Αθήνα 14-9-2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Τη Δευτέρα 14-9-2020 ξεκινά η νέα σχολική χρόνια.
Φέτος, στα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος και στην ανεπάρκεια χρηματοδότησης για τα σχολεία προστέθηκαν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί από την πανδημία του COVID-19 δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο. Η εξαιρετικά περιορισμένη έτσι και αλλιώς χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος χρόνο με τον χρόνο μειώνεται όλο και περισσότερο. Η κυβέρνηση λαμβάνει 32 δισ. ευρώ επιχορήγηση από την ΕΕ που κατευθύνεται προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και δαπανά ψίχουλα για την Παιδεία. Οι 46 σχολικές δομές του Δήμου (13 Νηπιαγωγεία, 13 Δημοτικά, 4 Γυμνάσια, 4 Λύκεια, 2 ΕΠΑΛ και 10 Βρεφονηπιακοί σταθμοί) κάθε άλλο παρά έτοιμες είναι να δεχτούν περίπου 5500 μαθητές του Δήμου Δάφνης Υμηττού.
Η εύλογη ανησυχία και αγανάκτηση που υπάρχει από τους γονείς και μαθητές για τη σημερινή κατάσταση των σχολείων προσπαθεί να κατευναστεί μέσα από μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ αλλά και της δημοτικής αρχής, που σαν πιστός συνοδοιπόρος της αρνείται πεισματικά την ύπαρξη προβλημάτων.
Η δημοτική αρχή μαζί με την κυβέρνηση είναι υπόλογοι στους κατοίκους της Δάφνης Υμηττού. Παρά την απαίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τους όρους και τις συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία και δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο, ούτε μέτρα που πρέπει να παρθούν. Αρκέστηκε μόνο να προωθήσει δράσεις μαζί με ΜΚΟ, όπως το «Όλοι μαζί μπορούμε», για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών, αποδεικνύοντας πως δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε οικογένειες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και μετακυλώντας την ευθύνη στις πλάτες των κατοίκων για άλλη μια φορά.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη:
- Τα σχολεία ξεκινούν με κενά και ελλείψεις (καθηγητών, βιβλίων, σχολικών αιθουσών). Ειδικά τα κενά σε καθηγητές είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με την έναρξη της περσινής χρονιάς χωρίς πανδημία. Αν αναλογιστούμε ότι μεγάλος αριθμός καθηγητών που υπηρετούν στο δήμο μας είναι ευπαθείς ομάδες και ότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για εύρεση αιθουσών προς αποφυγή συγχρωτισμού, εύκολα καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης.
- Οι μάσκες έχουν φτάσει στο παραπέντε στα σχολεία του Δήμου. Η χορήγηση δύο μασκών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται πράξη γενναιοδωρίας από την κυβέρνηση. Με απευθείας ανάθεση στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους δήμους για την εξασφάλιση μασκών με το κονδύλι των 6 εκατ. ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για χορήγηση σημαντικού αριθμού μασκών που θα αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Στην έλλειψη μασκών θα πρέπει να προστεθούν και σημαντικές ελλείψεις υλικών καθαρισμού.
- Για 46 σχολικές μονάδες του Δήμου υπάρχουν περίπου 45 εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, συμπεριλαμβανομένων των νέων προσλήψεων που διατυμπανίζει η κυβέρνηση. Σημαντικότατο τμήμα θα είναι μερικής απασχόλησης (3-4ωρη εργασία). Έτσι, σε κάθε καθαρίστρια αναλογούν δεκάδες αίθουσες σχολικών τάξεων, εργαστηρίων με θρανία- έδρες, τουαλέτες, αυλές, γυμναστήρια, βοηθητικοί χώροι. Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από την ολοφάνερη εντατικοποίηση της δουλειάς για το προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, όλες οι οδηγίες από υπουργείο και ΕΟΔΥ πάνε περίπατο.
- Οι διαβεβαιώσεις της υπουργού παιδείας πως ο μέσος όρος μαθητών στις τάξεις θα είναι 17 (διαιρώντας τα πολυπληθή τμήματα της Αττικής με τα μονοθέσια της επαρχίας!) αποτελούν πρόκληση τη στιγμή μάλιστα που μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση ψήφισε την αύξηση των μαθητών ανά τάξη στους 25. Από αυτό προκύπτει ότι στον Δήμο τα περισσότερα σχολικά τμήματα θα ξεπεράσουν τους 22 μαθητές.
- Το προηγούμενο σχολικό έτος τρεις αίθουσες των Δημοτικών (2ου, 4ουΔάφνης, 2ουΥμηττού) παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής με τις διαβεβαιώσεις Δημάρχου πώς το μέτρο ήταν προσωρινό. Φαίνεται ωστόσο πως ενας και πλέον χρόνος δεν ήταν αρκετός για να επιλυθεί το θέμα με τη δημιουργία των 2 νέων Νηπιαγωγείων, ούτως ώστε και να επιστραφούν οι αίθουσες, που είναι απαραίτητες για τις μαθητικές δραστηριότητες και να στεγαστούν με ασφάλεια τα νήπια.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση κεντρικό ζήτημα είναι οι συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία, αφού αυτές πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια σε μαθητές- εκπαιδευτικούς-γονείς.
Έχουμε διατυπώσει ρεαλιστικά αιτήματα για το πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και απαιτούμε:
- Να διασφαλιστούν τμήματα στα σχολεία που δεν θα υπερβαίνουν τους 15 μαθητές. Να επιταχυνθεί η κατασκευή των νέων νηπιαγωγείων. Να ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης των σχολείων. Να αποσυμφορηθούν τα πλεονάζοντα τμήματα και να μεταστεγαστούν όπου υπάρχει ανάγκη οι μαθητές από τις ακατάλληλες μικρές αίθουσες, σε κατάλληλες με ευθύνη του δήμου.
- Άμεση γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτρόπων. Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια απαραίτητης ποσότητας Μέσων Ατομικής Προστασίας, ειδών καθαρισμού, αντισηπτικών κ.α.
- Μόνιμο επαρκές προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων, μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων με πλήρη απασχόληση και δικαιώματα.
- Να επανδρωθούν κατάλληλα οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του δήμου για την φροντίδα και την περίθαλψη των μαθητών και των εργαζομένων. Μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και σταθερή παρουσία γιατρών σε ομάδες σχολείων, διασύνδεση των εκπαιδευτικών δομών με την ΠΦΥ της περιοχής.
- Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
Η ίδια η πραγματικότητα της Παιδείας κάνει επιτακτική την ανάγκη οι αγώνες της σχολικής κοινότητας και των κατοίκων να αποκτήσουν στόχους που θα στρέφονται ενάντια στα πραγματικά προβλήματα και στους υπεύθυνους γι’ αυτά και να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων.
0 Σχόλια