Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Συνέντευξη Δήμαρχου Δάφνης – Υμηττού Τάσου Μπινίσκου στο Zoipress

 


«Είμαι ένας άνθρωπος που θέλω αμεσότητα στις λύσεις. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο στις ουρές, ούτε να περιμένουμε για απαντήσεις. Με την τεχνολογία έχουμε τη δυνατότητα για γρήγορες λύσεις. »

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα σημεία της πρώτης θητείας σας;

Είχαμε πει από την αρχή της θητείας μας, ότι θα δώσουμε μεγάλη βάση στην εκπαίδευση και γενικότερα στα σχολεία μας. Νομίζω ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά στα σχολεία μας. Έχουμε αναβαθμίσει ενεργειακά πέντε σχολικά συγκροτήματα. Το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Υμηττού, την Παπαστράτειο Σχολή, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης. Έχουμε κάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις στα σχολεία της Γράμμου, της Παπαναστασίου, στην Ιονίων Νήσων. Έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα σχολεία, γιατί εκεί περνούν τη μισή μέρα τους εκεί τα παιδιά μας και θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες.

Επίσης, και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό, αρχές Αυγούστου εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής μια μελέτη που είχαμε δώσει για όλους τους αύλειους χώρους των σχολείων του Δήμου μας. Ένα τεράστιο έργο που μας δίνει τα εργαλεία για να αλλάξουμε και να μεταμορφώσουμε τις αυλές που σε πολλά σχολεία δεν έχουν αλλάξει καθόλου τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Ποιοι θα είναι οι πυλώνες της πολιτικής σας σε περίπτωση επανεκλογής σας;

Ένα τεράστιο κομμάτι θα είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες. Εμείς δώσαμε βάση, ειδικά την περίοδο του Covid αλλά και στην ενεργειακή κρίση ώστε να βοηθήσουμε κάποιους ανθρώπους που το είχαν πραγματικά ανάγκη. Έχουμε πάνω από 400 οικογένειες που βοηθάμε στο Δήμο μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Ένα άλλο τεράστιο κομμάτι είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Έχουν γίνει βήματα και τώρα έρχεται ένα σχετικό πρόγραμμα 920.000 ευρώ. Θέλουμε ο Δήμος να κάνει άλματα, θέλουμε ο Δημότης να μπαίνει στην ιστοσελίδα μας και με δύο, τρία κλικ όπως λένε, να παίρνει τα έγγραφα που ζητάει, να αποφεύγονται οι ουρές και οι υπάλληλοι να έχουν λιγότερο φόρτο.

Το τρίτο και βασικότερο είναι, με αφορμή μάλιστα τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών, να θωρακίσουμε την πολιτική μας προστασία. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο με σωστό προγραμματισμό μπορούμε να το κερδίσουμε.

 

Θεωρείτε ότι το κράτος δίνει τα απαραίτητα εφόδια στους Δήμους; Απ’ ότι έχουμε καταλάβει υπάρχει μια καλή συνεργασία με την περιφέρεια. Για παράδειγμα η έγκριση για την ανάπλαση των αύλειων χώρων που αναφέρατε νωρίτερα. Από την άλλη, έχετε δηλώσει ότι υπάρχει θέμα με τις προσλήψεις μόνιμων θέσεων.

Είναι δύο κομμάτια. Είναι οι χρηματοδοτήσεις και είναι και οι προσλήψεις. Εμείς στη θητεία μας, εν μέσω, δύο πρωτοφανών κρίσεων, δεν λιγοψυχήσαμε και φέραμε στο Δήμο μας χρηματοδοτήσεις έργων άνω των 40 εκ. για τα οποία έχουμε ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς, άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Άρα δεν μπορώ να πω ότι το κράτος δεν έδωσε τα εργαλεία στους Δήμους για να δουλέψουν.

Από την άλλη υπάρχει το στελεχιακό προσωπικό. Εκεί έχουμε ελλείψεις και ειδικά στον τομέα της καθαριότητας. Εκεί θέλουμε πολύ προσωπικό γιατί η καθημερινότητά μας βασίζεται στα «χέρια».  Αν δεν έχεις χέρια δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα. Εκεί πρέπει να γίνει ένα μεγάλο βήμα από την κυβέρνηση. Να δώσει στους Δήμους τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τα οικονομικά τους, προσωπικό για να μπορέσουμε να λύσουμε περισσότερα προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Σχετικά με το σχέδιο του Κυβερνητικού Πάρκου. Ο κόσμος της Δάφνης και του Υμηττού ανησυχεί μήπως το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας γίνει πρόβλημα της δικής του καθημερινότητας. Θεωρείτε ότι η φωνή σας ως Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού ακούγεται αρκετά «δυνατά» για το συγκεκριμένο θέμα;

Η αλήθεια είναι ότι όταν είχε ανακοινωθεί το έργο στην αρχή, δεν ακουστήκαμε όσο θα θέλαμε και το έχω δηλώσει και είχε παρθεί και σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από αυτό άρχισαν να μας ακούνε και να ακούνε και τους πολίτες. Θεωρώ ότι γίνονται οι μελέτες που πρέπει. Έχουμε ζητήσει με τον κόσμο που έρχεται να υλοποιούνται μαζί και οι υποδομές που θα τους δεχθούν. Σιγά, σιγά, μαζί υποδομές και κόσμος. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Για τι υποδομές μιλάμε;

Υποδομές εννοούμε υπόγειο πάρκινγκ, σύνδεση του μετρό με το κυβερνητικό πάρκο, αύξηση της συχνότητας της αστικής συγκοινωνίας, υπηρεσιακά αυτοκίνητα που θα μεταφέρουν τον κόσμο κ.α. Υπάρχουν τρόποι. Συνεννόηση πρέπει να υπάρχει και όλα τα προβλήματα θα λυθούν.

 

Θεωρείτε ότι δόθηκε τελεσίδικα λύση στο θέμα των 104 στρεμμάτων στο Λόφο Κοπανά με την παρέμβαση του πρωθυπουργού και της υπουργού; Τι ενέργειες πρέπει να κάνει τώρα ο Δήμος Δάφνης- Υμηττού;

Όπως γνωρίζετε, χάσαμε το δικαστήριο στον Άρειο Πάγο. Εκεί ήρθε ακαριαία η κυβέρνηση και παρενέβη ώστε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες να αποδοθεί η έκταση στους δύο δήμους Δάφνης- Υμηττού και Βύρωνα. Αυτή τη στιγμή η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει καθαρογραφεί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αλλά αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ο χώρος θα έχει την κατάληξη που πρέπει ώστε να πάει στους Δήμους και τους δημότες.

Και υπάρχουν 57 ακόμα στρέμματα τα όποια είναι διεκδικούμενα;

Πράγματι και αυτό το κομμάτι ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Δάφνης- Υμηττού. Είναι ακριβώς δίπλα από τα 104 στρέμματα. Γι’ αυτά τα στρέμματα τα δικαστήρια είναι ακόμα στην αρχή τους αλλά πιστεύω ότι είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο και αυτή η έκταση θα αποδοθεί εκεί που πρέπει.

 

Αναφέρατε ότι έχετε ετοιμάσει πρόταση 920.000 ευρώ για να ενταχθεί ο Δήμος στο πρόγραμμα ψηφιακής διακυβέρνησης. Τι περιλαμβάνει αυτό και με ποιόν τρόπο θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη;

Πρόκειται για smart εφαρμογές. Από εξεύρεση θέσεων parking, μέχρι κατέβασμα ψηφιακών εγγράφων από τους δημότες. Είναι γύρω στους 12 άξονες που έχουμε προτείνει. Ευελπιστούμε ότι θα εγκριθούν και οι 12, γιατί επιλέξαμε μέσα από 18 τους πιο απαιτητούς από το Δήμο μας ώστε να διευκολύνονται οι δημότες στην καθημερινότητά τους.

Είμαι ένας άνθρωπος που θέλω αμεσότητα στις λύσεις. Δηλαδή, αφού υπάρχουν τα ψηφιακά εργαλεία πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τη ζωή μας. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο στις ουρές, ούτε στις καθυστερήσεις για απαντήσεις. Με την τεχνολογία έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε τις λύσεις γρήγορα.

 

Υπάρχουν ερωτήματα για τον φωτισμό και την ασφάλεια κάποιων πάρκων ή ανοιχτών χώρων στον Υμηττό. Για παράδειγμα στο Πάρκο Άρη Αλεξάνδρου ή στο εργοτάξιο στην πλατεία του Δημαρχείου Δάφνης όπου μάλιστα είχαμε και ένα περιστατικό με κάποιους νεαρούς που μπήκαν στο χώρο και οδήγησαν τα μηχανήματα. Εντοπίζετε κάποιο πρόβλημα στο θέμα φωτισμού και ασφάλειας και αν ναι τι προτίθεστε να κάνετε;

Το περιστατικό αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που αφορά τον εργολάβο. Παρ’ όλα αυτά παρενέβη ο Δήμος για να βοηθήσει. Η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο έχει προσλάβει security ώστε να φυλάσσεται ο χώρος.

Σε ότι αφορά τον φωτισμό στο Δήμο μας… Ένας Δήμος γύρω στα 2.3 τετραγωνικά χιλιόμετρα που έχει 9.000 λαμπτήρες χαμηλούς και ψηλούς θεωρώ ότι τα πηγαίνει πολύ καλά. Μιλώ με στοιχεία.

Μας ενδιαφέρει πολύ το συγκεκριμένο θέμα γιατί θέλουμε ασφάλεια και το φως φέρνει ασφάλεια. Μαζί με τα έργα που τρέχουν τώρα θα προστεθούν περίπου 1.500 με 2.000 ακόμα λαμπτήρες, άρα μιλάμε για έναν Δήμο που θα είναι φωτισμένος από άκρη σε άκρη. Στο πάρκο Άρη Αλεξάνδρου, όπως αναφέρατε, είχαμε κάποιους βανδαλισμούς που κατέστρεψαν όλο το δίκτυο στο πάρκο. Εμείς καταθέσαμε μια μελέτη στο Υπουργείο, μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάποιες εκτεταμένες επεμβάσεις στο άλσος. Όχι μόνο στον φωτισμό αλλά σε παγκάκια, εξοπλισμό κλπ. Αν εγκριθεί αυτό το έργο θεωρούμε ότι το πάρκο Άρη Αλεξάνδρου θα γίνει πρότυπο άλσος για όλους τους πολίτες.

 

Με ποιόν τρόπο σχεδιάζετε να ανεβάσετε το επίπεδο καθαριότητας του Δήμου; Ένα καθολικό πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους της Αττικής.

Όπως είπαμε και προηγουμένως, το βασικό είναι να έχουμε μόνιμο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε με 5μηνες και 7μηνες συμβάσεις να λύσουμε όλα τα προβλήματα αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι με αυτόν τον τρόπο μέχρι να έρθει ένας άνθρωπος, να μάθει τη δουλειά, έρχεται η ώρα να φύγει.

Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να ανανεώνεται ο εξοπλισμός μας. Παραλάβαμε έξι νέα απορριμματοφόρα τελευταίας τεχνολογίας και αυτή τη στιγμή περιμένουμε να μας έρθει και ένα έβδομο μικρότερο  για τις ανάγκες των στενών δρόμων του Δήμου μας. Πήραμε ένα καινούργιο φορτηγό «αρπάγη» για τα κλαδέματα όπως και μια υδροφόρα τελευταίας τεχνολογίας ώστε να τα χρησιμοποιούμε και εμείς και η πυροσβεστική σε περίπτωση που χρειαστεί. Ακόμα αναβαθμίσαμε τον στόλο των υπηρεσιακών αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις του προσωπικού.

Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση. Δεν σταματάμε εδώ. Με τη βοήθεια του Υπουργείου και του εργατικού δυναμικού που θέλουμε να μας φέρει, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας

 

Υπάρχουν κάποια παράπονα από δημότες σχετικά με την κατάσταση κάποιων παρτεριών και φυτών σε σημεία του Δήμου.  Έχετε το απαραίτητο προσωπικό για την διατήρηση του πρασίνου στον Δήμο;

Σε όλες τις πλατείες και τα παρτέρια μας κάνουμε μεγάλες προσπάθειες με το λίγο προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας. Να φανταστείτε, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στον τομέα του πρασίνου, η πιο δύσκολη ειδικότητα για να καλυφθεί θέση είναι αυτή των κηπουρών.

Παρ’ όλα αυτά δεν αφήνουμε το πράσινο του Δήμου μας να μαραζώσει. Το ότι μπορεί να έχουν μαραθεί κάποια λουλουδάκια αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Η ομάδα πρασίνου μας μπορεί να είναι μικρή αλλά κάνει τεράστια δουλειά. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει κάποια καθυστέρηση λόγω του ότι λείπουν «χέρια» ώστε να είμαστε πιο γρήγοροι στην ανταπόκριση αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε και με εξωτερικούς συνεργάτες.

Στο πολιτιστικό κομμάτι βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα τον τελευταίο καιρό. Εκτός από το φεστιβάλ στο Θέατρο βράχων, πραγματοποιήθηκε και φέτος το φεστιβάλ ανεξάρτητων ταινιών Cinergo, ενώ ήδη για τον Σεπτέμβριο έχουν ανακοινωθεί αρκετές εκδηλώσεις. Είναι στο πρόγραμμα σας η πολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου Δάφνης- Υμηττού και η εκμετάλλευση των χώρων του Δήμου στα πλαίσια αυτά;

Δίνουμε μεγάλη σημασία στον πολιτισμό μας. Ο πολιτισμός ενώνει και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Πράγματι έχουμε τον Σεπτέμβριο κάποιες εκδηλώσεις, βεβαίως το Φεστιβάλ Βράχων είναι η κορυφή της πολιτιστικής πυραμίδας μας. Έχουμε ακόμα το Μουσείο Μπουζιάνη, ένα πολύ σημαντικό μουσείο. Μεγάλος στόχος μας όμως είναι να φέρνουμε τον πολιτισμό στις γειτονιές μας. Μικρές παραστάσεις και δρώμενα ώστε να πηγαίνουμε εμείς στον κόσμο και όχι να περιμένουμε αυτός να έρθει σε εμάς. Αυτό θα συνεχιστεί και στην επόμενη θητεία μας. Σκοπός μας να υπάρχουν συχνά φεστιβάλ που θα διαρκούν αρκετούς μήνες του χρόνου.

 

Η αντιπυρική περίοδος πέρασε, τώρα μπαίνουμε στην περίοδο των βροχοπτώσεων. Είστε έτοιμοι;

Γίνονται τακτικοί καθαρισμοί φρεατίων και όλα όσα χρειάζονται στο κομμάτι αυτό. Απόδειξη στην πρόσφατη κακοκαιρία (σ.σ. κακοκαιρία «Daniel») που δεν είχαμε προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά παραμένουμε σε εγρήγορση περισσότερο από ποτέ.

 

Θεωρείτε ότι η επανείσοδος του Δήμου Δάφνης – Υμηττού στον ΣΠΑΥ βοήθησε ώστε να έχει ένα «ήρεμο» καλοκαίρι το δάσος του Υμηττού;

Βεβαίως και βοήθησε. Όλοι μαζί κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όταν είμαστε μόνοι μας. Η ισχύς εν τη ενώσει.

11 δήμοι φροντίζουμε για το βουνό μας, προσπαθούμε όλοι μαζί από κοινού, έχουμε άριστη συνεργασία και αυτό φάνηκε και αυτό το καλοκαίρι. Η παρουσία μας στον ΣΠΑΥ είναι άκρως απαραίτητη.

 

Ο Δήμος Δάφνης- Υμηττού πρόσφατα βραβεύτηκε μέσω του συστήματος πόντων του Zero Stray Pawject αλλά και στα Ota Awards. Εξάλλου το καλοκαίρι επισκέφθηκε το Δημαρχείο μια από τις πιο παλιές φιλοζωικές ομάδες της Αγγλίας η Battersea Dogs and Cats Home. Φαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι έχετε ήδη εφαρμόσει πρόγραμμα περισυλλογής στείρωσης και περίθαλψης όχι μόνο για αδέσποτα ζωάκια αλλά και δεσποζόμενα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να καταβάλουν το κόστος στείρωσης, καταγραφής και εμβολιασμού για τα κατοικίδιά τους.

Χαίρομαι που αναφέρετε αυτό το πρόγραμμα γιατί πραγματικά έχουμε δώσει τεράστια βαρύτητα στα ζωάκια μας και τα αδεσποτάκια μας. Είμαι περήφανος γι’ αυτό και γίνεται πολύ καλή δουλειά. Εφαρμόζουμε στο ακέραιο το πρόγραμμα του υπουργείου εσωτερικών ΑΡΓΟΣ (σ.σ. Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς), κάνουμε στειρώσεις, κάνουμε περιθάλψεις, ταΐζουμε τα αδέσποτα και έχουμε τοποθετήσει ταΐστρες σε διάφορα σημεία του Δήμου.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές που είναι η ψυχή αυτού του μεγάλου έργου. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα Δημοτικό Κτηνιατρείο και πάρκο για τα δεσποζόμενα ζωάκια. Νομίζω οι δημότες βλέπουν το έργο μας και το αποδέχονται και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί η βοήθειά τους είναι απαραίτητη.

 

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Πριγκίπισσας Αικατερίνης που στηρίζει την μικρή Άρτεμις, είχατε δηλώσει ότι στα μελλοντικά σας πλάνα είναι ένα ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης) για ΑΜΕΑ. Υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας;

Καταρχάς να αναφέρω ότι η μικρή Άρτεμις πήγε στην Αμερική, έκανε την επέμβαση, πήγαν όλα καλά, έχει γυρίσει στην Ελλάδα και κάνει την αποκατάστασή της. Μιλάω συνεχώς και με τη μητέρα της, είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και πάνε όλα κατ’ ευχήν.

Το ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά μας. Στην επόμενη θητεία μου θα ήθελα να φτιάχναμε ένα κόσμημα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑΜΕΑ. Θέλουμε να βρούμε έναν χώρο για να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο ΚΔΑΠ και υπόσχομαι ότι θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις ώστε αυτό το όνειρο να πραγματοποιηθεί.

 

Υπάρχει κάποιο πλάνο ώστε να αναδείξετε περισσότερο το ιστορικό Κάστρο του Υμηττού και το Μουσείο Μπουζιάνη;

Ιστορικοί και οι δύο χώροι, εμβληματικοί για τον Δήμο μας. Πέρα από την ετήσια εκδήλωση που κάνουμε στο Κάστρο του Υμηττού, είναι πάντα ανοιχτός ο χώρος για να κάνουν εκδρομές τα σχολεία μας, ώστε να ενημερώνονται και να μαθαίνουν για την ιστορία του μέρους οι μαθητές. Στο Μουσείο Μπουζιάνη γίνονται ήδη εκδηλώσεις και εκθέσεις και σχεδιάζουμε να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα στον χώρο αυτό που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Νίκο Ζαγανιάρη, για την εφημερίδα «Η Ζωή στο Βύρωνα, την Καισαριανή και τον Υμηττό» και το zoipress.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια