Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δάφνης-Υμηττού-Νέου Κόσμου-Αγ. Αρτεμίου "ο Μακρυγιάννης" για την ασκούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας

 


Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δυόμισι χρόνια τώρα, ακολουθεί πολιτική μετωπικής αντιπαράθεσης με τους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης με μικροκομματική λογική ακολουθώντας καταδικασμένες πρακτικές, όπως αυτές των διορισμένων Διευθυντών Εκπαίδευσης και των δοτών εκπροσώπων στη θέση των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Η αλαζονεία, η αδιαλλαξία, η έλλειψη διαλόγου, η άσκηση διοίκησης μέσω διαρκών συγκρούσεων σε όλα τα επίπεδα αποτελεί κυβερνητική επιλογή, η οποία ασκείται με απόλυτη συνέπεια.

Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά κάτω από καθεστώς εκφοβισμού, πιέσεων, ποινών, αφόρητης και διαρκώς αυξανόμενης γραφειοκρατίας, χωρίς καμία συνεργατική διάθεση, όπως επιχειρείται και στην εφαρμογή της «Εσωτερικής και Εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων» με τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων του συλλόγου μας συντάχθηκε με τις θέσεις του κλάδου σε ποσοστό 87% (46 στις 53 σχολικές μονάδες), αγνοώντας εκφοβιστικά και εκβιαστικά διλήμματα, δίνοντας τη δική τους ηχηρή απάντηση στις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας και στα τελεσίγραφα που στέλνονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι κατέχει την απόλυτη γνώση και τις λύσεις για όλα τα θέματα και για αυτό δεν χρειάζεται διάλογο με κανέναν. Αυτή η πρακτική είναι στηριγμένη στην αντίληψη πως η εκπαίδευση αποτελεί κυβερνητικό «λάφυρο», το οποίο οι κυβερνώντες μπορούν να το διαχειρίζονται με όποιον τρόπο επιθυμούν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Οι σημερινοί κυβερνώντες αδυνατώντας να διατυπώσουν μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρόταση που να περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο προχωρούν στην άσκηση πολιτικής μέσω «μπαλωμάτων». Είναι χαρακτηριστικό πως στα περίπου 2,5 χρόνια που βρίσκονται στην Κυβέρνηση έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί συνολικά έξι νομοσχέδια (!!!) αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, ένα νομοσχέδιο για το Επιτελικό κράτος που περιέχει διατάξεις αρμοδιότητας Παιδείας, ενώ συνολικά έχουν κατατεθεί δεκαέξι (16) υπουργικές τροπολογίες αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων (Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου)!!! Όποιος στο Υπουργείο Παιδείας «θυμηθεί» κάτι καινούριο πάντα υπάρχει ένα άσχετο νομοσχέδιο για να το εντάξει και οι εκπαιδευτικοί είναι αναγκασμένοι διαρκώς να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, μήπως δεν ανακαλύψουν σε ποια νομοσχέδια, ποιων υπουργείων κρύβει κάθε φορά η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. τις «νέες» ιδέες της και βρεθούν εκτεθειμένοι.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να ξεφύγει από τον μικροκομματισμό, την αποσπασματικότητα, τις ιδεοληψίες και την αυταρέσκεια της. Η αλλαγή των Προγραμμάτων Σπουδών που με «καμάρι» παρουσιάζουν η κυρία Κεραμέως και το ΙΕΠ, ως νέες πρωτοβουλίες, είναι ανολοκλήρωτες πολιτικές του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Το Υπουργείο Παιδείας «περί άλλων τυρβάζει» και αδιαφορεί χωρίς να διατυπώνει ρεαλιστικούς εκπαιδευτικούς στόχους, αρκείται στη διαχείριση δράσεων και πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία, όμως, έχουν αποφασιστεί για να καλύψουν, πολλές φορές, εκπαιδευτικές ανάγκες άλλων εκπαιδευτικών συστημάτων!

Το Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. «ο Μακρυγιάννης» καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την αδυναμία της να αντιληφθεί το τεράστιο κακό που κάνει στον χώρο της εκπαίδευσης η διαρκής αναστάτωση από τον τρόπο που έχει επιλέξει να ασκεί διοίκηση.

Καταγγέλλει, επίσης, την αδιαφορία εξασφάλισης ήρεμου και συνεργατικού κλίματος στα σχολεία, ώστε όλες οι δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας να συμμετέχουν δημιουργικά σε θεσμικό, επιστημονικό διάλογο διαμόρφωσης σύγχρονων και χρήσιμων μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση για το καλό της νέας γενιάς.

Η επένδυση στην εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική πολιτεία!


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Τάκης Ρουμπής

Η Γ. Γ ραμματέας
Ελισάβετ Σπυριδάκη


 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια