Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Τι είναι η ανθρώπινη βιβλιοθήκη και πού θα τη βρεις;

 Το Booking Hill στη Δάφνη είναι το πρώτο βιβλιοκαφέ που φιλοξενεί τη ζωντανή βιβλιοθήκη


Στην ταινία Fahrenheit 451 του Φρανσουά Τρυφώ, που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρέι Μπάντμπερι, η ανθρωπότητα ζει στην πιο δυστοπική φάση της ύπαρξής της. Τα βιβλία έχουν απαγορευτεί και δουλειά των πυροσβεστών είναι να εντοπίζουν και να καίνε τα όσα κρυφά, έχουν απομείνει. Όμως, λίγοι τρελοί, ρομαντικοί επαναστάτες, εξορισμένοι από την κοινωνία, σκέφτηκαν έναν τρόπο για να σώσουν τα βιβλία και τις λέξεις τους. Κάθε ένας από αυτούς απομνημονεύει το αγαπημένο του βιβλίο προκειμένου αυτό να μην ξεχαστεί ποτέ όσο ζει.

Το Fahrenheit 451 σκέφτηκα όταν άκουσα πρώτη φορά για τη δράση του Booking Hill. Αυτός ο πρωτότυπος βιβλιόκοσμος στη Δάφνη, που όπως λέει το μότο του «είναι περισσότερα από λέξεις, περισσότερα από café», λειτουργεί ταυτόχρονα ως βιβλιοπωλείο, δανειστική βιβλιοθήκη, καφέ και bar ενώ συχνά διοργανώνει ιδιαίτερα lives, διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων, stand up comedy, θεατρικά αναλόγια και πάρα πολλές δραστηριότητες για παιδιά (όπως κατασκευές, αφηγήσεις παραμυθιών, μαθήματα ζαχαροπλαστικής κ.α.).

Απ’ όλα αυτά τα όμορφα, όμως, αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ζωντανή ή ανθρώπινη βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο project που ξεκίνησε από τη Δανία και πλέον έχει παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες. Στην ουσία πρόκειται για μία «βιβλιοθήκη» όπου αντί για βιβλία υπάρχουν άνθρωποι. Κάθε άνθρωπος (όπως και κάθε βιβλίο) έχει και από έναν τίτλο, όπως «άνεργος» ή «μετανάστης». Εσύ διαλέγεις ένα από αυτά τα «βιβλία» και εκείνο σου αφηγείται την ιστορία του μέσα σε διάρκεια περίπου μισής ώρας. Τριάντα σημαντικά λεπτά κατά τα οποία θα διαβάσεις έναν άνθρωπο, αντί για ένα βιβλίο, και έτσι ίσως μάθεις να μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του…

Το Booking Hill είναι το πρώτο βιβλιοκαφέ στην Ελλάδα που φιλοξενεί την ανθρώπινη βιβλιοθήκη και ελπίζουμε να εμπνεύσει και άλλα βιβλιοπωλεία να τη συνεχίσουν. Για να ενημερωθείτε για την επόμενη ημερομηνία που θα συμβεί η ζωντανή βιβλιοθήκη, ακολουθήστε τα social media του Booking Hill.


Αγίας Βαρβάρας 66, Δάφνη, 210 9701503, Fb: Booking Hill, Instagram: @booking_hill


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια