Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Δελτίο Τύπου Δάφνη-Υμηττός Πόλη Φωτεινή: Μία άνευ προηγούμενου έκβαση στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου


Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου είχαν οριστεί από τη διοίκηση του δήμου δύο συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Πρώτα, μία ειδική συνεδρίαση με ένα θέμα προς συζήτηση και ώρα εκκίνησης στις 21:00 μ.μ. και η δεύτερη, μία τακτική συνεδρίαση με τέσσερα θέματα προς συζήτηση και ώρα εκκίνησης στις 21:45 μ.μ. Δυστυχώς, όπως φαίνεται ακόμα στις ώρες έναρξης των δημοτικών συμβουλίων όσο και εάν έχουμε ζητήσει, τόσο οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και οι συνεργαζόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι να ξεκινούν πιο νωρίς, ώστε να μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών στις συνεδριάσεις, το θέμα αυτό έχει αγνοηθεί πλήρως.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου, λοιπόν, διαδραματίστηκαν κωμικοτραγικά περιστατικά.
Συγκεκριμένα,
κατά τη διάρκεια της εκκίνησης της τακτικής συνεδρίασης, οι επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθεσαν ερωτήματα προς τη διοίκηση, τον Δήμαρχο, τους αρμόδιους αντιδημάρχους και προέδρους νομικών προσώπων, ερωτήματα που αφορούσαν σε τομείς της λειτουργίας του δήμου.
Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η διοίκηση είτε δεν θέλει να δώσει απαντήσεις με ουσία είτε δεν έχει επίγνωση της πραγματικής κατάστασης του δήμου.
Τέθηκε σειρά ερωτήσεων,
που αφορούσαν στο έργο που αναπτύσσεται στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής τους τελευταίους μήνες και έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα στους κατοίκους της περιοχής όπως πότε θα ολοκληρωθεί και πόσες θέσεις πάρκινγκ θα χαθούν από την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.
Η απάντηση που λάβαμε από το Δήμαρχο ήταν ότι κάθε έργο που γίνεται προκαλεί συχνά αντιδράσεις, αλλά εμείς ως διοίκηση θα προχωρήσουμε ανεξάρτητα με το εάν υπάρχουν κάτοικοι που μπορεί να ενοχληθούν. Μας ενδιαφέρει, είπε, το γενικότερο όφελος και όχι το όποιο ατομικό.
Και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, καμία θέση δεν θα χαθεί!
Τώρα, πώς θα διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια και πώς δεν θα χαθεί καμία θέση θα το δούμε στη πράξη με την ολοκλήρωση του έργου σύντομα.
Στο ερώτημα πότε θα προχωρήσει η αποκομιδή των πολύ επικίνδυνων υλικών ελενίτ από το Πάρκο Άρη Αλεξάνδρου, αλλά και από άλλα σημεία του δήμου ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κο Γιαννακούρα, ο οποίος επικαλέστηκε τη δυσκολία να βρεθεί εταιρία να ολοκληρώσει το έργο.
Σε αυτήν την τοποθέτηση, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κος Αντωνιάδης προσφέρθηκε αφού επί μήνες δεν μπορούν να δώσουν λύσεις οι αρμόδιοι της διοίκησης να τους δώσει τηλέφωνα εταιριών να απευθυνθούν και δέχθηκε ευχαριστίες για την «πρωτοβουλία» του.
Στο ερώτημα που η «Πόλη Φωτεινή» έθεσε για το καθεστώς λειτουργίας του "Σπιτιού Γ.Μπουζιάνη", στο πώς ένα έργο που κόστισε 10 εκατομμύρια ευρώ
δεν έχει σαφή πολιτιστική ταυτότητα λειτουργίας
και ποιο είναι το όραμα της διοίκησης
για αυτό το πολιτιστικό σύμβολο της περιοχής,
ο Δήμαρχος μάς ενημέρωσε ότι σύντομα θα εντάξει το κτίριο στο νομικό πρόσωπο του πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού, όπου θεωρεί ότι αυτή του η ενέργεια θα φέρει καλύτερη λειτουργία του χώρου!
Στο ερώτημά μας για το ρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων
στους κοινόχρηστους χώρους στο δήμο μας, ειδικά αναφερόμενοι σε επιχειρήσεις που οι δημότες θεωρούν ότι περιορίζουν τους κοινόχρηστους χώρους,
ο Δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένο ρυθμιστικό σχέδιο και ότι κάθε νέα επιχείρηση ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ζητήσαμε να μας δοθεί το ρυθμιστικό σχέδιο που καθορίζει τα όρια ανάπτυξης των επιχειρήσεων και τις ελεύθερες ζώνες για την απρόσκοπτη προσπέλαση των πολιτών, το οποίο αναμένουμε ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε υπεύθυνα στα ερωτήματα πολιτών.
Με αφορμή την επιστολή της κας Χριστινάκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πολίτες σε Κίνηση”, η οποία αφορούσε στον τρόπο διαχείρισης της φιλοξενίας αστέγων κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών τις ημέρες των εορτών,
ζητήσαμε από τη διοίκηση να μας διευκρινίσει τη δική της θέση.
Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της κας Χριστινάκη, η οποία εξηγούσε τα θέματα της επιστολής της, μέλη της διοίκησης που διαφωνούσαν με όσα ανέφερε, θεώρησαν προτιμότερο να της αφαιρεθεί ο λόγος από το προεδρείο από το να της επιτραπεί να ολοκληρώσει την τοποθέτησή της.
Έτσι προχώρησαν σε έντονους διαπληκτισμούς με συμβούλους της α ντιπολίτευσης, ειρωνικά χειροκροτήματα και απαίτησαν από τον πρόεδρο του συμβουλίου και τον δήμαρχο να της αφαιρεθεί ο λόγος.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι στα χρόνια της συμμετοχής μας στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας δεν έχει ποτέ διακοπεί τοποθέτηση επικεφαλής δημοτικής παράταξης και δεν έχει υπάρξει ανάλογο φαινόμενο, τουλάχιστον επί των προηγούμενων θητειών.
Είναι πάγια αρχή ο σεβασμός στην τοποθέτηση κάθε δημοτικού συμβούλου και ειδικά του κάθε επικεφαλής δημοτικής παράταξης.
Η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με όρους πολιτικού τσαμπουκά.
Το αναφέρουμε αυτό ειδικά όταν επικεφαλής όπως η κα Χριστινάκη με την έως τώρα στάση της έχει δείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά τα όρια του πολιτικού της λόγου.
Δυστυχώς, αρκετοί σύμβουλοι της διοίκησης δεν επιδεικνύουν ούτε καν την ελάχιστη πολιτική ευγένεια να ακούσουν, ώστε μετά να πάρουν το λόγο και να αντικρούσουν όσα σημεία τους βρίσκουν αντίθετους.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντί να επαναφέρει σε τάξη τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης και να τους ζητήσει να αναμένουν το χρόνο τους να τοποθετηθούν, προχώρησε στην διακοπή του δημοτικού συμβουλίου με το αιτιολογικό την εκτόνωση της έντασης.
Με την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, όμως, αντί να ζητήσει να ολοκληρώσει η κα Χριστινάκη και να ακολουθήσει η τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, προχώρησε σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά των δημοτικών συμβουλίων ενέργεια, στο ΕΠΟΜΕΝΟ θέμα της ημερήσιας διάταξης!
Όταν ο επικεφαλής μας κος Γιώργος Δαουλάρης ρώτησε τον πρόεδρο του συμβουλίου με ποιο σκεπτικό διέκοψε την ολοκλήρωση της προηγούμενης συζήτησης, η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι σύμφωνα με την κρίση του,
δεν θεωρούσε ότι υπήρχε λόγος να συνεχιστεί!
Ο κος Μπόκαρης σύμβουλος της αντιπολίτευσης ζήτησε να προχωρήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν θέματα αρμοδιότητας του αντιδημάρχου τεχνικών έργων και πάλι ο πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει το λόγο να τεθούν επιπλέον ερωτήματα, αναφέροντας ότι ολοκληρώθηκε ο χρόνος των ερωτημάτων!
Ο επικεφαλής μας κος Γιώργος Δαουλάρης ζήτησε από τον πρόεδρο να ασκήσει σωστά τα καθήκοντά του και να λειτουργήσει ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και όχι ως δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης του Δημάρχου και του ανέφερε ότι με την κοινή αποδοχή όλων των παρατάξεων στο πρόσωπό του για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου τέθηκαν υψηλότερες προσδοκίες από τους συγκεκριμένους πρωτοφανείς χειρισμούς που δεν συνάδουν με δημοκρατικές διαδικασίες.
Δυστυχώς, ο πρόεδρος επέμεινε στην απόφασή του να προχωρήσει τη διαδικασία χωρίς να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις. Η ανεξάρτητη δημοτική συμμαχία πολιτών Δάφνη Υμηττός «Πόλη Φωτεινή», όπως και η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε Κίνηση, αποχώρησαν από τις εργασίες του δημοτικού συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Θεωρούμε ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ένας κατά τα άλλα ευγενής άνθρωπος, υπό την πίεση δημοτικών συμβούλων της διοίκησης σε συνδυασμό με την άβουλη στάση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της διοίκησης και Δημάρχου του δήμου, οδηγήθηκε σε λάθος χειρισμούς της διαδικασίας που θέτουν πολλά ερωτηματικά για την πορεία της δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
Και κρούουμε για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου της αλαζονείας.