Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Πρόγραμμα εορτασμού Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους 2023


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα τιμηθεί κι εφέτος η μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους.

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου, ενώ σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πριν το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται την Δευτέρα του Πάσχα.

Το Σάββατο 22 Απριλίου στις 7.30 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος Αρχιερέως μετ΄ αρτοκλασίας.

Την Κυριακή 23 Απριλίου (ανήμερα της εορτής) στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και Αρχιερατική θεία λειτουργία και στις 6.30 μ.μ. Μεθεόρτιος Εσπερινός και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.


Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους βρίσκεται στο λόφο Κυνοσάργους, στα όρια της Αθήνας με την Δάφνη. Ο ρυθμός του Ιερού Ναού είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, το αριστερό στον Άγιο Φανούριο ενώ το δεξί στον Άγιο Στυλιανό.

Ο λόφος πήρε το όνομά του απ΄ το αρχαίο Γυμνάσιο του Κυνοσάργους, ένα από τα τρία μεγαλύτερα και σημαντικότερα γυμνάσια της Αθήνας (μαζί με την Ακαδημία Πλάτωνος και το Λύκειο) που εκτεινόταν στη περιοχή πλησίον του ποταμού Ιλισσού. Αν και η πιθανολογούμενη θέση του Γυμνασίου βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από τον λόφο, επικράτησε αυτή η ονομασία.

Ο λόφος Κυνοσάργους αποκαλείται από πολλούς «το μπαλκόνι της Αθήνας», και αυτό γιατί απέχει 1.500 μέτρα από την Ακρόπολη που βρίσκεται σχεδόν απεναντί του. Το ξέφωτο με τον μεγάλο βράχο που υπάρχει στην κορυφή του, δίνει την ευκαιρία να αντικρίσεις το Φιλοπάππου και τον Λυκαβηττό από την μεριά του κέντρου. Τις μέρες δε χωρίς νέφος το μάτι σου μπορεί να αντικρίσει στα νότια την Σαλαμίνα και τα καράβια που προσεγγίζουν τον Πειραιά.

Τα πρώτα σπίτια στον λόφο άρχισαν να κτίζονται λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και η οικισή του εδραιώθηκε κυρίως τη δεκαετία του `50. Στις μέρες μας διασώζονται ακόμα αρκετά από αυτά, με τα περισσότερα σπίτια που υπάρχουν να είναι μονοκατοικίες ή διώροφα. Οι μικροί δρόμοι που σε οδοιγούν στα ψηλότερα σημεία, σου δίνουν εύκολα την αίσθηση μιας άλλης περιοχής μακριά από το κέντρο της πόλης. Εκεί θα συναντήσεις ακόμα και σήμερα ανθισμένες αμυγδαλιές τον Χειμώνα, αγριολούλουδα και μαργαρίτες την Άνοιξη, ασβεστομένα μονοπάτια τα καλοκαίρια και παιδιά να παίζουν στα πλατωματά του στις αρχές του Φθινοπώρου.

Πηγή: dafninews.wordpress.com



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια