδέποτε υπήρξε ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τις δημοτικές παρατάξεις της περιοχής.
Αυτό που δεν είναι γνωστό, όμως, είναι οι επιπτώσεις αυτών των προθέσεων αφενός στην κοινωνικοοικονομική ζωή τόσο των δημοτών της περιοχής όσο και των δημοτών όμορων Δήμων, αφετέρου στο εθνικό και δημόσιο συμφέρον.
Ειδικότερα, για την υλοποίηση των σχεδίων της Κυβέρνησης, έχει ήδη τροποποιηθεί το πολεοδομικό σχέδιο του πρώην Δήμου Υμηττού, ο οποίος είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας με καθορισμό συγκεκριμένου ύψους ανέγερσης κτιρίων, συμβάλλοντας, έτσι, στην γραφικότητα της περιοχής και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων με σεβασμό στην ιστορία της και στο περιβάλλον.
Ένας μικρός – γεωγραφικά – πρώην Δήμος (Δήμος Υμηττού νυν Δήμος Δάφνης-Υμηττού), έχει, πιο πολύ από ποτέ, ανάγκη από χώρους και πνεύμονες πρασίνου, οι οποίοι, άλλωστε, φιλοξενούν ανθρώπους κάθε ηλικίας, και όχι από άχρωμους και μη προσβάσιμους στους πολίτες χώρους όπως το “Πάρκο Υπουργείων”.
Η Κυβέρνηση αγνοεί ότι για τη λειτουργία τόσο μεγάλου όγκου κτιρίων, συγκεκριμένα πρόκειται για εννέα (9) Υπουργεία στον ίδιο χώρο με τη διατήρηση 25 κτιρίων από τα 91 ήδη υπάρχοντα και την προσθήκη επιπλέον 9 νέων κτιρίων, οι αναγκαίες υποδομές, όπως οι χώροι στάθμευσης και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι ανύπαρκτες, με το γενικότερο κυκλοφοριακό κομφούζιο να βρίσκεται προ των πυλών.
Για την υλοποίηση, δε, αυτού του σχεδίου έχει επιλεχθεί η διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ιδιωτικής επένδυσης 250 εκατ. ευρώ, ως η προσφορότερη λύση. Πλην όμως είναι ήδη γνωστά, τις περισσότερες φορές, τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτών των Συμπράξεων στο δημόσιο συμφέρον (καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους, υποχρησιμοποίηση των προϊόντων των έργων και αναποτελεσματικές δαπάνες).
Επίσης, άγνωστα παραμένουν από που προκύπτει η εξαγγελλόμενη “εξοικονόμηση” κατά 1 δις ευρώ, σε ποιον θα ανήκουν όλα τα κτίρια και μέρος ή όλου του “Πάρκου”, και ποιο είναι το κόστος ανακατασκευής των κτιρίων, το κόστος μεταφοράς και μετεγκατάστασης και της συντήρησης κτιρίων που είναι ήδη Δημόσια (το 30,6% των μετακινούμενων στεγάζεται ήδη σε Δημόσιο Κτίριο).
Τέλος, η ανάγκη ύπαρξη των Ε.Α.Σ. είναι εκ των ουκ άνευ απαραίτητη για τη χώρα και οποιεσδήποτε πρακτικές που οδηγούν είτε σε υποβάθμιση είτε σε λουκέτο αυτών, για να εξυπηρετηθούν – ενδεχομένως – εξωχώριες αμυντικές βιομηχανίες και συμφέροντα, ενώ η χώρα μας είναι αυτή που χρειάζεται αμυντική βιομηχανία, χαρακτηρίζονται ως εθνικά επιζήμιες.
Ως Τοπική Οργάνωση Δάφνης-Υμηττού του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σύσσωμο το Κίνημα Αλλαγής, παρότι είμαστε υπέρ της μετεγκατάστασης των Ε.Α.Σ., στεκόμαστε απέναντι στα εξαγγελλόμενα σχέδια της Κυβέρνησης και αναζητούμε έναν ειλικρινή διάλογο, έστω και την ύστατη στιγμή, και όχι επικοινωνιακές φιέστες όπως αυτές που σημειώθηκαν έναν, περίπου, χρόνο πριν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια