Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Προχωρούν το κυβερνοπάρκο της ΠΥΡΚΑΛ παρά τις σφοδρές αντιδράσεις

 


Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της διενέργειας του διαγωνισμού για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου, το οποίο ωστόσο προχωρά χωρίς δημόσια διαβούλευση για το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις του σχεδιασμού, αλλά και χωρίς πολεοδομική μελέτη.
Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση προωθεί τη δική της ατζέντα ερήμην της κοινωνίας, κλείνοντας ερμητικά τα αυτιά της ακόμα και σε επιστημονικές μελέτες. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την προηγούμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, υπεγράφη η σύμβαση για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της διενέργειας του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του κυβερνοπάρκου προχωρά χωρίς δημόσια διαβούλευση για το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις του σχεδιασμού, αλλά και χωρίς πολεοδομική μελέτη για τη μετάλλαξη που θα επέλθει στο κέντρο της Αθήνας (με την εκκένωση 127 μεγάλων κτιρίων από τις δημόσιες υπηρεσίες που φιλοξενούν), όπως τονίστηκε και στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 27/5/2024, με τίτλο: «Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ: λόγοι και αντίλογοι».

Σημειώνεται επίσης ότι η «Εφ.Συν.» έχει ήδη δημοσιεύσει αναλυτικά («Οι μαύρες τρύπες από το κυβερνοπάρκο της ΠΥΡΚΑΛ», 27/5/24) τις διαπιστώσεις ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων του ΕΜΠ όπως αυτές περιλαμβάνονται σε Έκθεση Αξιολόγησης για το σχέδιο που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά τον Ιούνιο του 2021 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κόντρα λοιπόν σε όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί ακάθεκτο τα κυβερνητικά σχέδια, με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει μάλιστα πως «η δημιουργία κυβερνητικού πάρκου και πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά του αστικού ιστού της περιοχής Δάφνης – Υμηττού αποτελεί μια εμβληματική ανάπλαση για ολόκληρη την Αττική. Ανάπλαση που αποφορτίζει το κέντρο, δημιουργεί ελεύθερους χώρους και χώρους αναψυχής σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εξοικονομεί πόρους για το Δημόσιο και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».

Στη σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο σημειώνει ότι το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.Όπως αναφέρει επίσης το Υπουργείο: 

⇒ Το έργο αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», και περιλαμβάνει την δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων καθώς και αστικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

⇒ Το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων όπου στεγάζεται σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους εντός Αττικής. Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, το 70% της έκτασης (107,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους και κοινωφελείς ενώ η οικοδομήσιμη έκταση θα είναι το υπόλοιπο 30% (46,5 στρέμματα). Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτίσματα όσο και μέρος των υφιστάμενων που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν.

⇒ Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ). Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 συνολικά κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα.
Πηγή: efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια