Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Επιμένουμε να προτείνουμε το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενάντια στον κορονοϊό. Προτάσεις κι επισημάνσεις μας.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δάφνης Υμηττού, κ. Βερύκιο Δημήτριο:
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
 
η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και προσπαθούμε όλοι να συμβάλουμε στη διατήρηση ενός κλίματος ψυχραιμίας και ομοψυχίας. Ωστόσο, με αφορμή και την αποστολή της πρόσκλησής σας για την πρώτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και επειδή, δυστυχώς, όπως πολλές φορές σας έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες και τις διαφωνίες μας, θεωρούμε ότι ήδη υπήρχε μια δυστοκία στη δημοκρατική και συνεργατική λειτουργία του συμβουλίου, που οφείλεται σε πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης, έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
 
Α) Με την από 6 Μαρτίου επιστολή μας, ζητήσαμε τη λήψη μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς και τη σύγκληση διαπαραταξιακού συντονιστικού οργάνου. Αν και υιοθετήθηκε μέρος των προτάσεών μας, δεν μας απεστάλη ποτέ μια απάντηση, ούτε έλαβε ο Δήμαρχος κάποια πρωτοβουλία, έστω ενημέρωσής μας.
 
Β) Με την από 12 Μαρτίου επιστολή μας, θέσαμε και πάλι την παράταξή μας στη διάθεσή σας για συνεργασία και προτείναμε και άλλα μέτρα, όπως τη δημιουργία εξωτερικού και αυτόνομου χώρου για μια πρώτη εκτίμηση κρουσμάτων (με τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας). Ωστόσο και πάλι δεν λάβαμε καμία απάντηση. Αντιθέτως, βλέπουμε όμορους δήμους (Δήμος Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Βύρωνα) να προχωράνε στην εξαγγελία δημιουργίας τέτοιων χώρων.
 
Γ) Με τις από 15 Μαρτίου και 16 Μαρτίου επιστολές τους, οι δημοτικές παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Πόλη Φωτεινή έθεσαν, αντιστοίχως, ζητήματα ορθής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και σύγκλησης δημοτικού οργάνου ειδικού σκοπού. Και πάλι, δεν περιήλθε εις γνώσιν μας καμία απάντηση που να δείχνει ότι ο δήμαρχος θυμάται ότι υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι των πολιτών στον Δήμο μας. Σήμερα, έστειλαν εκ νέου επιστολές με προτάσεις τους, καθώς, ως φαίνεται, η Δημοτική Αρχή εμμένει στο να μη συγκαλεί διαπαραταξιακό όργανο.
 
κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
 
γνωρίζετε ότι θα μπορούσατε και εσείς να αναλάβετε πρωτοβουλία διαπαραταξιακού συντονιστικού οργάνου. Δεν το πράξατε, παρά τις προτάσεις μας. Μπορείτε, ωστόσο, ακόμα και την ύστατη στιγμή και καθώς ο Δήμαρχος, ακολουθεί απλώς, με αρκετή, δεδομένης της σημασίας του χρόνου, καθυστέρηση, τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης, να επεξεργαστείτε εσείς τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας:
 
i) Θέσπιση και λειτουργία του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, που προτείνουμε από τον Νοέμβριο και, δυστυχώς, δεν προωθείται από τη Δημοτική Αρχή
ii) Δημιουργία εξωτερικού αυτόνομου χώρου εκτίμησης ύποπτων κρουσμάτων, πάντα υπό την έγκριση και εποπτεία του ΕΟΔΥ
iii) Αναλογική εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση διαλογική εξέταση όλων των προτάσεων της αντιπολίτευσης, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Άμεσο πάγωμα δόσεων ρυθμισμένων χρεών και απαλλαγή για το κρίσιμο χρονικό διάστημα των προσαυξήσεων τόκων για χρέη που δεν πληρώνονται εγκαίρως
iv) Μέριμνα για αστέγους, όπως εξήγγειλε η Κυβέρνηση, με αληθινή καταγραφή τους και όχι κλείνοντας τα μάτια
v) Μέριμνα για τα αδέσποτα, καθώς πολλά από αυτά ήταν υπό την άτυπη φροντίδα συμπολιτών μας, που τώρα είναι περιοριζόμενοι στις οικείες τους
vi) Εισήγηση για χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας (δώρο Πάσχα) στο προσωπικό πρώτης γραμμής του Δήμου, που αυτή τη στιγμή δίνει τη μάχη της καθαριότητας και της βοήθειας στο σπίτι. Πλήρης και διαρκής εφοδιασμός τους με Μέσα Ατομικής Προστασίας και τακτική επικοινωνία τους με τον Ιατρό Εργασίας. Ειδική προσαρμογή του προγράμματος καθαριότητας.
vii) Διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το ΕΚΕΑ
viii) Κατάρτιση, από τώρα, σχεδίου ομαλής επαναφοράς, μετά το τέλος της περιπέτειας που θα έχει αφήσει πίσω της πολλά «τραύματα», με έμφαση στην ψυχολογική υποστήριξη του πληθυσμού, μέσω προγραμμάτων στήριξης σε σχολεία, ΚΑΠΗ, επαγγελματικούς και άλλους φορείς, συλλόγους κλπ.
viiii) Έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση των συμπολιτών μας και τη στήριξη των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων
Τέλος, θεωρούμε αναγκαίο αυτή τη στιγμή να στρέψουμε όλη μας την προσοχή και όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια θωράκισης της χώρας απέναντι στην πανδημία που μας πλήττει και που, δυστυχώς, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων στον χώρο της υγείας το σύστημά μας παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Ελάχιστο χρέος μας, η ΑΜΕΣΗ αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ούτως ώστε προϋπολογισμένες εκδηλώσεις και φιέστες να αντικατασταθούν από  αγορά αναπνευστήρων ή άλλων απαραίτητων υλικών, που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί.
Οι Δήμοι πρέπει να μπουν μπροστά και, σε συνεργασία με τους ειδικούς, να δημιουργούν ελπίδα, όχι απλώς να ακολουθούν οδηγίες!
 
Κλείνοντας, παρακαλούμε κ. Πρόεδρε, όπως:
1) Συγκεκριμενοποιήσετε άμεσα τους όρους διεξαγωγής της δια περιφοράς συνεδρίασης, τη διάρκεια της οποίας έχετε προσδιορίσει από 12.00-14.00 (ασχολίαστη η επιτέλους αλλαγή ώρας διεξαγωγής της συνεδρίασης). Τι σημαίνει η δίωρη διάρκεια, από που προβλέπεται και πώς ακριβώς θα γίνει. Σε άλλους δήμους λειτουργεί ήδη τηλεδιάσκεψη. Σε άλλους λειτουργεί πλατφόρμα με δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικασίας ερωτοαπαντήσεων. Σε εμάς τι θα λειτουργήσει; Πότε θα ενημερωθούμε; Προς το παρόν στη διενεργηθείσα δια περιφοράς συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής υπεδείχθη η δυνατότητα μόνο υπερψήφισης ή καταψήφισης, χωρίς καμία επιπλέον δυνατότητα καταγραφής ερωτήσεων, αντιρρήσεων, επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων κλπ. Είναι δική σας ευθύνη, αξ. κ. Πρόεδρε, να αφαιρέσετε την οποιαδήποτε σκιά αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε ότι προεδρεύετε του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι της πλειοψηφούσας (μετά τις συμπράξεις) παράταξης.
 
2) Μεριμνήσετε για τις εισηγήσεις. Εδώ και μισό χρόνο, διαμαρτυρόμαστε για τις ελλιπείς εισηγήσεις που περιέρχονται σε εμάς, τις περισσότερες φορές εντυπωσιακά αργά. Με τις παρούσες συνθήκες, καθίσταται νομικά και ηθικά αδιαπραγμάτευτη η ευθύνη να έχουμε στο email μας πλήρεις εισηγήσεις, αναλυτικές, με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, με την αντίστοιχη νομική τεκμηρίωση, με αναλυτική αιτιολογική επεξήγηση και όλα αυτά σε χρόνο ικανό να μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε επ’ αυτών. Είναι το ελάχιστο χρέος σας στη δημοκρατική εκπροσώπηση και στην ορθή και μη αμφισβητούμενη λήψη αποφάσεων. Είναι διπλά απαραίτητο, μπροστά στις κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε!
 
κ. Πρόεδρε,
Σ’ αυτή τη μάχη, κανείς δεν περισσεύει!
Η επικεφαλής
Όλγα Χριστινάκη
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γιώργος Μπόκαρης
Κώστας Αντωνιάδης
Ερρίκος Μαργαρίτης
Ανδρέας Ανδρουλάκης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια